Cazanele Dunării

Cazanele Dunarii este locul unde eu mă simt cu adevărat liber. Le-am vizitat de mai multe ori, dar numai primăvara. În această zonă ai parte de o frumusețe cum rar întâlnești la noi. Porțiunea cazanelor este perfectă pentru orice iubitor de munte, apă, pădure, floră sau faună. Fluviul Dunărea este cel mai îngust aici și atinge adâncimi de peste 75 de metri. Malurile apei sunt formate din pereți verticali de calcar. Din aceste cauze în apă se formează curenți puternici care parcă ”fierb”. De aici se trage denumirea de Cazanele Dunarii.

Cazanele Dunarii

Cazanele fac parte din Defileul Dunării sau Clisura Dunării cum mai spun unii. Toată această zonă este o arie protejată, cunoscută sub numele de Parcul Natural Porțile de Fier.

Cazanele Dunarii

Cazanele Dunarii sunt împărțite în două sectoare: Cazanele Mari și Cazanele Mici. Cazanele Mari au o lungime de 4 km și încep de la Golful Dubova spre amonte. Cele mici au cam 3,6 km și încep tot de la Golful Dubova în aval. Sunt multe de povestit despre aceste două sectoare așa că voi detalia într-un alt articol. De menționat doar că vârful Ciucarul Mare este punctul de atracție al Cazanelor Mari, iar Ciucarul Mic al Cazanelor Mici. Locuri absolut deosebite, cu panorame memorabile. Veți fi aici la peste 300 de metri deasupra fluviului. Dacă sunteți prin zonă să nu le ratați sub nici o formă. Iar dacă aveți mult timp la dispoziție puteți merge pe malul sârbesc să admirați partea românească a cazanelor. 🙂

Ciucarul Mare

Cazanele Dunarii se află la 30 de minute de mers cu mașina pe DN57 din orașul Orșova spre Șvinița. În Orșova se află și cea mai apropiată gară. Dar eu vă recomand să veniți cu mașina personală. Vă veți mișca după bunul plac și economisiți timp, căci e nevoie. Sunt multe de făcut și de văzut aici.

Printre principalele obiective din Cazanele Dunarii, la loc de cinste, se află celebra statuie Chipul lui Decebal. Locația monumentului este în Golful Mraconia, în Cazanele Mici. Aceasta a fost sculptată în pereții de calcar de către sculptori alpiniști, timp de 12 ani. Opera a fost finalizată în 2004, a costat 1 milion de dolari și a finanțat-o Iosif C. Drăgan. Chipul lui Decebal este cea mai mare sculptură din Europa cu cei 55 de metri înălțime. O adevărată capodoperă!

Cazanele Dunarii

Un alt obiectiv tot din vremuri demult apuse este Tabula Traiana. Aceasta se află pe malul sârbesc la ieșirea din Cazanele Mici. Monumentul are peste 2000 de ani vechime și a fost construit la porunca împăratului roman Traian. Construcția este o urmă a marșului roman către cucerirea Daciei.

Cazanele Dunarii

Un alt mic popas puteți face tot în apropierea Golfului Mraconia la mănăstirea cu același nume. Mănăstirea este micuță dar frumoasă, cu un aer spiritual deosebit. Eu intru mereu aici când trec prin zonă. Este o mănăstire relativ nouă, căci cea veche a fost înghițită de apele fluviului când s-a realizat construcția barajului Porțile de Fier.

Cazanele Dunarii

Tot aici, puteți să faceți o ieșire cu barca pe Dunăre. Prețurile sunt rezonabile și includ o tură pe aproape toată lungimea cazanelor. O să vedeți pereții stâncoși din calcar în toată splendoarea, precum și 2 peșteri cunoscute. Prima este o peșteră al cărei interior se poate vizita și anume Veterani. Iar a doua este Ponicova, care se poate vizita de pe cealaltă parte a masivului Ciucarul Mare, dacă parcurgeți Cheile Ponicovei. Ambele peșteri se află în zona Cazanelor Mari.

Cazanele Mari

Dacă doriți, prin zonă se și poate campa. Sunt și localnici ce vă pot ajuta în această privință. Dacă vă plac drumețiile și animalele, trebuie să știți că pe la Cazanele Dunarii se fac o mulțime de trasee deosebite. Eu le prefer pe cele de creastă. Vi le și recomand. Trebuie să fiți însă atenți deoarece în zonă se mai găsesc și vipere cu corn. Tot în zona cazanelor se află și o lalea unică în lume: laleaua galbenă de cazane. O să o puteți admira din barcă, prinsă de pereții calcaroși. De reținut că este ocrotită de lege. Amenda, dacă rupeți vreuna, este colosală… 100.000 de lei!!!

Ciucarul Mic

De reținut și că absolut toate reptilele de la noi din țară sunt ocrotite de lege. Spun asta, că pe aici mereu văd șerpi omorâți de neștiutori și ignoranți. Admirați orice vietate de la distanță și prețuiți viața acestora. O poză cu o pereche frumoasă de gușteri, încălzindu-se la soare.

Cazanele Dunarii

Vă aștept cu păreri și impresii după ce vizitați zona. Sunt sigur că odată văzută, vă veți dori să o revizitați. Sunt sigur de asta.

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Statuia lui Decebal, Tabula Traiana, Mănăstirea Mraconia, Bazinetul Dubova, Ciucarul Mare, Ciucarul Mic, Peștera Veterani, Cheile Ponicovei și altele.

– puțin mai departe: orașul Orșova, golful Cernei, Porțile de Fier, Sfinxul Bănățean, Băile Herculane.

Activități ce se pot face în Cazanele Dunarii:

– ture cu barca pe Dunăre, trasee ecoturistice, poze și filmări, relaxare, drumeții montane, pescuit, vizite rapide în Serbia.

4 Comments
  • ViorelR
    Posted at 14:37h, 07 decembrie Răspunde

    Frumoasa descriere, frumoase poze, ma-ti facut curios, la anul poate ajung pe acolo. Multumesc.

    • Cristi
      Posted at 18:22h, 07 decembrie Răspunde

      Da, chiar merită. Zona e plină de locații una mai superbă decât alta. 🙂

  • Anca
    Posted at 20:38h, 11 ianuarie Răspunde

    Nota 10 pentru articol. chiar mi-a placut. Inspirational as zice.

Post A Comment

twenty + 15 =