Peștera Urșilor, Chișcău

Pestera Ursilor este unul dintre cele mai importante, mai vizitate și mai frumoase obiective turistice ale Munților Apuseni. Peștera se află lângă Chișcău, în județul Bihor. Dacă îmi amintesc bine, sper să nu greșesc, în Bihor sunt cele mai multe peșteri de pe tot teritoriul României.

Aventura in Romania

Pestera Ursilor este celebră pentru resturile de oase (chiar un schelet complet) ale urșilor de cavernă care au trăit aici până acum 17.000 de ani. Chiar de la intrare se pot vedea grămezi de oase în stânga și-n dreapta podețului metalic construit special pentru vizitarea peșterii.

Pestera Ursilor

Pestera Ursilor

Deși de-a lungul vremii am mai fost prin împrejurimi, acum a fost prima dată când am vizitat Pestera Ursilor. De data asta am fost special pentru ea și a meritat din plin.

Pestera Ursilor

Pestera Ursilor are o lungime de peste 1500 de metri din care o treime sunt declarați rezervație științifică. Mă întreb oare cum o fi aici?…

Pestera Ursilor

Pestera Ursilor este plină de stalactite și stalagmite, fiind considerată o adevărată capodoperă a naturii. Aceasta a fost descoperită accidental în anul 1975 în urma unor explozii. Am înțeles că s-ar fi scos afară multe stalactite și stalagmite din peșteră, de către oamenii locului. Dându-și seama de potențialul turistic al locului, autoritățile au amenajat-o și au dat-o spre vizitare 5 ani mai târziu.

Pestera Ursilor

În prezent, Pestera Ursilor  se poate vizita de marți până duminică, între 10-17 doar cu ghid și în grup de minim 3 persoane. Ghidul este excelent deoarece vă zice multe informații interesante despre istoria acestui loc. Durata vizitei este undeva la 40-45 de minute, deci aveți timp berechet de pozat sau filmat. Trebuie să știți că pentru asta sunt taxe suplimentare.

Intrare – 20 lei adulții și 10 lei copiii;

Fotografiat – 15 lei;

Filmat – 25 lei.

Pestera Ursilor

Pestera Ursilor are 3 galerii care se pot vizita. Ultima este rezervația științifică menționată mai sus, accesibilă doar speologilor profesioniști. Cele 3 galerii principale sunt: Galeria Oaselor, Galeria Emil Racoviță și Galeria Lumânărilor. Multe informații puteți citi și pe panourile aflate la intrarea în peșteră.

Pestera Ursilor

Galeria Oaselor este prima porțiune de la intrarea în peșteră, denumită astfel datorită numeroaselor oase de urs de cavernă descoperite aici. Dacă nu ați mai fost niciodată într-o peșteră mai serioasă, să zic așa, o să fiți uimiți cu siguranță după ce treceți de porțiunea asta. În următoarea galerie vi se afișează ochilor o lume absolut deosebită. Mereu când sunt pus în fața a ceva spectaculos, mă mir cât de incredibilă poate fi natura și ce opere de artă perfecte reușește să creeze. Uau!

Pestera Ursilor

Galeria Emil Racoviță, denumită evident în cinstea marelui savant român, este de-a dreptul fabuloasă. Aici e plin de stalactite, stalagmite, coloane și perdele. Asta mă face să mă întreb oare cum o fi rezervația!?…

Pestera Ursilor

Ultima sală, Galeria Lumânărilor, este numită așa datorită stalactitelor de aici care seamănă cu niște lumânări. Acestea au diverse înălțimi și te invită permanent să le pozezi. Mai că mi-aș fi luat una acasă. Glumesc, atingerea oricărei formațiuni din Pestera Ursilor fiind strict interzisă.

Pestera Ursilor

De aici, urmează ieșirea care te face să te întrebi dacă a fost adevărat ce ai văzut. Ca o alternanță între planurile real și ireal din operele lui Eliade. Cel puțin asta a fost percepția mea. 🙂

Pestera Ursilor

În peșteră, temperatura este constantă, doar 10 grade, deci dacă o vizitați să vă luați măcar o bluză mai groasă.

Din ce îmi amintesc, ghidul mi-a spus că aici au fost descoperite fix 141 de cranii de urs de cavernă. Probabil trăiau în grup că altfel nu-mi prea explic. Aceștia se presupune că ar fi fost prinși captivi în peșteră de un cutremur. Logic că dacă a fost așa, au murit de foame. Un schelet complet este expus publicului, schelet care apare în multe imagini reprezentative cu peștera.

Pestera Ursilor

Ce e interesant (și îți zice și ghidul), e că la un moment dat, înainte de ieșire, veți vedea pe partea stângă o formațiune ce seamănă cu jumătatea din spate a unui urs. Aceasta e de așa natură poziționată încât ai impresia că ’’ursul’’ încerca să scape printr-o gaură din tavanul peșterii dar a rămas blocat. Imaginația te poate ajuta să vezi acest lucru.

Pestera Ursilor

Pestera Ursilor te impresionează fără doar și poate. Aceasta este vizitată de turiști din toată lumea. Dacă nu ai vizitat-o, îți recomand cu căldură să o vezi măcar o dată, este minunată.

Pestera Ursilor

La Pestera Ursilor se poate ajunge relativ ușor din Cluj-Napoca, dar este destul de departe. Vă sugerez traseul următor, deoarece aveți multe alte obiective turistice pe drum.

Cluj-Napoca – Turda – Sălciua – Albac – Arieșeni – Ștei – Sudrigiu – Chișcău. Pe acest drum m-am întors spre casă, dar cu opriri pentru a face diverse trasee.

Ca să nu uit, la baza dealului unde se află Pestera Ursilor sunt numeroase locuri de parcare, localuri unde se poate servi masa, multe tarabe de unde puteți cumpăra diverse obiecte de artizanat și suveniruri.

Pestera Ursilor

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Muzeul Etnografic La Fluturi, Stațiunea Boga, Parcul natural Apuseni.

– mai departe (sau pe traseu), dacă mergeți pe unde v-am spus: Peștera Poarta Bihorului, Groapa Ruginoasă, Cascada Vârciorog, Vârful Cucurbăta Mare (Bihor), Ghețarul de la Scărișoara, Cascada Șipote.

Activități ce se pot face la/lângă Pestera Ursilor:

– vizitarea în sine a peșterii, poze și filmări, relaxare, altele.

No Comments

Post A Comment

1 × two =