Salina Turda, o minunăție subterană
Salina Turda este unul din obiectivele turistice de mare importanță ale României. Aici vin foarte mulți străini. Eu am vizitat-o de 3 ori până în prezent și sigur voi mai merge. Este un loc deosebit, accesibil, ideal pentru diverse tratamente ale tractului respirator și relaxare.
Salina Turda are o istorie recentă ca obiectiv turistic, aceasta fiind deschisă publicului din 1992. Dar abia după lucrările de reamenajare din 2009, salina devine punct major de interes. Datorită fondurilor europene acum ne putem mândri cu această bijuterie a Transilvaniei.
Locația exactă a salinei este în orașul Turda, după cum spune și numele. Intrarea principală este pe Aleea Durgăului. Mai e o intrare, de pe strada Salinelor, dar aceasta va fi închisă pentru modernizare.
Extracția de sare a început aici încă de dinaintea invaziei romanilor. Salina a fost folosită până prin anii 1930, apoi a fost închisă deoarece utilajele erau învechite și existau alte mine mult mai profitabile. În prezent, salina este un muzeu combinat cu locuri de relaxare și tratament.
În unele încăperi se pot vedea diverse utilaje care se foloseau la extragerea sării. Probabil cel mai cunoscut este crivacul. Partea întunecată a acestei exploatări de sare a fost că acest crivac era acționat de cai. Dat fiind întunericul din mină, caii orbeau rapid când erau scoși afară. Se pot citi aceste lucruri pe panourile din salină. Se mai găsesc și resturi de cale ferată, vagoane și altele.
Ce mi se pare fascinant, e cum sarea acaparează orice lucru și material din mină. Am observat că lemnele sunt oarecum cele mai afectate. Dar asta dă bine în poze. 🙂
În salină se pot face diverse activități ca să nu se plictisească omul. Este o pistă de mini bowling, mese de biliard, piste de mini golf și o roată verticală care îți dă impresia că ești într-un parc de distracții.
Aici sunt și locuri de unde se pot cumpăra diverse suveniruri. De mâncare nu se putea cumpăra când am fost eu. Totuși scria pe panouri că nu e voie cu alimente de afară.
După părerea mea, cel mai important loc este lacul sărat din mina Terezia. E și reconfortant deoarece aici vă puteți da cu barca. Plus că panorama ce ni se afișează de sus e de vis. Acesta este un lac subteran care a apărut datorită atingerii pânzei freatice în momentul exploatării sării. Iar ca totul să fie perfect, pe mijlocul lacului a rămas o porțiune de uscat, o adevărată insulă de sare. Lacul are un diametru de 75 de metri, 8 metri adâncime și o salinitate de 260 de grame/litru.
Jos în salină se poate ajunge atât cu liftul, cât și pe scări. Am fost de fiecare dată pe ambele variante. Pe alocuri sunt diverse puncte de belvedere.
Cele mai importante locuri din salină sunt galeria Franz Josef, minele Terezia și Rudolf. Dar pe lângă astea sigur o să admirați și scările, tunelurile, formele tavanelor din sare și tot ce mai e prin salină. Pe mine chiar m-a surprins o porțiune de tavan total atipică. Vă atașez o poză edificatoare.
Indiferent când vizitați Salina Turda, să vă echipați corespunzător. Temperatura aici este de 12°C cu o umiditate de 70%.
Programul de vizitare al salinei este:
Luni-Duminică: 9.00 – 17.00 (ultima intrare la 16:00).
Prețul biletului de intrare:
– adulți: 30 lei / persoană.
– copii, elevi, studenți, pensionari: 15 lei / persoană.
-copiii sub 3 ani: gratis.
-persoanele cu dizabilități grave, împreună cu însoțitorii lor: gratis. Cele cu dizabilități medii sau ușoare: reducere 50%.
Prin zonă se pot vedea următoarele:
– în apropiere: Băile Sărate Turda, Cheile Turzii, Cascada Ciucaș, orașul Turda.
– puțin mai departe: Orașul Cluj-Napoca, Cheile Turenilor, Rîmetea și Piatra Secuiului, Cheile Borzești, altele.
Activități ce se pot face în Salina Turda:
– relaxare, tratamente, agrement, poze și filmări.
No Comments