Tăul Țapului, un vis devenit realitate

Taul Tapului? În opinia mea, e cel mai frumos lac din România! Spun asta, deoarece lacul se face remarcat atât prin locul unde se află, cât și prin aspectul său deosebit.

Taul Tapului

Mi-am dorit să văd Taul Tapului de la prima poză văzută pe internet, acum mulți, mulți ani. Chiar dacă nu ești un împătimit al munților, dacă vezi acest lac nu cred că e posibil să nu îți dorești să calci prin aceste locuri.

Taul Tapului

Taul Tapului este un superb lac glaciar aflat în Munții Retezat. Acesta are o suprafață de peste 2 hectare, o adâncime de maxim 6 metri iar culoarea sa verzuie-albăstrui poate fi admirată cel mai bine chiar din Porțile Închise. Vă spun  imediat ce înseamnă asta.

Taul Tapului

Lacul se află la altitudinea de circa 2140 de metri, fiind străjuit în stânga de Vârful Țapului, în spate de Porțile Închise iar în dreapta de Vârful Lacului. Practic, aici e un mic circ glaciar unde Cel de sus nu a făcut defel rabat la frumusețe.

Taul Tapului

Taul Tapului e alimentat de precipitații, zăpezi și 4 izvoare, de la tău curgând mai departe un șir de apă care formează o mică cascadă înainte de vărsarea în Râu Bărbat, afluent de stânga al Streiului.

Taul Tapului

Apele tăului sunt extrem de reci, dar pline de pești. Am văzut nenumărate cârduri mici de puiet de păstrăv. Am înțeles că lacul ar fi fost populat cu pește prin anii ‘70.

Farmecul aparte al acestui tău este dat de insula verde  care face acest loc inconfundabil. Aceasta a apărut în urma unei alunecări de teren de pe versantul Țapului. În timp, pe insulă a crescut iarbă și jnepeni, acest aspect  contribuind acum la crearea pozei perfecte. Tot ce trebuie e să vizitați zona. 🙂

Taul Tapului

Taul Tapului

Pentru a ajunge la Taul Tapului, vă recomand traseul ce pornește de la refugiul Stâna de Râu. Acesta l-am făcut și eu. Însă pentru a ajunge la refugiu, e nevoie să parcurgeți 23 de km de drum forestier, relativ rău în prezent, cu startul din Hobița, un sat aflat la 23 km de Hațeg. Pentru mașinile cu gardă înaltă acest lucru nu ridică probleme deosebite, dar pentru cele joase aș zice că poate fi nasol tare. Eu, cu 407-le meu am putut urca mai puțin de jumătate din drum și tot am frecat mașina pe dedesubt de câteva ori.

Refugiu Stana de Rau

Deci, traseul de la refugiu se face pe marcaj punct roșu și durează undeva la 1,5-2 ore, depinde de cum se înaintează. Se pornește prin pădure ca în final să se iasă în golul alpin, unde, dacă aveți noroc, puteți zări marmote și capre negre (de data asta doar le-am auzit și am văzut urme). Sunt și alte animale prin zonă, dar ziua slabe șanse să le vedeți. Traseul este solicitant, dar merită pe deplin.

Taul Tapului

Taul Tapului

Varful CusturaVârful Custura văzut de pe traseul spre tău.

De la lac se poate urma punctul roșu până sus în creastă. Aici, zona e denumită Porțile Închise datorită formațiunilor stâncoase, pe alocuri verticale și dificil de traversat.

Portile InchiseFratele meu urcând prin Porțile Închise. În spate, acestea par mai amenințătoare.

Porțile Închise fac legătura între Vârful Țapului, Vârful Mare și Vârful Lacului. Aici e nevoie de atenție sporită deoarece este considerat traseu periculos, clar interzis iarna. Dar cum spuneam, de aici din creastă e cel mai bun punct de belvedere asupra lacului. Eu stăteam cu fața spre Vârful Mare, chiar aici, mă uitam în dreapta vedeam Taul Tapului, întorceam capul spre stânga, vedeam Lacul Galeșu și depresiunea Hațegului. Absolut de vis.

Taul TapuluiVedere spre dreapta.

Lacul GalesulVedere spre stânga.

Un alt traseu pornește de la Cârnic, Lacul Galeșu, Porțile Închise și Taul Tapului, ruta de asemenea solicitantă și potențial periculoasă spre final (triunghi roșu + punct roșu).

O a treia rută, pe care eu am mers invers, începe de pe Vârful Păpușa, prin Spălătura Păpușii (bandă roșie). Spălătura Păpușii e un alt loc considerat periculos, dar prevăzut cu cablu metalic. Evident, pe Păpușa se poate ajunge și dinspre Vârful Peleaga și dinspre Custura. Dar cel mai scurt și mai sigur drum spre lac e de la refugiu.

Taul Tapului

Eu am pornit de la refugiu cu fratele meu, am urcat la lac, apoi la Porțile Închise. Am mers mai departe prin Spălătura Păpușii, urcare pe Vârful Păpușa, coborâre de aici și urcare pe Vârful Peleaga. Retur până pe Păpușa, coborâre pe versantul dinspre Păpușa Mică, Șaua Custurii și din nou la refugiu. E un traseu lung, foarte solicitant, dar absolut magnific, despre care o să scriu mai pe îndelete la secțiunea de munți.

Aventura in Romania

Să nu uit, scăldatul în Taul Tapului este interzis. Oricum, apa este extrem de rece, dacă băgați mâna vă veți convinge.

Pe malurile lacului, la sfârșit de iunie, început de iulie se poate admira rododendronul (bujorul de munte), o plantă deosebită. Flori de colț nu am văzut, deși m-am tot uitat după ele. M-am mulțumit și fără că a compensat vremea absolut superbă din ziua turei. Albastrul puternic al cerului cu verdele crud al ierbii mi se pare că fac o compoziție de neprețuit. 🙂

Rododendron

Dacă ar fi să descriu Taul Tapului într-un cuvânt, aș spune doar: SUBLIM! Dacă o să-l vedeți în realitate veți înțelege de ce acest loc e unul dintre cele mai pitorești din munții noștri. Pozele pur și simplu nu pot reda pe deplin frumusețea și magia care o percepem aici cu proprii ochi.

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Cascada Ciumfu, Lacul Galeșul, Tăurile din Valea Rea, Vârfurile Păpușa, Custura și Țapului.

– mai departe: Lacul Bucura, Vârful Peleaga, Cabanele Gențiana și Pietrele, multe altele.

Activități ce se pot face la Taul Tapului:

– drumeții, poze și filmări, observarea florei și faunei de pe traseu.

1 Comment
  • Maria
    Posted at 18:13h, 19 martie Răspunde

    Un lac superb! Trebuie sa vizitez și eu zona.

Post A Comment

one × five =