Transfăgărășan, un drum impresionant

Pe Transfagarasan am ajuns prima dată prin 2012. Auzisem de mult timp de acest drum, dar cum preferam marea la vremea aceea, nu m-am sinchisit să-l parcurg. Când am decis că vreau să urc cu mașina pe Transfagarasan, am realizat ce pierdusem până atunci. Drumul este superb, șirul de curbe în ac de păr impresionând pe oricine. Chiar îmi amintesc că unii l-au declarat ’’cel mai frumos drum din lume’’.

Transfagarasan

Eu l-am parcurs de vreo 4 ori de atunci, complet și cu punct de start de la ambele capete. Partea dinspre Cârțișoara până la Bâlea este mai spectaculoasă, mai scurtă și asfaltul e mai bun. Munții care se înalță pe laterale dau drumului un aspect sălbatic și liber. Panorama minunată asupra șoselei ce o ai sus, la Bâlea, este edificatoare.

Transfagarasan noaptea

Transfagarasan

Prin anul 1970 au început lucrările la Transfagarasan, acestea finalizându-se în ’74. Pe această temă sunt multe povești, unele triste, altele uimitoare. Triste din cauza victimelor numeroase din timpul lucrărilor. Uimitoare datorită supra eforturilor necesare și cantităților uriașe de materiale ce s-au folosit.

Transfagarasan

Denumirea oficială este DN7C, dar toată lumea îi spune Transfagarasan. Asa e cunoscut peste tot. Punctul de început este din comuna Bascov, lângă Pitești, iar finalul 4 km mai sus de Cârțișoara, la intersecția cu E68. Lungimea totală este de 150 de km. Totuși, porțiunea spectaculoasă are doar 90 de km. Când spunem de regulă Transfagarasan, ne referim la porțiunea dintre Cârțișoara și Arefu.

Transfagarasan

Aventura in Romania

Porțiunea de maxim, să zic așa, o reprezintă tunelul  pe sub Vârful Paltinul, între Bâlea și Cascada Capra. Un tunel lung de 887 de metri, care dacă rețin bine, este cel mai lung din România.

Balea Lac

Tunelul Transfagarasan

Drumul Transfagarasan este deschis circulației în perioada 1 iulie – 31 octombrie. În restul anului e închis datorită zăpezilor, riscului de avalanșe și pentru că deszăpezirea unui asemenea drum, la așa altitudini, ar fi nerealistă și nerentabilă. Porțiunea închisă este de regulă între km 104 (Piscul Negru) și km 130 (Cascada Bâlea).

Cascada Balea

De la cascadă se poate urca la Lacul Bâlea cu telecabina.

Transfagarasan

De menționat că în România avem o șosea care se află la o altitudine mai mare decât Transfăgărășanul. Este vorba despre Transalpina, care atinge cota 2145 de metri. Pe Transfagarasan ajungem la maxim 2042 de metri. Oricum la aceste altitudini, practic suntem cu ’’capul în nori’’. 🙂

Transfagarasan

Aventura in Romania

Acest drum este popular atât în țara noastră, cât și în Europa. Frumusețea peisajului din zonă și mulțimea de obiective turistice naturale de aici, fac din Transfagarasan o șosea de vis. După ce ajungeți prin zonă, o să-mi puteți confirma acest aspect. 🙂

Transfagarasan

Să nu uit, de la Barajul Vidraru, puteți vedea 3 dintre cele mai înalte vârfuri din Făgăraș: Negoiu, Lespezi și Călțun. Eu am avut noroc cu zoom-ul mare al aparatului foto pe care-l aveam atunci.

Barajul Vidraru

Lacul Vidraru

Varful Lespezi

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– Cascada și Lacul Bâlea, partea nordică/sudică a Munților Făgăraș, tunelul, Cascada Capra, Barajul și Lacul Vidraru, Cetatea Poenari, Curtea de Argeș.

Activități ce se pot face pe Transfagarasan:

– parcurgerea drumului efectiv, relaxare și camping la Bâlea, cazări la cabane, drumeții montane, poze și filmări. Cărări însorite!

1 Comment
  • Ramona
    Posted at 21:01h, 10 martie Răspunde

    Spectaculos!

Post A Comment

15 + eighteen =