Cheile Glodului
Tocmai am revenit din Cheile Glodului. Văzusem pe internet câteva poze și am fost impresionat de peisajele pitorești de aici. Evident că realitatea e muuult mai plăcută. Cheile Glodului sunt niște chei absolut memorabile din toate punctele de vedere. Din păcate și din prisma mizeriei. Nu naturală, ci făcută de om. Eu personal am ales să mă axez doar pe aspectele pozitive.
Cheile Glodului se află la baza Munților Metaliferi, între satele Ardeu și Glod. Aceste 2 sate sunt situate în județul Hunedoara, respectiv Alba, puțin mai la nord de Geoagiu. Drumul este asfaltat până în capătul satului Ardeu. De aici începe traseul spre chei. Unul din ele de fapt, căci se pot face cheile și dinspre satul Glod. Startul ales de mine a fost dinspre Ardeu, în amonte și retur. Traseul este relativ dificil, nerecomandat iarna. Acesta începe cu o urcare a unui deal, traversarea unei poieni, intrare apoi prin pădure, coborâre și în final continuă pe calea apei. Marcajul este triunghi roșu.
În chei sunt porțiuni unde se poate merge pe lângă apă, urmărind marcajul. De menționat însă, că astfel puteți rata cea mai spectaculoasă zonă a cheilor. Este vorba despre porțiunea denumită La Strâmtură, care se poate face doar intrând în apă. Deci să fiți pregătiți să vă udați până la piept. Nu vă recomand să aveți bagaje la voi. Mă rog, exceptând aparatul foto, de care trebuie să aveți grijă să nu-l scăpați în apă. Pietrele de pe fundul Văii Ardeului sunt destul de alunecoase.
Zona aceasta este extrem de frumoasă, cum nu am mai văzut la noi. Multitudini de stânci și pietre gri cu galben și cu roșu violaceu. Dacă aveți noroc de soare, culorile sunt chiar intense. Aici veți face cu siguranță cele mai multe poze. După porțiunea aceasta să fiți atenți că în apă sunt nenumărate lipitori. Eu am fost echipat cu bocanci și pantaloni scurți doar. Apa nu a fost rece, dar spun asta ținând cont că ies la baie în lac de munte și din aprilie. Fiecare cum se simte confortabil.
Numeroase pietre au culori de galben și roșiatic datorită mineritului din amonte. În Munții Metaliferi, mineritul era la el acasă. Dar exact acest aspect face din aceste chei, minunăția colorată ce o vedeți în poze.
Cheile Glodului au o lungime de vreo 2 km iar durata traseului dus întors e undeva între 3-4 ore. Depinde de cum înaintați, câte pauze de poze faceți și vreme. S-ar putea, dacă mergeți după ploi abundente, să vă treacă apa și peste cap. Repet, traseul nu este tocmai ușor și necesită atenție sporită. Dar este plăcut și deosebit.
Aceasta este intrarea în zona La Strâmtură, dar poza e făcută la retur.
Cheile Glodului sunt o arie naturală protejată ce fac parte din Situl Natura 2000. Se doresc protejarea florei și faunei specifice zonelor calcaroase. Din citite și auzite, speram că o să mă revăd cu o veche cunoștință aici și anume vipera cu corn. Nu a fost să fie. Am văzut doar un pui mic de năpârcă ce abia se mai zbătea în apă, încercând să urce pe o piatră. L-am luat, l-am încălzit puțin și eliberat pe o stâncă la 10 metri de malul apei. Câțiva gușteri pe listă și cam atât cu fauna zonei. 🙂
De menționat că pe la mijlocul traseului este un izvor de unde puteți bea apă: Izvorul Tămăduirii.
De campat puteți campa în poienile de la marginea satului Ardeu sau sus pe deal. Ce m-a surprins puțin a fost lungimea sârmei electrificată ce delimitează pădurea. O fi probabil pentru ținerea animalelor domestice la vedere, să nu se piardă prin pădure.
Dacă nu doriți să campați în zonă puteți coboră puțin spre stațiunea Geoagiu Băi. Aici sunt numeroase locuri de cazare. Oricum ar fi, din moment ce treceți prin aceste zone să vizitați obligatoriu și vechile băi romane din Geoagiu Băi. Merită, veți vedea. 🙂
Prin zonă se pot vedea următoarele:
– în apropiere: Cheile Cibului, Cheile Madei (Măzii), Ardeului, Băcâiei, Peștera Zidită Mada, altele.
– puțin mai departe: Stațiunea Geoagiu Băi, Termele Romane, Cascada Clocota, etc.
Activități ce se pot face în și pe lângă Cheile Glodului:
– drumeții montane, poze și filmări, relaxare, alpinism și escaladă pe traseele amenajate mai sus de Ardeu.
marcovnicov adrian
Posted at 07:32h, 13 decembrieeste undeva pe traseu si o cascada dar nu am vazut o la tine in poze – sti cumva sa imi spui ceva de ea si cum pot sa ajung acolo – stiu sigur ca pe acest traseu este
Cristi
Posted at 21:34h, 13 decembriePăi dacă urmați cursul apei până la Strâmtură (prin apă și pe marginea ei), nu o puteți rata. Pozele le selectez înainte să le postez. Nu pot pune pe site totul că ar fi nevoie de spațiu foarte mult.