Cascadele de Travertin – Cascada Șipote
Cascadele de Travertin se regăsesc pe pârâul Șipote la circa 3 km de comuna Sălciua de Jos, județul Alba.
Acestea sunt situate la altitudinea de 700 de metri, chiar sub abruptul Bedeleului. Apele pârâului curg la vale în jur de 800 de metri și chiar înainte de vărsarea în Arieș formează cunoscuta Cascadă Șipote, cea aflată lângă drumul DN75. Cred că oricine a trecut pe această șosea a putut admira cascada. Tuful calcaros peste care curg apele pârâului este inconfundabil. Zona este și un loc bun de popas pentru mulți drumeți și șoferi.
Traseul efectiv spre Cascadele de Travertin începe cu doar 1 km înainte de comună. Există o punte peste Arieș și poteca este marcată cu cruce roșie. Traseul se poate face și prin Sălciua dar ocolește puțin, deși puteți ajunge cu mașina câteva sute de metri mai aproape. Poteca are și un nume: Pietrele Vorbitoare.
Poteca vă duce prin sat fix până la Poiana Șipote, sub care se află Cascadele de Travertin. De aici traseul se bifurcă. O parte face dreapta pe sub Bedeleu, pe triunghi roșu și la un moment dat revine în sat și apoi la punctul inițial de plecare. Acest traseu este accesibil oricui, fiind relativ ușor.
Cealaltă parte continuă spre vârful Bedeleului. Ca să nu căutați cărarea aiurea, trebuie să știți că după ce treceți puntea o țineți oblic spre stânga, pe lângă gardurile caselor până ajungeți la ulița principală. Să fie vreo 3-400 de metri până la uliță. De aici se face stânga, sunt și marcaje, treceți printr-o poiană și apoi peste un alt pod mic și ocoliți pe după prima casă din dreapta. N-ar trebui să fie așa greu. Și apoi o sa aveți imaginile din pozele de mai jos.
Chiar la intrarea în Poiana Șipote urmați balustrada de lemn de pe stânga pentru a ajunge la cascade. Se coboară 20-30 de metri și o să le vedeți pe dreapta.
Pentru cei cu o condiție fizică bună vă recomand să urcați pe abruptul Bedeleului până la balcon. E traseu mai dificil dar merită. Aici e un superb punct de belvedere asupra întregii văi a Arieșului.
De la balcon, în 3 minute puteți coborî până la Peștera Poarta Zmeilor. Este un portal interesant în fața intrării, iar dacă aveți puțin noroc puteți admira lilieci și diverse insecte în peșteră. Eu am fost de câteva ori prin zonele astea și mi se par foarte frumoase. Le-am văzut în fiecare anotimp de câteva ori.
Cascadele de Travertin reprezintă porțiunea superioară a cataractelor și cea mai spectaculoasă. De la o cunoștință am aflat că dacă se coboară pe firul apei, mai sunt cascade destul de interesante. Ca idee, pe multe pâraie, în afara cascadelor cunoscute la care ajung majoritatea, se află alte cascade, adevărate bijuterii. Dar ca să ajungeți la aceste căderi de ape, aveți nevoie de echipament mai serios, ambiție și curiozitate.
Cascadele de Travertin au înălțimi de până la 20 de metri. Sunt denumite așa datorită tufului calcaros peste care curg și care calcifiază vegetația, în special mușchiul. Avem practic o combinație de calcar și mușchi peste care curge apa. Cum ziceam, un spectacol. Dacă prindeți cascadele cu debit mai mare sau înghețate, cu siguranță nu le veți uita vreodată. Sunt foarte frumoase.
La noi sunt mai multe cascade pe tuf calcaros, deci asemănătoare cu Cascadele de Travertin. Unele sunt mai celebre cum ar fi Bigăr, Beușnița, Clocota iar altele nu chiar așa cunoscute, cum ar fi Modăvița de exemplu sau Izvoarele Barcăului. Să nu mai zic de cele mai cunoscute din Europa, Plitvice și Krka, care te lasă fără cuvinte.
Revenind la Cascadele de Travertin, acestea le-am văzut ultima dată acum vreo 2 luni. Voiam să fac poze cu ele înghețate așa că am făcut o scurtă drumeție cu fratele meu prin zonă. Zic scurtă deoarece plimbarea durează undeva la vreo oră, doar dus.
Dacă doriți să rămâneți în zonă peste noapte, chiar deasupra cascadelor se află Poiana Șipote, loc unde se poate campa cu cortul.
Că vorbim de sezonul hibernal, implicit gheață, vă recomand colțari dacă ajungeți la Cascadele de Travertin. Se alunecă la greu pe aici. Erau câțiva înaintea noastră și la plecare au fost mai mult în 4 labe. Au fost chiar distractivi. Evident, și eu am alunecat o dată. Se putea altfel? Bine că am fost inspirat să-mi țin aparatul în husă și telefonul în buzunar. Le scoteam doar când stăteam pe loc și pozam.
Cum spuneam, am văzut Cascadele de Travertin în fiecare anotimp, dar vara sunt cam seci. Iarna însă mi s-au părut spectaculoase. Apa pârâului Șipote e influențată masiv de ploi și zăpadă. Apele curg infiltrate de pe crestele Bedeleului și de aceea e bine să vizitați cascada în anumite perioade.
Iarna, datorită formelor de gheață, cascadele sunt super atractive. Pozele sunt elocvente. Mi se pare uimitor de ce e capabilă natura… Aici puteți vedea un clip scurt ca să vă faceți o idee mai clară despre cum arată zona.
No Comments