Vârful Peleaga, Munții Retezat

Varful Peleaga este cel mai înalt pisc din Munții Retezat. Aflat la altitudinea de 2509 metri, Varful Peleaga e cel de-al șaptelea vârf de peste 2500 de metri din România. Update: tocmai am făcut altă tură în Retezat.

Varful_Peleaga

Varful Peleaga RetezatPeleaga este vârful central din poză.

Munții Retezat sunt printre cei mai frumoși și mai spectaculoși munți din țara noastră. Ca să puteți admira acest masiv, vă recomand să urcați pe Varful Peleaga. De aici aveți o incredibilă panoramă asupra zonelor din jur. Se vede perfect Lacul Bucura, care este cel mai mare lac glaciar de la noi. Vedeți Lacurile Ana, Peleaga și Tăurile din Valea Rea. Puteți admira al doilea vârf ca mărime din Retezat, Vârful Păpușa, cu ai săi 2508 metri. De asemenea, se vede cunoscutul Vârf Retezat de 2485 de metri. Bineînțeles, se pot zări și alte vârfuri precum Judele, Slăveiu și Bucura.

Varful Retezat

Varful Peleaga

Pentru a ajunge aici, se recomandă camparea la Lacul Bucura, Și eu aici am rămas peste noapte, după ce am venit de la Cârnic. Sunt și persoane care rămân peste noapte la Cabanele Gențiana sau Pietrele și apoi urcă pe Varful Peleaga. Unele trasee din Retezat sunt destul de lungi și în funcție de ceea ce alegeți, trebuie calculați timpii necesari, pentru a nu vă prinde noaptea pe drum. Nu e recomandabil, deși sunt destui care și-au petrecut chiar miezul nopții pe diverse vârfuri. Pe Varful Peleaga se poate ajunge și pornind dinspre Curmătura Bucurei sau venind dinspre Păpușa.

Refugiu Lacul BucuraRefugiul Salvamont – Lacul Bucura.

Traseul de la Lacul Bucura pe Varful Peleaga este marcat cu cruce galbenă și ca durată se parcurge în 1,5-2 ore. Este un traseu mediu ca dificultate. Se urcă pe bolovani și lespezi de piatră.

Varful Peleaga

Varful Peleaga

Eu am făcut urcarea în 50 de minute, dar în afară de aparat foto și portofel nu am avut nimic la mine. Când am decis să pornesc de la Bucura spre vârf, mă simțeam incredibil de bine și am zis că doar mă duc și vin. Când am ajuns pe Peleaga mi-am schimbat planul. Asta deoarece am auzit că mai erau doritori care voiau să urce și pe Vârful Păpușa.

Varful Peleaga

Vârful Păpușa suna foarte bine pentru urechile mele. Ținând cont ca abia ajunsesem la Bucura (apucasem și să-mi pun cortul), deja eram pe Varful Peleaga și apă nu aveam, mă gândeam totuși că o fi prea mult pentru o zi. Am intrat în vorbă cu grupul care zicea că vor și pe Păpușa și abia am apucat să le zic că n-am apă și mâncare, căci e la cort, și s-au oferit să-mi dea ei, dacă doresc să-i însoțesc.

Vrei calule, ovăz? 🙂 Normal că am zis da. De menționat că traseul spre Vârful Păpușa se face în 1-1,5 ore și e tot mediu ca dificultate. Surse de apă nu sunt pe traseu, ultima sursă fiind la Lacul Bucura, la refugiu Salvamont.

Varful Papusa Retezat

De pe Varful Peleaga am coborât pe sub Colții Pelegii până în Șaua Pelegii. Apoi a urmat ascensiunea spre Păpușa. Din cauza vremii care se înrăutățea, aici am stat doar câteva minute și am plecat înapoi.

Varful Papusa

Vârful Păpușa

Traseul este marcat cu cruce roșie. Peste tot sunt numai bolovani, pietriș și lespezi de piatră. De pe Peleaga, dacă te uiți la Păpușa, ai impresia că este cimentat masivul. Pare interesant și e deosebit de frumos. De aproape, cum ziceam, e doar stâncă.

Varful Peleaga

Când am ajuns iar pe Varful Peleaga, vremea s-a îmbunătățit, urmând ca noaptea să avem parte de o furtună de zile mari. Detalii am scris la articolul cu Lacul Bucura.

Lacul Bucura

Vârful Peleaga

Diferențele de nivel nu sunt de neglijat. Practic am urcat de la Bucura (2040 de m) pe Peleaga (2509 m) în 50 de minute. Pauză vreo 15 minute. Am coborât în Șaua Pelegii la 2250 de metri. Apoi urcare iar la 2508 m pe Păpușa. Încă o oră. Pauză defel. Coborâre iar în Șaua Pelegii și pauză 15 minute. Ultima urcare pe Peleaga cu pauză pe vârf pentru poze mai bune. De aici coborârea finală la Bucura, altă oră. Timp total în jur de 4 ore, 4 ore și jumătate. Adică excelentă încadrare, mai ales că eu venisem cu greutate în spate de la Cârnic, traseu ce îmi luase alte 5 ore și ceva.

Varful PeleagaCoborârea de pe Peleaga. Trăiască piatra! :)))

Vă mai dau niște sfaturi. Luați-vă mâncare și apă pe trasee. Nu faceți zgomot prea mult, dacă doriți să aveți șanse să vedeți animale sălbatice. Eu am văzut o capră neagră și marmote. Foarte important, studiați buletinul meteo. Vremea pe munte se strică extrem de rapid uneori. E destul de greu să te bucuri de panoramele superbe din Retezat pe vreme nasoală.

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Lacurile Bucura, Ana, Bucurel, Peleaga, Tăurile din Valea Rea, Țapului și Vârfurile Păpușa, Judele, Bucura și Retezat, Cascada Ciumfu.

– mai departe: Tăul Țapului, Lacul Galeșu, Poiana Pelegii, Lacul Zănoaga, Cabanele Gențiana și Pietrele, Cascadele Lolaia și Maria Magdalena.

Activități ce se pot face pe Varful Peleaga:

– relaxare, poze și filmări, observarea florei și faunei de pe traseu. Unii și-au petrecut chiar revelionul aici.

Pentru întrebări sau sugestii, oricând, nu ezitați. Cărări însorite!

No Comments

Post A Comment

two + fifteen =