Cheile Țășnei
Cheile Tasnei sunt printre cele mai frumoase chei prin care am fost la noi în țară. Cheile se află pe Valea Țășnei, afluent de stânga a râului Cerna. Pârâul Țășna trece printr-o zonă deosebită, sălbatică și nu foarte mult umblată din Munții Mehedinți. Cheile fac parte din Parcul Național Domogled – Valea Cernei. Am o dragoste aparte pentru aceste zone.
Cheile Tasnei se găsesc aproximativ cam la 15 km de stațiunea Băile Herculane. Traseul începe chiar înainte de pensiunea Dumbrava, la ieșirea, respectiv intrarea din județul Caraș Severin în județul Mehedinți. Marcajul este cruce albastră.
Mai demult, aici în zona acestor chei, era granița dintre români și imperiul austro-ungar. Fapt menționat și de ciobanul pe care l-am întâlnit pe drumul cheilor, când am fost prima dată aici. Că după 2 ani, am revenit. Și după 3 am revenit iar. Apoi după 4, după 5 și să tot am vreo 6 ieșiri în aceste locuri. Și mai mult ca sigur că mai merg. 🙂
Apropo de cioban, pe traseu puteți vedea câteva afișe puse de dânsul. Este vorba de brânzeturile și mămăliguța ce o puteți servi la stâna ciobanului. Aceasta se află la 5 minute depărtare de Moara Dracilor. Moara este situată la ieșirea din chei și este funcțională. Se macină porumb la moară. O folosește ciobanul ce îmbie drumeții cu bunătățile sale. 😛
Drumul spre chei începe printr-un urcuș de vreo 30 de minute prin pădure. Aș zice relativ ușor spre mediu ca dificultate și continuă mult mai lejer prin cheile propriu-zise.
Peisajul sus este absolut de vis, fără să exagerez. Deasupra stâncilor puteți admira celebri pini negri bănățeni. Pe mine personal mă fascinează mereu cum stau fixați parcă pe stâncă goală. Incredibil ce rădăcini puternice pot avea acești copaci. Mă întreb de unde își iau rădăcinile nutrienții…
Cheile sunt lungi cam de 2 km. Merită înaintat până cel puțin la Moara Dracilor. Dar v-aș recomanda să mergeți și la stână. Nu o să regretați. La moară se găsește și o cascadă de vreo 4-5 metri și o poiană. Este un loc liniștit, răcoros, perfect pentru odihnă și refacere. Mai că îți vine să nu mai pleci.
Pe Valea Țășnei mai sunt 2 cascade mai mici de 1-2 metri. Poze reușite, nu am cu acestea.
Aici în poză se vede Moara Dracilor. Iar dacă vă uitați atenți, pe cărare se vede ciobanul. Am intrat puțin în vorbă cu dânsul. E de o viață aici la stână. Și dânsul și nevasta sa, sunt oameni de treabă. Am mâncat la ei de vreo 3 ori de-a lungul anilor.
Ca faună, puteți întâlni multe specii prin Cheile Tasnei. De la căprioare, vulpi, diverse păsări, la salamandre, broaște de munte, scorpioni, șerpi neveninoși cât și veninoși. Vă recomand să umblați pe acest traseu doar cu bocanci și pantaloni lungi. Așa vă protejați de vreun potențial pericol. Eu am găsit doar un scorpion la ieșirea din chei și o broască roșie de munte. Perfecte pentru o poză. Dar cam puține vietăți în 2 ture de chei. Scorpionul de la noi este inofensiv așa că l-am lăsat să mi se urce pe mână pentru o poză. Acesta are abia 2-3 cm. E foarte fragil. Și cred că este și protejat de lege. Vipere cu corn nu am văzut deși m-am tot uitat după ele. Că de regulă le văd cei ce nu le suportă. Cei ca mine nu au norocul acesta. :)))
Durata traseului dus întors mi-a luat vreo 5-6 ore. Dar o oră am stat la stână. Aici am mâncat niște brânzeturi… Hmm. De nota 10! Vreo oră cred că am făcut pauze, poze. Zona te face să stai și să te bucuri de natură. Sunt destule locuri cu iarbă, unde poți sta pe pătură. Poți face și plajă.
În concluzie, vă recomand călduros să faceți acest traseu de poveste. Aveți ce vedea și veți rămâne cu poze superbe pe lângă amintirea acestor chei sălbatice. La ultima tură aici am și filmat în 4K un clip dar am făcut retur de la moară că se anunța vremea urâtă și nu eram pre abine cu un genunche.
Prin zonă mai puteți vizita și:
– în apropiere: Stațiunea Băile Herculane, Cascada Vânturătoarea, Cascada Cociu, Cascada Fecioara Maria, Lacul Prisaca, Valea Prisacinei, Crucea Albă, Domogledul Mic, Peștera Haiducilor, Grota cu Aburi, Grota lui Șerban, Cădițele de la 7 izvoare și altele.
– puțin mai departe: Cazanele Dunării, Orșova, Drobeta Turnu Severin, Porțile de Fier, Cheile Corcoaiei, Lacul Iovan, Munții Godeanu, Munții Cernei și altele.
Activități ce se pot face la Cheile Tasnei:
– poze și filmări, ture pe munte, camping.
No Comments