Vârful Muntele Mare

Muntele Mare este unul din munții cei mai des văzuți de către mine. Se află relativ aproape de unde locuiesc comparativ cu alți munți, la circa 60 de km de Cluj-Napoca. Cam într-o oră și jumătate sunt la punctul de start al traseului, dacă nu e trafic. Am fost pe Muntele Mare la 15 ani prima dată. Mi-a plăcut mult. Încă am amintiri destule de atunci.

Muntele Mare

De vreo 10-12 ani, merg anual prin zonă, atât vara cât și iarna. Vara mai ies cu bicicleta, dar și pe jos sau în căutare de animale. Iarna pe bicicletă am fost doar o dată, dar o să mai merg. De schiat nu știu, deci e exclus. Deși mă gândesc că ar fi interesant. 🙂

Muntele Mare

Muntele Mare

Să vă spun de la început că numele corect sau întreg este Muntele Muntele Mare. Da, ați citit bine. Înălțimea maximă este Vârful Muntele Mare cu 1826 de metri altitudine. Acest vârf, care e de fapt un platou asemănător Vlădesei, este al treilea ca mărime din Munții Apuseni, respectiv din Carpații Occidentali.

Muntele Mare

Grupa muntoasă este situată fix între valea Someșului Rece la nord și Valea Arieșului în Sud. Traseele prin aceste zone sunt nenumărate. Eu merg mereu dinspre stațiunea Muntele Băișorii (1470 de metri altitudine), că-mi place ruta. Este lejeră, perfectă pentru plimbări. Poate pe viitor o să mă duc și dinspre Scărița-Belioara, deși aici traseul e mai slab marcat.

Muntele_Mare

Ca durată, pe jos fac cam 3 ore până pe vârf. Sunt undeva la vreo 11 km. Pe scurt, traseul sună așa: Muntele Băișorii – Șesul Cald (poalele Buscatului) – Vârful Muntele Mare. De la Șesul Cald se poate zări pentru prima dată Vârful Muntele Mare. În a doua poză de mai jos e vorba de punctul central din plan îndepărtat.

Muntele Mare

Muntele Mare

Sus, pe platou, se află o unitate militară și construcțiile de aici se pot zări de la mare depărtare. Vârful Muntele Mare este ușor de recunoscut după cupola rotundă de aici. De pe Vârful Buscat se vede perfect această cupolă.

Cu_bicicleta

Muntele Mare se află situat pe teritoriul a două județe: Cluj și Alba. Vârful este în județul Alba, pentru cei care nu știau asta.

Zona din jurul vârfului se aseamănă cu o câmpie. E oarecum mlăștinos terenul, plin de mușchi și jnepeni. Brazii se răresc spre vârf, că vorbim totuși de etajul alpin. Dar zona este superbă și de o bogăție deosebită. Diversitatea e la ea acasă aici. Animale puteți vedea de la urși, mistreți, căprioare și vulpi la acvile, șopârle, vipere berus și multe altele.

Muntele_Mare

Traseul e marcat cu cruce roșie, dar se regăsește doar pe alocuri. Totuși, acesta e un traseu foarte ușor care nu se poate rata, căci este pietruit din stațiunea Muntele Băișorii până pe vârf. Dar recomand parcurgerea lui pe jos sau pe bicicletă pentru a vă putea bucura de natură.

Muntele Mare

Aici avem unul dintre cele mai puțin poluate locuri din Apuseni. Spun asta deoarece m-am interesat cât de curat e cerul nopțile căci voiam să pozez galaxia Calea Lactee.  Cu siguranță nu o să vă simțiți pe Muntele Mare ca prin Făgăraș sau Retezat, dar acesta are farmecul său. Meritat pe deplin.

Muntele_Mare

Muntele Mare

Apropo de Făgăraș, dacă e destul de senin se poate zări masivul acesta de pe Vârful Muntele Mare. Pe pagina de Facebook am postat multe poze de genul.

Muntii Fagaras vazuti de pe Muntele Mare, Apuseni

Pentru că e iarnă când scriu aceste rânduri, vă las poze cu zăpadă. Să ne bucurăm de acestea până vine căldura. Unele poze sunt făcute cu telefonul vechi, de asta calitatea mai slăbuță. 🙂

Muntele Mare

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Vârfurile Buscat și Pietrele Mărunte, Piatra Cântătoare, Rezervația Scărița-Belioara, Stațiunea Muntele Băișorii.

– puțin mai departe: Cheile Pociovaliștei, Runcului, Poșăgii,  Cascada Șipote, Platoul Bedeleu.

Activități ce se pot face la/pe Muntele Mare:

– drumeții montane, schi, snowboarding, mountain biking, relaxare, poze și filmări, parapantă, observarea faunei și florei specifice.

4 Comments
 • Cristian
  Posted at 19:02h, 05 august Răspunde

  Bună seara! Imi cer scuze pentru deranj! Va rog sa îmi spuneti daca sunt izvoare pe traseul spre varf? Va mulțumesc frumos!

  • Cristi
   Posted at 09:55h, 10 august Răspunde

   Buna ziua. Este un parau la un moment dat chiar pe marginea traseului, dar nu stiu cat de potabila e. Oricum traseul fiind relativ scurt, o sticla de 2 litri de apa iti va rezolva problema.

 • dan
  Posted at 11:27h, 21 ianuarie Răspunde

  Salut,

  Da, se vede Fagarasul de pe Muntele Mare dar si de pe Buscat. Trebuie vizibilitate buna.

  • Cristi
   Posted at 01:58h, 23 ianuarie Răspunde

   Aha. Merci de clarificare. 🙂

Post A Comment

four + three =