Lacul Ochiul Beiului – turcoazul la superlativ
Ochiul Beiului este unul dintre cele mai deosebite și frumoase lacuri văzute de către mine. Amplasat într-o zonă absolut magnifică – Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, acest lac te lasă efectiv mut de uimire când ajungi să-i vezi claritatea și culoarea apei.
Lacul Ochiul Beiului este situat în Munții Aninei din județul Caraș Severin, în apropierea satului Potoc. Pentru a ajunge la acest lac trebuie mers din satul Potoc, pe drumul 571K până la Podul Bei. Aici este și o parcare unde vă puteți lăsa mașina. Tot aici se varsă pârâul Bei în râul Nera.
Traseul de la Podul Bei până la lac durează o oră și jumătate, pe bandă albastră. Este un traseu ușor ce nu presupune vreo problemă. Ca bonus, în drum puteți admira și Cascada La Văioaga. Este cam pe la jumătatea traseului și e chiar frumoasă căderea de apă.
Ochiul Beiului este un lac relativ mic. Adâncimea maximă a lacului este undeva la 3,5 metri. Ca suprafață, luciul de apă aproape oval, are cam 250-300 de metri pătrați.
Prima dată când l-am văzut, m-a surprins transparența apei. De culoare nici nu mai zic. Dacă nu a plouat, poți vedea efectiv toate pietrele de pe fundul apei. Nici nu spui că are mai mult de un metru adâncime și totuși… Sunt și pești în apă, păstrăvi mai exact. Iar mai jos de lac este o păstrăvărie, de unde îi și puteți cumpăra.
Aș fi făcut o baie în lac, aș fi sărit măcar o dată. Dar cum asta este interzis, m-am abținut. 🙂
Lacul Ochiul Beiului este alimentat de un izvor carstic, care datorită debitului puternic, face ca lacul să nu înghețe niciodată.
Lacul Ochiul Beiului este protejat și a fost declarat monument al naturii, asta pe bună dreptate. Apa îmi pare absolut superbă. Un turcoaz perfect cu nuanțe mai accentuate, când azurii, când verzui, ce-ți induce instant o stare de reverie. Nu ai cum să nu contempli acest lac. Plus că întreaga zonă pare magică, atemporală, ruptă parcă dintr-o poveste. Ca în multe alte locuri din țara noastră, există și o legendă a lacului.
Se spune că o localnică, fată de păstor foarte frumoasă, ar fi fost răpită de un turc ce era bei în Imperiul Otoman. Aceasta este închisă într-un turn de unde reușește să scape la un moment dat. Beiul aflând asta, dă ordin ca fata să fie ucisă. În clipa morții fata se transformă în Pârâul Beușnița. Fiul beiului, care iubea fata, a plâns amarnic apoi iar din lacrimile sale s-a format Lacul Ochiul Beiului. Acesta ar avea culoarea și forma ochilor îndrăgostitului.
Fie că o fi vreun sâmbure de adevăr sau nu în această legendă, cert este că Ochiul Beiului rămâne unul dintre cele mai importante obiective turistice ale județului Caraș Severin. Alături de acesta stau la loc de cinste și Cascadele Beușniței, Lacul Dracului și Cheile Nerei. Toate din acest parc. Dacă vă organizați bine și aveți timp le puteți vizita toate. Merită din plin, sigur nu le veți găsi vreun cusur.
Prin zonă se pot vedea următoarele:
– în apropiere: Cascada La Văioaga, La Tunele, Cantonul Damian, Cheile Nerei, Cascada Beușnița.
– puțin mai departe: Lacul Dracului, Cascada Șușara, Cascada Bigăr, Cheile Minișului, Cheile Carașului, altele.
Activități ce se pot face la Lacul Ochiul Beiului:
– relaxare, poze și filmări, drumeții, contemplarea faunei și florei locale.
Descopera Carasul
Posted at 20:43h, 09 maiUn loc minunat, va recomandam sa-l vizitati toata lumea, nu o sa regretati ! <3
Cristi
Posted at 17:07h, 12 iunieAsa este. 🙂