Lacul Bucura

Lacul Bucura? Dacă încă nu ai văzut raiul și vrei să-l vezi, trebuie să vii aici. Doar la superlativ putem descrie acest lac. Nu doar pentru că zona unde este amplasat este deosebit de frumoasă, ci și pentru că aici vei simți cu adevărat magia muntelui.

De mic copil auzisem de Lacul Bucura. Citisem o legendă despre el: frumoasa Bucura și Fulgerul. Mi-am spus de atunci că într-o zi voi vizita aceste meleaguri. Și într-o zi am ajuns în Parcul Național Retezat. Căci Lacul Bucura se află aici.

Lacul Bucura

Acesta este un lac glaciar situat în inima Retezatului, la altitudinea de 2040 de metri. La fel ca Lacul Bâlea din Făgăraș.

Este cel mai mare lac glaciar din România. Are o suprafață de 8,9 hectare, cu o lungime de aproximativ 550 de metri și o lățime maximă de 225 de metri. Adâncimea maximă a lacului este de 15,7 metri.

Alimentarea cu apă a lacului se face atât prin 5 izvoare principale, cât și datorită topirii zăpezilor și a precipitațiilor bogate.

Zona în care se află se numește Căldarea Bucurei, chiar sub Vârful Peleaga, care este cel mai înalt pisc din Retezat. În lac există pește, dar pescuitul este interzis. Dacă rețin bine, nu s-au făcut niciodată populări aici. De menționat că și scăldatul este interzis.

Cel mai mare lac glaciar

Pe malul apei există un refugiu salvamont, cu serviciu permanent. Este permisă și camparea la cort aici. Sunt numeroase cazemate de piatră construite pentru protecția corturilor în fața vântului. Am prins și eu una liberă. Este necesară la ce vânturi sunt pe aici. Lângă refugiu este și o sursă de apă potabilă.

Refugiu Lacul Bucura

Când am fost eu, am stat la cort, dar am avut parte de o noapte incitantă. A fost o furtună de le-au zburat la oameni corturile. A plouat torențial o oră și a fulgerat din 10 în 10 secunde. Nici nu am crezut că poate fulgera chiar așa. Parcă eram la o ședință foto agresivă, cu blitz-ul băgat forțat în ochi constant. Faptul că aici e o căldare, tunetele se aud amplificat. Mă așteptam parcă din clipă în clipă să fim fulgerați. Mai ales că știam de la știri că a fost fulgerată o turmă de oi recent în Retezat și au murit toate. Nasol. O experiență pe care sincer nu aș repeta-o în veci.  🙂

Muntii Retezat

Dar dimineața am uitat de toate și vraja Retezatului m-a prins iar. Mai ales că de la Lacul Bucura pornesc câteva trasee foarte spectaculoase.  Dacă ne gândim că sunt peste 50 de lacuri glaciare în zonă, devine clar că avem în ce ne scălda ochii. Dar pentru o poză memorabilă vă sugerez să urcați pe Vârful Peleaga, merită!

Varful PeleagaDeasupra Retezatului.

La Lacul Bucura se poate ajunge destul ușor prin sud, pe drumul ce pleacă de la barajul Gura Apei spre Poiana Pelegii. Sunt vreo 22 de km până în poiană. De aici se urcă cam două ore și sunteți la destinație.

Prin partea nordică e puțin mai solicitant și mai lung. Eu pe aici am fost. Am mers cu mașina până la Cârnic, unde am petrecut o noapte la cort. De aici, cu rucsacul în spate, am mers spre Cabana Gențiana, Curmătura Bucurei și Lacul Bucura.

Traseul mi-a luat vreo 3 ore până la Gențiana. Alte 3 ore până la Bucura. Dar zonele sunt absolut superbe. Pe drum se pot vedea cascadele Lolaia, Pietrele (zisă și Maria Magdalena) și Tăul Pietrele, unde vă puteți trage sufletul înainte de Curmătura Bucurei.

Lacul BucuraAdmirând frumusețea munților…

Să nu uit: dacă aveți noroc, vă puteți întâlni cu celebra capră neagră. Eu am văzut una destul de aproape de lac. Erau vreo 10-15 metri între noi. Se uita la mine, eu la ea și totul a durat cam jumătate de minut. În clipa când am ridicat aparatul foto a și dispărut. Dar am rămas cu satisfacția revederii. Despre prima întâlnire puteți citi aici. Absolut superb animal! Mă lasă mereu fără cuvinte…  🙂

Prin zonă și pe traseu se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Vârful Peleaga, Vârful Retezat, Cascada Lolaia și Pietrele, Custura Bucurei, Lacurile Ana și Bucurel.

– puțin mai departe: Vârful Păpușa, Lacul Galeșu, Tăul Țapului, Lacul Zănoaga, Barajul Gura Apelor, Poiana Pelegii.

Activități ce se pot face la Lacul Bucura:

– camping, relaxare, ture pe munte, poze și filmări, cazări la cabane (Gențiana sau Pietrele).

No Comments

Post A Comment

9 − 9 =