Castelul Peleș, Sinaia

Castelul Peles este unul dintre cele mai frumoase castele din Europa. Locul I în România după părerea mea. Eu l-am vizitat o singură dată, dar am rămas profund impresionat de măreția acestuia. Atenția la detalii te lasă fără cuvinte. Este absolut incredibil de bine lucrat, iar zona unde este amplasat e de vis. Clar, totul este la superlativ aici.

Castelul Peles

Castelul Peles este declarat muzeu, deși este din 2007 în proprietatea regelui Mihai I. Construcția oricum fusese ridicată din fondurile personale ale familiei regale. Mai exact ale regelui Carol I. Regele Carol a avut această dorință care s-a materializat începând cu anul 1873. Inaugurarea castelului a avut loc în 1883 dar până în 1914 s-au mai amenajat diverse, ajungând să aibă forma de azi.

Câteva aspecte sunt remarcabile pentru acea vreme. De exemplu, Castelul Peles a fost primul castel electrificat din Europa. Acesta avea lift, încălzire centrală și o uzină electrică proprie. Vorbim totuși de secolul XIX! Dotări de top la acea vreme.

Castelul Peles

Înălțimea maximă a construcției este de 66 de metri, la turnul principal, cel cu ceas. Ca și compartimentare, castelul are 160 de camere și 30 de băi. Toate acestea la o suprafață totală de 3200 de metri pătrați. De vizitat, se pot vizita doar parterul și etajul I. Din ce-mi amintesc, m-a impresionat holul de onoare. Aici plafonul mobil din sticlă putea fi acționat electric pentru vizitatorii regelui care admirau astfel cerul.

Am văzut săli de arme unde erau nenumărate piese deosebite. Interesant e că aici în sală se află un cal cu călăreț cu tot, în armură. Sunt și foarte multe opere de artă, picturi, vitralii, obiecte de decor orientale. Sunt chiar și 2 săli de teatru înăuntru. Eu am fost tare curios de biblioteca regală. Spun asta pentru că aici există o ușă secretă pe unde regele se putea ascunde rapid.  A fost provocator să intuim unde ar fi ușa, provocare lansată de ghidul care ne prezenta castelul. Nici o șansă.  🙂

Sunt foarte frumoase și superb lucrate sala maură și cea florentină. Nici salonul turcesc nu e mai prejos. Iar dormitorul regal, sala de muzică și sufrageria dezvăluie mobilier, candelabre și argintării de mare valoare. Din păcate, cică ar fi interzis să folosesc poze din interior fără acordul administrației castelului. Le-am scris acestora dar nu am primit răspuns. Personal, îmi pare cam ciudat așa, deoarece am plătit taxa de foto. În fine.

Baraian Cristian

Castelul Peles a fost o perioadă reședința de vară a regilor noștri. Apoi a fost preluat de comuniști și făcut muzeu. Iar din 2007, cum ziceam mai sus a fost retrocedat regelui Mihai I. De menționat că aici s-a născut atât regele Carol al II-lea cât și Mihai I. O pagină în istoria României.

Lângă Castelul Peles se mai află și Pelișorul Un castel mai mic, dar de văzut, datorită celebrei camere de aur. Pelișorul a fost ridicat pentru moștenitorii Ferdinand și Maria.

Castelul Pelisor

La Castelul Peles se ajunge foarte ușor. Acesta se află în Sinaia, județul Prahova, la 1 minut de șoseaua DN1 (E60). Distanța de la castel până la cel mai mare oraș din zonă, Brașov, este de 45 de km. Din Cluj-Napoca sunt vreo 320 de km. Din capitală sunt 130 de km. Trăiască google maps. 🙂

În încheiere să nu uit. Publicul poate vizita parterul plus etajul I. Contra cost. Pentru adulți intrarea costă 60 de lei. Doar parterul costă 30 de lei. Dacă doriți să fotografiați mai plătiți 35 de lei. Au reduceri elevii, studenții și pensionarii. Intrarea în castel se face în grup, cu ghid și cu folii de protecție pe papuci. Ghidul vă poate vorbi în 5 limbi diferite. Programul de vizite nu este valabil în noiembrie căci atunci se fac lucrări de curățenie generală. La Pelișor intrarea e 20 de lei.

Orar:

Programul de vară: 15 Mai – 15 Septembrie.

Luni – Închis.

Miercuri : 11.00 – 16.15. În restul zilelor: 09.15 – 16.15.

Programul de iarnă: 16 Septembrie – 14 Mai.

Luni și marți: Închis. Restul e identic.

La Castelul Peles se pot vedea următoarele:

– în apropiere: zona castelului, interiorul acestuia. Pelișorul, Foișorul, Mănăstirea Sinaia, complexul La Tunuri, altele.

– puțin mai departe: stațiunile de pe valea Prahovei, Parcul Natural Bucegi, Castelul Bran, orașul Brașov, Munții Piatra Craiului, etc.

Activități ce se pot face în zonă:

– Diverse vizite, poze și filmări, relaxare, drumeții montane, ski (iarna).

Tags:
,
No Comments

Post A Comment

1 × three =