Cheile Corcoaiei, Valea Cernei

Cheile Corcoaiei (Corcoaia), după cum spune și titlul, se află pe Valea Cernei, în satul Cerna, din județul Gorj. Știu de aceste chei de prin 2010, 2011 dar mi-au trebuit vreo 3 ani până să le parcurg. Deși mă duc anual la Băile Herculane, drumul prin zona cheilor fiind rău, am tot amânat. Până într-o zi când am auzit că s-ar fi asfaltat. Vezi-ți de treabă că a fost nasol rău. Asta pe lângă faptul că nu era defel asfaltat. Aici mă refer la drumul 66A, care merge spre Cerna Sat, cheile fiind la ieșirea din sat pe partea dreaptă. Sunt relativ ușor de găsit, căci este un ditamai peretele de beton în zonă.

Cheile Corcoaiei

Cheile Corcoaiei

Din Herculane, de unde am pornit eu, sunt 42 de km până în Cerna Sat. Drumul este 67D, care după 28 de km se bifurcă. Baia de Aramă la dreapta, Cheile Corcoaiei la stânga. În apropiere se află și Cheile Bobotului, dar nu am oprit la ele.

Cheile Corcoaia

Am luat-o spre stânga, pe 66A, drumul infernal de care ziceam mai sus. Cel puțin dacă veniți după ploi și aveți mașină cu gardă joasă, e jale. Nu știu dacă l-au asfaltat între timp. Pe 66A se merge cam 13 km până în Cerna Sat. După câteva sute de metri parcurse pe aici am și tras pe dreapta, deoarece erau așa gropi mari încât deși aveam 3-5 km la oră și tot am frecat mașina pe dedesubt. Mai grav era că, deși pornisem pe vreme bună, au apărut nori pe cer și chiar a picurat. Cum multe din gropile existente erau deja pline de apă, nu avea sens să risc, așa că am luat-o la picior.

Cheile Corcoaiei

Cred că după nici 10 minute de mers pe jos am văzut o Dacie venind spre mine. Am făcut autostopul, căci 26 de km pe un drum oribil nu-mi prea surâdea. 10 lei am plătit șoferului până în Cerna Sat. Un localnic de treabă, plin de bun simț. Îmi amintesc că, deși au trecut câțiva ani, printre poveștile depănate, șoferul mi-a zis lucruri interesante, palpitante. Unul ar fi că deseori pe drumul respectiv a văzut ursi și lupi. Bine, vorbim de un om care face drumul respectiv zilnic dus-întors. Mă întreb,  oare când am iar norocul să văd un lup sau urs să-l pot poza!? 🙂

Satul Cerna este mic, dar zona este frumoasă și sălbatică. În Cerna Sat viața nu e foarte roz, dar oamenii s-au adaptat bine. Mai sus de sat cam 8 km se află un lac mare de acumulare, Valea lui Iovan. Nu l-am văzut, poate altă dată. Cheile Corcoaiei erau atracția principală în acea zi. Pe partea dreaptă, aproape de intrarea în chei este loc de pus cortul. Mai jos e și un camping cu căsuțe.

Cerna Sat

În sfârșit, odată dat jos din mașina omului, am făcut 5 minute pe jos și am intrat în Cheile Corcoaiei. Acestea sunt scurte, cam 200 de metri, dar spectaculoase. Sunt și legende, evident, cum că viteazul Iovan Iorgovan ar fi urmărit hidra care făcea probleme localnicilor și că aici ar fi despicat muntele cu sabia, în încercarea de a o ucide. Altă poveste spune că de fapt hidra ar fi creat Cheile Corcoaiei cu coada, în tentativa de a fugi din calea lui Iovan.

Cheile Corcoaiei

Cheile Corcoaiei au pereți verticali, înalți de peste 100 de metri și foarte apropiați. Pârâul care trece pe aici poartă un nume interesant: Naiba. De menționat că prin zonă sunt vipere cu corn, care sunt protejate de lege. Despre ele puteți citi aici. Dacă nu știți să le recunoașteți, aici vă puteți lămuri. Fauna locală cuprinde multe animale, zona fiind destul de sălbatică.

Cheile Corcoaiei sunt interesante prin felul în care pârâul a erodat stânca. Surplomba lungă de pe partea stângă cum se intră în chei, te face să te minunezi de puterea naturii. Bine, cheile în general sunt interesante și arată forța apei, dar unele sunt efectiv remarcabile.

Cheile Corcoaiei

După cum se poate vedea în poze, accesul în chei se face pe podul metalic, doar pe partea stângă. Aceasta este prevăzută cu o balustradă de metal, aspect necesar deoarece se poate aluneca ușor.

Cheile Corcoaiei

După o scurtă plimbare, m-am întors în sat și am avut norocul chior să aflu că șoferul ce mă adusese, voia să plece spre Baia de Aramă. Numai bine pentru a putea ajunge la mașina mea, ce era parcată la bifurcația menționată. De aici, am luat-o înapoi spre băi, căci mai aveam de stat și de vizitat alte minunății.

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Cheile Bobotului, barajul și Lacul Valea lui Iovan.

– puțin mai departe: Cheile Țășnei, Cascada Vânturătoarea, Lacul Prisaca, Cascada Cociu, Băile Herculane.

Activități ce se pot face la Cheile Corcoaiei:

– relaxare, camping în poiană, poze și filmări, observarea florei și faunei de pe traseu.

2 Comments
  • Gabriel Adrian Ferrari
    Posted at 05:00h, 05 aprilie Răspunde

    Cristi esti mai tinar eu mai batrin ma numesc Gabriel x pe Net sunt GBR TN USA am fost ghid de munte si de autocar professor de liceu in Bucuresti si am sa-ti spun o poveste din Cheile Corcoiaiei/Era cam prin 1972 o Aventura cu un grup mic ne-am urcat in Retezat la lacuri si am coborit pe busola pe o brina in Valea Cernei sus un satuc mic muncitori forestieri am luat-o in jos si ce vad spre stinga o placarda CHEILE CORCOIAEI ACESUL INTERZIS/ Ma sa fie am cotrobait tara da nu am vazut asemenea placarda am incercat sa intru in chei dar nu am putut si imi amintesc poza pe care ai pus-o mai sus Am mers in jos cu totii cu rucsacuri grele si am oprit un camion forestier grupul la spate eu cu soferul in fata un om batrin si dezghetat/L-am intrebat despre Accesul Interzis in Chei si el abea a asteptat si s-a dezlantuit: ERA PE TIMPUL CIND ACEASTA PARTE APARTINEA LUI MUNTE NEGRU RAZBOI TURCII CUCERISERA PARTEA CARE ERA IUGOSLAVIA MUNTE NEGRU SI EI AU ASCUNS COMOARA IN PERETII DIN CHEILE CORCOAIEI CA SA O SCAPE DE TURCI; AU INCARCAT COMOARA DE AUR SI LUCRURI PRETIOASE IN SACI CAPTUSITI CU SLANINA DE PORC AU FACUT O CARAVANA DE MAGARI AU URCAT PE CREASTA DIN DREAPTA SUS SI AU LASAT SACII CU FRINGHII IN PESTERILE LATERALE DIN CHEI/AU VENIT COMUNISTII ERA UN VAPOREAN CARE STIA LOCUL PARTEA CU CHEILE CORCOAIEI A TRECUT LA ROMANIA NU LA IUGOSLAVIA SI ACEST FOST MARINAR AVEA DOUA FETE PE CARE LE-A MARITAT CU VAPORENI TURCI SI TREPTAT A CARAT COMOARA LA CONSTANTA SI LA TURCI A FUGIT SI EL IN TURCIA SI COMUNISTII AU AFLAT DAR NU L-AU PRINS/SE PARE CA STATUL ROMAN A AFLAT SI A INCERCAT SA GASEASCA CE MAI ERA DAR NU AU REUSIT/SOFERUL BATRIN ERA DIN PARTILE ACELEA/SI-AM INCALECAT PE O SA SI V-AM SPUS POVESTEA MEA ADEVARATA AUZITA DE LA UN SOFER CINSTIT CE NU INVENTA/CRISTI GASESTE COMOARA SI TRIMITE-MI SI MIE VREO DOUA KILGRAME DE AUR/Cu stima si respect Gabriel Ferrari fost ghid si haiduc nazdravan in Spatiul Carpatin GBR TN USA over//

    • Cristi
      Posted at 21:54h, 06 aprilie Răspunde

      Sănătate! Frumoasă povestea. Sper, când mai ajung prin Cheile Corcoaiei, să aflu ceva aur și vă trimit. Facem para-para, da? Important e să găsim comoara :)))
      Numai bine! 🙂

Post A Comment

9 − two =