Cascada Bigăr

Cascada Bigar, aflată pe izvorul cu același nume, este situată în apropiere de localitatea Bozovici din județul Caraş-Severin. Aceasta se află în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, parc aflat în partea de sud-vest a țării noastre. Cascada este una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume, potrivit site-ului The World Geography. Acesta a inclus Bigărul  într-un top al cascadelor ieşite din comun (din toată lumea),  în 2013. Poziția obținută a fost chiar locul întâi, ca unicitate în lume.

Cascada BigarDovada.

Cascada Bigăr

Ca și o curiozitate, Cascada Bigar se află la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator. Fix  pe paralela de 45 de grade, în emisfera nordică.

Cascada BigarParalela 45.

Rezervația naturală a fost înființată în anul 1982, iar după 8 ani a fost declarată arie protejată. Suprafața acesteia este de peste 176 de hectare. Cascada Bigar se află în partea nordică a parcului.

Cascada Bigar

Apele izvorului Bigar sau izbucului cum îi mai spun unii, se varsă în râul Miniș. Acestea trec peste o colină de tuf calcaros, dând cascadei aspectul de clopot.

Cascada Bigar_Aventura in Romania

Din păcate spun eu, o mare parte din apele izvorului au fost captate în amonte de cascadă. Opera celor ce administrează păstrăvăria Miniș. De aceea debitul apei este mult redus. Dacă prindeți și multe zile fără ploi s-ar putea să nu puteți admira cascada la adevărata ei valoare și frumusețe. De curiozitate eu am urcat în amonte până la gura izvorului. Vreo 300 de metri.  Am putut admira pe cursul apei și celelalte cataracte de până într-un metru înălțime. Vă recomand să faceți la fel 😛

Cascada Bigar

Accesul se poate face de pe DN 57B. Din Oravița, spre Marila și valea Minișului, până la cascadă. Sau de pe E70 (cum mergeți din Caransebeș spre Băile Herculane), o luați spre Iablanița, apoi Bozovici. E cam greu sa o ratați din cauza însemnului cu paralela 45 de grade. Acesta se vede din poze că  este chiar la stradă. Drumul, cel puțin dinspre E70, era impecabil când am fost eu. La cascadă erau doar 2 persoane. Să știți că  aveți de achitat și o taxă de 5 lei.

Update: din păcate, porțiunea cea mai interesantă a cascadei s-a prăbușit în vara lui 2021. După prăbușire n-am mai ajuns pe la Cascada Bigar.

Prin zonă se pot vizita următoarele:

– în apropiere: Izbucul Bigăr, Lacul Miniș.

– puțin mai departe: Cascada Beușnița, Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, Parcul Național Cheile Carașului.

Activități ce se pot face la Cascada Bigar:

– poze și filmări, ture pe munte, vizitarea parcului.

3 Comments
  • Manuela
    Posted at 11:09h, 16 iulie Răspunde

    E un peisaj divin! Sper sa il pot admira cat de curând!

  • Ramona
    Posted at 20:01h, 09 aprilie Răspunde

    E foarte frumos acolo! Abia astept sa merg si eu 🙂

    • Cristi
      Posted at 08:58h, 10 aprilie Răspunde

      Du-te că merită. 😉

Post A Comment

nine + 14 =