Cetatea Făgărașului

Cetatea Fagarasului mi s-a părut una dintre cele mai frumoase și îngrijite cetăți de la noi. Un edificiu cu o istorie extrem de bogată, începută pe la sfârșitul secolului al XIV-lea.

Cetatea Fagarasului

Cetatea Fagarasului este cel mai semnificativ monument istoric al zonei, iar locul amplasării ei e perfect. Evident, în evul mediu scopul principal al acestei fortificații a fost de apărare în fața turcilor și nu numai, rol care l-a îndeplinit cu succes. Despre Cetatea Fagarasului se spune că nu ar fi fost cucerită niciodată. Nu prin luptă, cel puțin.

Cetatea Fagarasului

Fortificația se află chiar în centrul orașului Făgăraș, județul Brașov. Este foarte ușor de ajuns aici. Cetatea e înconjurată de strada Mihai Viteazul și e în apropierea drumului E68. Sunt numeroase locuri de parcare în zonă pentru cei ce vin cu mașina.

Cetatea Fagarasului

Cetatea Fagarasului

Cetatea Fagarasului a fost folosită de-a lungul timpului ca și cazarmă, închisoare, fortăreață și chiar episcopie. Trecând prin mâinile multor stăpâni, construcția a suferit modificări și extinderi. La un moment dat, Cetatea Fagarasului a fost chiar capitala Transilvaniei.

Cetatea Fagarasului

Dacă rețin bine, pe ușa de la crama cetății se pot citi afișe cu date legate de imensa capacitate de depozitare și adăpostire. În interiorul cetății putând intra mii de animale și oameni, împreună cu hrana necesară acestora. Vorbim despre o ditamai fortăreața.

Cetatea Fagarasului

Un voievod celebru care a ocupat cetatea, a fost Mihai Viteazul, care a făcut fortificația cadou soției sale. Astfel cetatea a devenit faimoasă iar balurile ce se țineau aici sunt pomenite pe înscrisurile din interiorul cetății.

Cetatea Fagarasului

La exterior, pe lângă aspectul remarcabil al cetății, care e destul de mare, se află un lac care împrejmuiește construcția. Prin anul 1630 aici se afla doar un șanț, care ulterior a fost lărgit, adâncit și umplut cu apă din Olt. Pentru a intra în cetate se folosea una din cele două intrări, cea estică fiind principala. Intrările erau prevăzute cu porți rabatabile. Toate acestea au contribuit astfel la invincibilitatea cetății.

Cetatea Fagarasului

În prezent, lacul oferă un aspect deosebit de frumos locului. În plus, dacă vizitați Cetatea Fagarasului primăvara-toamna puteți admira lebedele care își fac veacul aici. Sunt vreo 10 lebede albe și 2 negre. Acestea, împreună cu malurile pline de sălcii, fac din zona asta un loc ideal de relaxare și tihnă. Este efectiv o oază de liniște aici. Mai ales că, atunci când am fost eu, erau doar câțiva vizitatori. Lebedele de care spun, iarna sunt duse de aici la un gospodar din zonă, care le are în grijă. Deci ele se pot vedea de primăvara până toamna. Acestea sunt obișnuite cu oamenii și vin să-ți mănânce din palmă. Pe lângă lebede am mai văzut țestoase, rațe și o barză ce nu părea să aibă frică de om. Momente superbe…

Cetatea Fagarasului

Cetatea Fagarasului

Revenind la cetate, de menționat că aici funcționează și Muzeul Țării Făgărașului. Regăsiți aici o mulțime de obiecte care de care mai impregnate de istorie. Fiind restaurată recent, accesul înăuntru se face doar cu protecții peste încălțăminte. Totul e curat, frumos aranjat, cu detalii și cu o varietate mare. Sala tronului mi-a atras atenția. Te poți așeza pe tron ca să simți mai bine o fărâmă din trecutul cetății. Taxa de intrare cuprinde și vizitarea muzeului.

Cetatea Fagarasului

Printre obiectele ce pot fi văzute aici, sunt și cele de tortură. Chiar și afară este un eșafod pentru spânzurătoare.

Cetatea Fagarasului

Pedepsele în timpul evului mediu erau aspre, crude și nemiloase. De fapt pe la majoritatea cetăților românești veți putea vedea scrisuri, poze sau obiecte legate de tortură. Pedepsele cu moartea se dădeau relativ ușor în Cetatea Fagarasului. Închisoarea cetății era un loc unde nici lumina nu intra ca lumea. Numai prizonier aici să nu fi ajuns. Bine că trăim în prezent și nu atunci. 🙂

Cetatea Fagarasului

Cetatea Fagarasului

Rolul de cazarmă și închisoare militară l-a avut cetatea și pe vremea habsburgilor. Aceștia au controlat-o până la Marea Unire din 1918, când a reintrat sub stăpânire română. După 1948, aceasta a avut rolul doar de închisoare comunistă, una din cele mai de temut de altfel.

Cetatea Fagarasului

Prin beciurile cetății se pot citi numeroase descrieri ale torturilor ce aveau loc aici la începutul comunismului. Mulți și-au dat viața sau au fost deportați pentru că se împotriveau sistemului. Majoritatea prizonierilor de aici erau cu regim de lagăr, închiși fără procese. O istorie grea și neagră a acestei impresionante cetății…

Cetatea Fagarasului

Să nu uit, Cetatea Fagarasului este închisă publicului în zilele de luni. În rest se poate vizita zilnic, dar orarul variază în funcție de anotimp și zile. De la 1 iunie la 30 septembrie, marți – vineri între 8-19 iar sâmbăta – duminica între 10-18. De la 1 octombrie la 31 mai, marți – vineri între 8-17 iar sâmbăta – duminica între 9-17. Prețul biletului este de 15 lei pentru adulți, 7 lei studenți și elevi, gratis pentru cei cu dizabilități și preșcolari.

Cetatea Fagarasului

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: orașul Făgăraș, lacurile de pe râul Olt.

– puțin mai departe: Mănăstirea Sâmbăta (Brâncoveanu), Transfăgărășanul, Munții Făgăraș, orașul Brașov.

Activități ce se pot face la Cetatea Fagarasului:

– relaxare, vizitarea muzeului, turul cetății, poze și filmări, achiziții suveniruri, observarea lebedelor ce trăiesc aici.

1 Comment
  • Mihai
    Posted at 00:53h, 17 noiembrie Răspunde

    Foarte frumoase pozele și descrierea. Cu prima ocazie o sa vizitez și eu cetatea asta.

Post A Comment

eleven + 6 =