Cele mai frumoase locuri din România
Cele mai frumoase locuri din România? Păi să vedem, că de ceva vreme mă tot gândesc la un top de genul, doar că alegerea este foarte dificilă. Avem atâtea zone superbe în această țară încât selectarea unora e clar în detrimentul altora, poate la fel de merituoase. Trebuie să fie clar din start că acesta e un top subiectiv și vorbesc strict de locurile pe care le-am văzut eu. Mai mult ca sigur sunt locuri pe care nu le-am vizitat până în prezent și care ar merita să fie în top. Poate pe viitor postez și varianta ’’Cele mai frumoase locuri din România 2.0’’. 🙂
O să scriu despre fiecare loc ales câte ceva, eventual cu link către articolul complet. Nu va fi în ordine alfabetică ci după impactul și impresia pe care le-am simțit eu. Am ales doar 15 locuri ca să nu întind articolul. Dacă aveți sugestii și propuneri, în secțiunea de comentarii sunteți bineveniți să le scrieți.
Cele mai frumoase locuri din România:
1. Delta Dunării
Delta Dunării este pentru foarte mulți unul dintre cele mai frumoase locuri din România și asta pe bună dreptate. Aici poți găsi plaje superbe și sălbatice la gurile de vărsare în mare; sunt nenumărate lacuri, canale și mlaștini pe brațele fluviului unde poți vedea o sumedenie de păsări, care de care mai frumoase. Singurul loc din România unde mai găsești cai sălbatici.
Rezervația este ideală pentru petrecerea unei vacanțe. Poți face diverse croaziere pe Dunăre, poți vizita sate tradiționale parcă rupte de timp, poți pescui sau poți studia pelicanii de aici. Plus multe, multe altele. Ca să nu uit, aici vei găsi cel mai fin nisip de pe întreg litoralul românesc. Este clar o zonă care îți rămâne în inimă și pe care vei dori să o revezi.
2. Clisura Dunării
Pentru că acest fluviu important parcurge o distanță foarte mare pe teritoriul țării noastre, este clar că și creează zone absolut minunate în drumul lui. Clisura Dunării este un obiectiv obligatoriu pentru un iubitor de natură, cu precădere Cazanele Dunării. Una dintre cele mai spectaculoase porțiuni ale fluviului se desfășoară aici.
Am fost prin cazane cred că de vreo 20 de ori, cel puțin. De la croaziere printre masivele străpunse de apele Dunării, până la drumeții pe vârfurile acestora de unde se poate admira fluviul în toată splendoarea sa. Zonă cu numeroase obiective turistice și cu o faună deosebită. Eu mă reîntorc mereu cu emoție și bucurie în aceste locuri. Top 2 meritat între cele mai frumoase locuri din România.
3. Marea Neagră
Nu pot alege o stațiune anume, deși am fost în majoritatea. Totuși, de suflet rămâne Costineștiul pentru amintirile de vis trăite aici. Poate dacă am respecta natura și pe semenii noștri mai mult, litoralul românesc ar putea înflori și ajunge la adevăratul său potențial. Am fost la noi la mare de 14-15 ori, chiar și 4 luni de armată le-am făcut pe falezele stațiunilor. E o zonă unde mă reîntorc cu drag, deși am văzut și alte mări, poate mai curate și mai frumoase, dar nu cu aceeași energie și familiaritate.
Marea Neagră este locul unde poți trăi aventura vieții tale. Suntem binecuvântați cu acest loc neprețuit.
4. Parcul Național Retezat
Cum zicea cineva: Tărâmul fermecat cu ochi albaștri. Nume meritat, deoarece Munții Retezat sunt absolut superbi, iar numeroasele sale lacuri glaciare fac din această zonă una de basm.
Doar dacă ne gândim la panorama asupra Lacului Bucura de pe Vârful Peleaga, cel mai înalt pisc din Retezat, sau la Tăul Țapului, care este efectiv de vis, înțelegem că acest masiv își merită locul. Sunt foarte multe de povestit despre Retezat, dar mai bine citiți articolele detaliate.
5. Valea Cernei
Acest loc îmi venea mereu în minte când m-am apucat să scriu despre cele mai frumoase locuri din România. O zonă absolut remarcabilă, căreia i-am bătătorit cărările de multe ori în vacanțele mele.
Fie că vorbim despre Băile Herculane (care sper că vor redeveni ce au fost odată), fie că vorbim despre Munții Mehedinți sau Cernei, Cascada Vânturătoarea sau Fecioara Maria, Cheile Țășnei, Tâmnei, Corcoaiei și alte și alte locuri deosebite, Valea Cernei este locul unde trebuie să-ți petreci măcar o dată vacanța. Nu poți vorbi la superlativ despre România fără să fi văzut aceste meleaguri.
6. Munții Făgăraș
Din top nu puteau lipsi Munții Făgăraș. Cei mai înalți munți din țara noastră – Vârful Moldoveanu, oferă priveliști de neuitat. Dacă ajungi la Lacul Bâlea, sigur ai traversat celebra șosea mult lăudată și de străini, Transfăgărășanul. Dacă urci de exemplu, pe Vârful Vânătarea lui Buteanu vei avea asupra zonelor menționate o panoramă incredibil de frumoasă, care cu siguranță ți se va întipări în inimă pentru totdeauna.
Și de zona asta mă leagă multe amintiri, drumeții și trăiri care de care mai diverse. Ai multe piscuri de explorat, ai lacuri glaciare, cascade și păduri. Cam tot ce vrei în materie de munte, trebuie doar să ajungi aici.
7. Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița
Un alt parc de o importanță crucială și de o frumusețe, sălbăticie și magnetism deosebite. Am ajuns de 2 ori aici și am făcut cu plăcere traseele cele mai importante. Trebuie doar să menționez Cascada Beușnița, Bigăr sau Lacul Ochiul Beiului și deja cred că majoritatea dintre cititori vor ști despre ce vorbesc. Acest parc reușește să te rupă de viața socială și să te poarte spre timpuri de legendă. Zonă cu o faună diversificată, excelentă pentru iubitorii de natură. Trebuie să fii aici pentru a simți și înțelege ceea ce spun. Cu siguranță te vei reîntoarce după prima vizită.
8. Parcul Național Ceahlău
La capitolul munți, Ceahlăul merită loc de cinste. I-am străbătut potecile anul trecut prin iulie și am fost foarte surprins, plăcut clar, de mulțimea florilor de aici. Efectiv, parcă nu se mai termina diversitatea acestora. De la floarea de colț, regina munților, la bănică, sipică, garofițe de munte și multe, multe alte specii care de care mai frumoase și mai colorate.
Coroborat și cu peisajul de pe Vârful Toaca, în mod special panorama spre Lacul Izvorul Muntelui, pot afirma fără să greșesc, că Ceahlăul e unul dintre cele mai frumoase locuri din România.
9. Crovurile din Mehedinți
O zonă paradisiacă efectiv, așa mi s-au părut crovurile. Vizitate anul acesta pentru prima oară, am fost puternic impresionat de imensitatea și planeitatea acestor locuri. Mă simțeam la un moment dat în rai. Am fugit de bezmetic ca un copil prin verdeața de aici. Crovurile sunt deosebite mai ales primăvara-vara. Dacă te raportezi la înălțimea zonei, mai că nu-ți explici cum apare așa zonă mare și dreaptă în vârf de munte. Dar cum Munții Mehedinți sunt speciali și i-am menționat și mai sus, deja se explică. Crovurile o să vă impacteze puternic, cu siguranță. Vă recomand cu căldură să le parcurgeți de la un capăt la celălalt.
10. Castelul Peleș
Dacă până acum am avut doar locuri naturale, de acum am pus pe listă și antropice. Castelul Peleș este primul, deoarece îl consider de multă vreme, unul din cele mai frumoase locuri din România. Acesta m-a impresionat profund atât datorită aspectului său de la exterior, cât și de la interior. Castelul este o minunăție inginerească dacă ne gândim și la faptul că a fost finalizat în 1883! Vizitat de foarte mulți turiști atât români cât și străini, Peleșul este unul dintre obiectivele turistice de mare importanță ale țării. Cuvintele sunt cam de prisos, vă pot zice doar să-l vizitați cu încredere că merită.
11. Mănăstirea Neamț
Am pus în top și Mănăstirea Neamț deoarece este unul dintre cele mai vizitate locuri din România. Am văzut-o anul trecut și chiar am rămas o noapte lângă ea. Pot spune liniștit că aici îți vei găsi pacea interioară. Eu m-am simțit excelent și toată zona adiacentă mănăstirii este una pitorească. Sunt multe alte mănăstiri prin locurile astea ale Moldovei pe care le-am văzut, dar parcă aici mi-a plăcut cel mai tare. Este considerată de mulți Ierusalimul neamului românesc.
12. Cetatea Făgărașului
Cetatea Făgărașului mi s-a părut una dintre cele mai frumoase și îngrijite cetăți de la noi. Un edificiu cu o istorie extrem de bogată, începută pe la sfârșitul secolului al XIV-lea. Cetatea este înconjurată de apă, unde pot fi admirate lebede albe și negre. Obiectiv turistic de mare importanță care nu trebuie ratat. Am văzut multe cetăți de la noi dar parcă niciuna nu mi-a făcut așa impresie bună ca Cetatea Făgărașului.
13. Salina Turda
Salina Turda este unul din obiectivele turistice de mare importanță ale României. Aici vin și foarte mulți străini. Eu am vizitat-o de 3 ori până în prezent și sigur voi mai merge. Cred că e și cel mai vizitat loc din județul Cluj. Este un loc deosebit, accesibil, ideal pentru diverse tratamente ale tractului respirator și relaxare. Atracția principală a salinei este lacul salin din subteran unde vă puteți da cu barca. Insula de pe mijlocul acestuia este frumos luminată și se poate admira bine chiar de sus, înainte de a coborî cu liftul sau pe scări, depinde ce preferați. Poza spune tot ce ar trebui eu să zic. 🙂
14. Peștera Urșilor
Revenit recent din Peștera Urșilor, vă mărturisesc că, deși o știam din poze prea bine, realitatea a depășit cu mult așteptarea mea. Un loc absolut ireal; aici natura te uimește efectiv cu operele ei de artă. Descoperită în urmă cu doar 43 de ani, Peștera Urșilor este, poate cel mai vizitat obiectiv turistic al Munților Apuseni. Aceasta este celebră datorită oaselor urșilor de cavernă descoperite aici, aspect ce a făcut înconjurul lumii. Numele, evident, i se trage tot din acest motiv.
15. Cheile Glodului
Mai puțin știute, Cheile Glodului mi-au plăcut enorm, deși oamenii nu prea au păstrat curățenia în această zonă a Munților Metaliferi. Cheile Glodului sunt între județele Alba și Hunedoara și se fac remarcate printr-o porțiune incredibil scobită de apele Glodului, care se poate străbate doar udându-te. Aceste chei m-au făcut să mă simt ca într-o țară ecuatorială. Și acum rețin cum eram în apă până la gât ,cu aparatul foto într-o mână și rucsacul în alta. Zona cunoscută sub numele de ”La Strâmtură” te face să uiți de orice. Absolut memorabil locul!
Cam ăsta ar fi primul top cu cele mai frumoase locuri din România. A fost chiar greu să aleg. Țara asta are atâtea zone minunate… Da, este clar că trebuie să vin cu versiunea ”Cele mai frumoase locuri din România 2.0’’. Nu de alta, dar chiar au rămas pe dinafară locuri remarcabile ca Vulcanii Noroioși, Mănăstirile Voroneț și Bârsana, Bucegii cu Sfinxul, Sarmizegetusa Regia și multe altele.
No Comments