Cascada Fecioara Maria

Cascada Fecioara Maria este de o frumusețe aparte! După părerea mea e una dintre cele mai frumoase cascade din țară, fără doar și poate. Nu am știut niciodată de existența acesteia până când iubita mea m-a dus să o văd în primăvara lui 2016.

Cascada Fecioara MariaCascada Fecioara Maria.

Locația acesteia este aproape de malul drept al râului Cerna, mai exact al lacului Prisaca (lac de acumulare pe Cerna), la capătul unui golfuleț. Zonă superbă, de unde se pot face numeroase trasee. Ca să ajungeți la cascadă trebuie mers spre satul Cerna, dacă veniți dinspre Herculane, cam 10-12 km până la podul de piatră de peste râu, de unde începe și traseul către cunoscuta Cascadă Vânturătoarea. Aici o luați spre stânga, treceți de barieră – că nu e voie cu mașina – și continuați traseul pe marginea lacului vreo 4-5 km.

Lacul Prisaca

Pe cărare, am întâlnit câteva reptile pe care le-am pozat. O năpârcă, vreo 3 gușteri, o șopârlă de ziduri. Mă uitam atent să văd ce găsesc interesant. 😛

Podarcis muralis

La un moment dat veți zări cascada pe partea dreaptă, aproape de drum.

Cascada Romania

Numele pârâului pe cursul căruia se află cascada cred că este Bolvașnița. Cascada nu este mare, are doar vreo 6 metri înălțime și la baza ei formează un mic lac iar apele lacului se scurg mai departe formând o altă cascadă de vreo 2-3 metri. Mai departe apele văii înaintează spre lacul Prisaca unde se și varsă.

Cascada fecioara maria

Până recent nu știam cum se numește cascada deși întrebasem pe mai mulți localnici, cunoscuți. Un localnic a spus că s-ar numi Fecioara Maria, altul Cascada Fără Nume. Recent am observat că pe hărțile google apare ca fiind Cascada Fecioara Maria. În stânga cascadei, într-o nișă din stâncă, se află o statuie mică cu Fecioara Maria și o cruce albă de lemn. Probabil de aici și numele ei.

Baraian Cristian

O poză cu mine lângă apă ca să vă puteți da seama de înălțimea cascadei.

Când am fost eu aici apa era foarte rece, dar nu m-am putut abține să nu mă dezbrac și să sar de 2 ori în lacul format. Bine, nu că mi-aș fi dorit să sar chiar de 2 ori, dar a avut grijă fotograful să mă „aranjeze”. 🙂

cascada Fecioara Maria

Acesta are o adâncime maximă de vreun metru și jumătate și o suprafață de vreo 60 de metri pătrați. O adevărată piscină cu apă curată și rece ca gheața. Pentru că pe traseu nu se intră cu mașina, la această cascadă e evident că nu ajunge oricine. Bineînțeles și datorită faptului că nu prea știe lumea de ea. Aspect ce poate doar să mă bucure. 🙂

cascada Fecioara Maria

Am făcut nenumărate poze, căci nu mai mă săturam de frumusețea cascadei. Evident că abia aștept să revin și pe viitor să o revăd. Oarecum seamănă cu diverse cascade ecuatoriale de prin zona Asiei de sud-est. Ce am văzut eu prin poze sunt mult mai mari și cu lac format mult mai adânc. Dar totuși a noastră e mai simpatică, că doar… e a noastră!

Și am găsit și un șarpe în josul cascadei. Un pui de șarpe de alun, inofensiv, mi-a făcut cu ochiul: voia o poză. 😛

Sarpe de alun

De la cascadă am continuat traseul și am ajuns pe o culme nu foarte departe de baraj. Un punct de belvedere superb. Poze multe, tihnă și relaxare. O plăcere drumeția aceasta.

Lacul Prisaca

Pe lângă Cascada Fecioara Maria se pot vizita:

– în apropiere: Lacul Prisaca, Cascada Vânturătoarea, Cheile Țășnei, Cascada Cociu, Stațiunea Băile Herculane.

– puțin mai departe: Cheile Corcoaiei, Cascada Bobote, Cerna Sat, Lacul Valea lui Iovan, Baia de Aramă, Sfinxul de la Topleț.

Activități ce se pot face prin zonă: poze și filmări, ture pe munte, camping, rafting pe Cerna, cățărări.

 

3 Comments
  • Simona
    Posted at 16:56h, 22 septembrie Răspunde

    Foarte frumoasa cascada.Multumim de pont.

  • Alin
    Posted at 13:30h, 23 aprilie Răspunde

    Intr-adevar superba cascada. O sa o vizitez si eu curand.

Post A Comment

four × two =