Vânătarea lui Buteanu – Munții Făgăraș

Vanatarea lui Buteanu este un vârf cu altitudinea de 2507 metri din masivul Făgăraș. Acesta este al nouălea vârf ca înălțime din România și unul dintre cele mai accesibile. Eu aș zice chiar cel mai accesibil dintre toate. Unii îl denumesc și Vânătoarea lui Buteanu, dar majoritatea susțin că această denumire este greșită. Totuși pe placa metalică de pe vârf scrie Vânătoarea lui Buteanu. Oricum contează mai puțin numele, important este să faceți traseul. 🙂

Vanatarea lui Buteanu

Vanatarea lui Buteanu

Pozele de mai sus sunt făcute mai recent, când mă aflam pe Vârful Lespezi.

Traseul spre Buteanu este relativ ușor. Asta nu înseamnă că nu veți transpira. De la Lacul Bâlea se urcă cam o oră, o oră și jumătate până sus în vârf, peste Șaua Caprei. De aici se poate admira Lacul Capra, un loc unde mulți campează cu cortul. Poate nu pare din cauza vremii, dar acest lac este superb. O să fac un articol separat având ca temă acest subiect.

Lacul Capra

Eu  am fost de câteva ori la Bâlea, dar numai o singură dată am urcat pe acest vârf. Eram cu fratele meu, Bogdan, pe care l-am convins să vină cu mine. L-am vrăjit cu frumusețea muntelui. Dar din păcate s-a stricat vremea foarte rapid. Chiar când am ajuns sus ploua și era o ceață de nu vedeam mai departe de 3-4 metri. Așa că nu am făcut poze foarte strălucite, asta în cazul în care nu vă plac ploaia și ceața, căci atunci sunt perfecte.  😛

Vanatarea lui ButeanuÎn spatele meu se vede Vârful Capra (2494 m).

Dacă faceți traseul în luna iulie, o să vedeți pe munte diverse flori printre care și celebrul rododendron. Acestuia i se mai zice și bujor de munte. Mie mi s-a părut interesant cum așa flori gingașe rezistă pe munte la așa altitudini cu asemenea condiții climatice. La mijloc de iulie încă era zăpadă pe alocuri. M-am tot uitat și după flori de colț, dar nu am văzut. Au trecut ani nenumărați de când n-am mai admirat regina munților.

Vanatarea lui Buteanu

Îmi doresc să mai urc pe Vanatarea lui Buteanu deoarece merită panorama deosebită. Aici ai unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere ale țării. Se văd  cele mai mari vârfuri din țară: Moldoveanu, Negoiu, Viștea Mare, Lespezi și Călțun. Toate peste 2500 de metri altitudine. Clar, îmi doresc și vreme însorită, că tare nu aș vrea să repet episodul ceață și ploaie.  🙂

Completez după câțiva ani: și a doua oară am ajuns tot pe ceață aici. Poate a 3 oară a fi cu noroc. :))

Vanatoarea lui Buteanu

Și cum vremea pe munte îți joacă feste mai mereu, la întoarcere, totul s-a schimbat. Când am ajuns la Bâlea lac, a ieșit soarele și s-a încălzit. Fix în ciuda noastră, nu încape îndoială.  :))

Seara am rămas la cort, la Bâlea. Aici am mâncat și ne-am  încărcat bateriile pentru a doua zi. Pe lista obiectivelor scria: Vârful Negoiu. O excursie plină de peripeții, nu alta… Dar povestea asta, într-un alt articol, aici.

Vanatoarea lui Buteanu

Traseu: Lacul Bâlea – Şaua Caprei (triunghi albastru – 1 oră) – Vârful Vanatarea lui Buteanu (cruce albastră– 1/2 ore) şi retur.

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Lacul Bâlea, Lacul Capra, Cascada Capra, Cabana și Lacul Podragu, Transfăgărășanul, tunelul ce străbate muntele și altele.

– puțin mai departe: Cascada Bâlea, Barajul Vidraru, Cetatea Poenari.

Activități ce se pot face pe lângă Vanatarea lui Buteanu:

– poze și filmări, ture către Moldoveanu, Negoiu și alte vârfuri, parapantă. Dacă doriți produse românești naturale, găsiți de cumpărat la tarabele de pe marginea șoselei.

2 Comments
 • Vlad Sorescu
  Posted at 19:34h, 23 mai Răspunde

  Superbe imagini! Meritați toate felicitările noastre și pentru curajul de a urca pe acoperișul României.

  • Cristi
   Posted at 10:12h, 24 mai Răspunde

   Mulțumesc mult. Apreciez cuvintele dvs. 🙂

Post A Comment

6 + 17 =