Muntele Ceahlău, Vârful Toaca – partea I

Muntele Ceahlau este unul dintre cei mai frumoși munți din România. M-am îndrăgostit efectiv de acest masiv la prima vizită. Voiam de ceva timp să-l văd, dar parcă nu se aliniau astrele în privința asta. Dar până într-o bună zi, când mi-am pregătit rucsacul și dus am fost. Pentru că se poate vorbi mult despre acest munte deosebit și am destule poze din care trebuie să selectez la sânge, o să împart acest articol în 2 părți.

Muntele Ceahlau

Parcul Național Ceahlău este situat în Muntele Ceahlau și constituie o arie protejată de interes național și internațional. Parcul are o suprafață  de 7742 de hectare.

Parcul National Ceahlau

Masivul se află în județul Neamț, iar unul din principalele puncte de start este din stațiunea Durău. De aici pleacă câteva trasee importante. Turele aici sunt de dificultate medie și mare. Unele sunt interzise iarna. Deci, atenție, nu subestimați muntele!

Durau

Stațiunea Durău (stânga) văzută de sus.

Muntele Ceahlau se află în componența Carpaților Orientali și este unul dintre munții cei mai vizitați din această regiune. Importanța sa este deosebită dacă ne raportăm la diversitatea uriașă a florei și faunei regăsite aici. Conform biletului care l-am primit la intrarea în parc, aici sunt 2994 de specii de plante și peste 1100 de specii de animale. Uau!

Phyteuma orbiculare

Unele dintre acestea sunt foarte rare, chiar unice. Lesne de înțeles de ce vorbim despre o zonă protejată. Eu îi cred pe cuvânt, deoarece am fost plăcut surprins de câte flori absolut superbe am văzut aici. Cred că a fost zona montană cea mai înflorată pe care am văzut-o până acum.

Scabiosa lucida

Și dacă tot am menționat biletul de intrare, vă zic că se achită o taxă de 7 lei înainte de intrarea în parc. Altfel riscați amendă. Cu acest bilet puteți intra și ieși din parc de mai multe ori. Dar nu mai rețin exact timpul de valabilitate. Cred că scria vreo 3 luni pe bilet, dacă nu ma înșel. Administrarea parcului se face de către Direcția de Administrare a Parcului Național Ceahlău. Aici intră și Serviciul Salvamont.

Masivul Ceahlau

De menționat că pentru a beneficia de companie sau asistență pe Muntele Ceahlau, se pot plăti taxe suplimentare, modice. De exemplu asta înseamnă că practic vă puteți ’’închiria’’ un salvamontist cu dvs. Prețul pentru un traseu mediu e de 15 lei/persoană, în cazul grupurilor. Dar nu știu concret câte persoane trebuie să fie în grup. Așa că vă las un număr de telefon de la ei: 0726 100 690. Mai au ei taxe și pentru concursuri, campare și altele. Evident sunt și amenzi. Este strict interzis să recoltați mostre de floră sau faună. De asemenea se amendează distrugerea panourilor, indicatoarelor sau marcajelor. Nu e permis focul în parc și nici abandonarea deșeurilor. Accesul cu câini e permis, dar ținuți în lesă.

Muntele Ceahlau

Legat de Muntele Ceahlau, să știți că acesta este considerat de unii creștini un munte sfânt. Un fel de al doilea Athos. În jurul acestuia se învârt și multe legende, care de care mai interesante.

Muntele Ceahlau Varful Toaca

Datorită frumuseții sale, Muntele Ceahlau a fost deseori descris și admirat de scriitori români cunoscuți, ca Mihail Sadoveanu, Alexandru Vlahuță sau Calistrat Hogaș. Acum și de către mine. 🙂

Cabana Dochia

Partea a II-a, Vârful Toaca.

No Comments

Post A Comment

eighteen − ten =