Lacul Bâlea

Lacul Balea este probabil cel mai cunoscut și cu siguranță unul din cele mai vizitate lacuri ale României. De o frumusețe aparte, acesta este un lac glaciar cu o suprafață de 4,65 hectare și o adâncime de 11,35 metri. Este situat la  altitudinea de 2034 de metri, în Munții Făgăraș.

Bâlea Lac

Începând cu  anul 1932 Lacul Balea împreună cu o suprafață de aproximativ 180 hectare din jurul lacului sunt declarate rezervație științifică. Peisajele de aici sunt efectiv deosebite. Cum urci Transfăgărășanul, pe partea stângă se poate zări lacul păzit parcă de vârfurile Vânătarea lui Buteanu (2507 m), Capra (2594 m) și Paltinu (2398 m).

Lacul BaleaCăldarea Bâlea.

Lacul Balea este al treilea lac glaciar ca mărime de la noi, după lacurile Bucura – aproape 9 hectare și Zănoaga – 6 hectare, ambele din Munții Retezat. Lacul este populat cu păstrăvi dar pescuitul este interzis. Am reținut că și aruncatul unei pietre în apă e interzis.

Lacul Bâlea

Pe o mică peninsulă se află cabana Bâlea, ridicată în 1904, distrusă la un moment dat și ulterior refăcută. De altfel, aceasta este una dintre cele mai populare cabane. Mereu când vin aici, îmi place să servesc ceva; în mintea mea simt că de aici  începe drumeția pe munte. Evident, e și un foarte bun prilej să-ți încarci bateria aparatului foto. 🙂

Baraian CristianCabana Bâlea.

Aici se poate ajunge vara, cât timp este deschis Transfăgărășanul (de regulă între 30 iunie până în 1 noiembrie), cu mașina iar în rest se poate folosi telecabina ce pornește de lângă Cascada Bâlea și urcă până lângă lac. Cascada Bâlea este formată pe pârâul Bâlea. Pârâul își are originea în acest lac.

Balea Lac

Deși anotimpul meu preferat este vara, admit că iarna este efectiv spectaculos peisajul în zona lacului. Merită vizitat locul  deoarece îți oferă una din cele mai superbe priveliști din întreg lanțul carpatic.

Lacul Balea

Bâlea Lac 2023

Da-ți click pe poză să o vedeți mare.

Iarna, în fiecare an începând din 2006 se construiește lângă lac un hotel din gheață ce are forma unui iglu. Prețurile nu sunt mici dar experiența aș zice că merită. Am fost recent. O să scriu și despre el într-o zi.

Bâlea_Lac

Prin zonă se pot vizita următoarele:

– în apropiere: Transfăgărășanul, Cascada Bâlea, Cascada Capra, Vârfurile Vânătarea lui Buteanu, Caprei, Negoiu, Lespezi, Moldoveanu, Lacurile Capra, Podragu, Călțun.

– puțin mai departe: orașul Sibiu, Stațiunea climatică Sâmbăta, Barajul de la Vidraru, Cetatea Poenari.

Activități ce se pot face lângă Lacul Balea: 

– cazări la cabane, la cort, ture pe munte, poze și filmări, parapantă, achiziții suveniruri, cumpărături produse românești.

2 Comments
  • Mircea
    Posted at 14:17h, 09 aprilie Răspunde

    Fain articolul si pozele! Continua tot asa.

    • Cristi
      Posted at 19:55h, 09 aprilie Răspunde

      Merci de încurajare. 🙂

Post A Comment

3 + 8 =