Vârful Cucurbăta Mare, drumeție scurtă de iarnă

Pe Vârful Cucurbăta Mare am fost doar de 2 ori până acum. Datorită distanței față de Cluj-Napoca nu mi-am prea dorit să ajung mai des aici. Și de fapt nu atât distanța, care e de circa 150 de km dus, ci timpul necesar. Din Cluj-Napoca îți ia vreo 3 ore, 3 ore și jumătate doar dus. Pai în timpul ăsta aproape ajung în Făgăraș, care e mult mai spectaculos.

Vârful Cucurbăta Mare văzut de pe Muntele Mare

Vârful Cucurbăta Mare văzut de pe Muntele Mare.

Revenind, nu zic că nu e frumos și pe Vârful Cucurbăta Mare. Dacă permite vremea, sunt panorame frumoase în jur. Obiective turistice în zonă sunt multe ce e drept. Am văzut pe aici cascadele Vârciorog, Pătrăhăițești, Muzeul Etnografic din Pătrăhăițești, Peșterile Porțile Bihorului, Poarta lui Ionele, Ghețarul de la Scărișoara, Groapa Ruginoasă și altele.

Vârful_Cucurbăta_Mare

Vârful_Cucurbăta_Mare

După cum se vede e o zonă cu potențial turistic mare. De aceea e indicat să vă legați măcar 2-3 obiective. Mă rog, eu așa procedez de obicei.

Vârful_Cucurbăta_Mare

Vârful_Cucurbăta_Mare

Drumeția asta de iarnă a fost relativ scurtă căci am urcat cu niște prieteni cu mașina până la un loc mai larg unde am observat că majoritatea își lăsa mașinile. Deși pe Vârful Cucurbăta Mare era zăpadă destul de multă, până la locul cu parcarea s-a urcat fără probleme. Despre prima urcare pe Cucurbăta Mare am mai scris mai demult pe site.

Vârful_Cucurbăta_Mare

Vârful Cucurbăta Mare

Vârful Cucurbăta Mare

Unii cu BMW-ul vor sa urce până sus. Nu că așa avea ceva contra acestei mărci de mașini… Cel din spate s-a cam împotmolit. 

Baraian Cristian

Vârful Cucurbăta Mare

Aventura in Romania

Aventură în România

Vârful Cucurbăta Mare

Vremea a fost frumoasă, parțial senină, nu foarte rece. Totuși, vizibilitatea nu a fost chiar ceea ce îmi doream. Chiar și așa, am putut vedea și poza Făgărașul, Parângul, Retezatul, Vlădeasa și Muntele Mare.

Vlădeasa văzut de pe Cucurbăta Mare

Vârful Vlădeasa.

Muntele Mare văzut de pe Cucurbăta Mare

Muntele Mare.

Retezatul văzut de pe Cucurbăta Mare

Retezatul văzut de pe Cucurbăta Mare.

Retezatul văzut de pe Cucurbăta Mare

Retezatul și Gugu văzuți de pe Cucurbăta Mare.

Masivul Retezat văzut de pe Vârful Bihor

Masivul Retezat văzut de pe Vârful Bihor.

Munții Retezat văzuți de pe Vârful Cucurbăta Mare

Deși atmosfera nu era perfectă, se pot distinge foarte clar de la stânga la dreapta principalele vârfuri ale masivului: Mare, Păpușa, Peleaga si Retezat.

Munții Parâng văzuți de pe vârful Bihor

Munții Parâng în plan îndepărtat.

Munții Parâng văzuți de pe vârful Cucurbăta Mare

Vârful Parângul Mare.

De pe Muntele Mare am poze mai multe din diverse ture cu Vârful Cucurbăta. E un vârf ușor recognoscibil datorită releului aflat acolo. Prima poză din articol e elocventă. Vă mai arăt una de pe Pietrele Mărunte (Muntele Mare), de la circa 46 de km în linie dreaptă.

Vârful Bihor văzut de pe vârful Pietrele Mărunte, Muntele Mare

Am și o poză făcută de pe Iezerul Caprei din Făgăraș cu Vârful Cucurbăta Mare, acum în octombrie, dar atmosfera nu era ce trebuie. Dar vă puteți face o idee…

Vârful Bihor văzut din Făgăraș

În stânga jos e orașul Sibiu. În plan secund e Podișul Hârtibaciului și în plan îndepărtat se distinge Vârful Cucurbăta Mare / Vârful Bihor.

Vârful Cucurbăta Mare / Bihor este cel mai înalt punct din Carpații Occidentali. Aici e o zonă cu precipitații multe, de aceea în unele ierni e un strat mare de zăpadă din care mai rămân petice chiar și-n luna mai. Asta deși vorbim de o altitudine de doar 1849 de metri. Și fapt interesant, știați că, deși e cunoscut ca și Vârful Bihor, acesta e de fapt localizat în Alba?

Vârful Cucurbăta Mare

Vârful Cucurbăta Mare

Vârful Cucurbăta Mare

Vârful Cucurbăta Mare

Vârful Cucurbăta Mare

De la locul cu parcarea, până pe vârf am făcut circa o oră lejer, cu poze și mers agale. Asta însă depinde de câtă zăpadă este și dacă avem cărare făcută. Dacă se dorește urcarea de jos de la șosea, atunci durata de timp crește de pe la circa 3-4 ore în sus doar dus. Asta în funcție de cât e stratul de omăt.

Vârful Cucurbăta Mare

Vârful Cucurbăta Mare

Aici cineva s-a răsturnat cu atv-ul. Nu era multă zăpadă, m-am mirat că au reușit asta…

Sus pe vârf am stat vreo oră, timp în care am făcut poze și am admirat împrejurimile. Acum când scriu aceste rânduri, mă gândesc că mi-ar plăcea să văd un răsărit aici. Pe celelalte 2 masive din Apuseni, Vlădeasa și Muntele Mare, am văzut mai multe răsărituri și apusuri absolut superbe. Sunt momente deosebite care-ți rămân în suflet dacă iubești muntele, natura…

Vârful Cucurbăta Mare

Vârful Cucurbăta Mică

Pentru Munții Făgăraș am coborât puțin de pe vârf și am urcat pe vecinul său, Cucurbăta Mică. Era mulți nori fix în direcția dorită dar am reușit să-i văd.

Munții Făgăraș văzuți de pe Cucurbăta Mare

Munții Făgăraș văzuți din Munții Bihor

Munții Făgăraș văzuți de pe Vârful Bihor

După coborârea de pe Vârful Cucurbăta Mare ne-am dus și la Muzeul Etnografic din Pătrăhăițești, despre care o să scriu în alt articol câteva rânduri. Apoi am fost la Cascada Pătrăhăițești pentru care de asemenea, rezerv un articol viitor. Numai bine! 🙂

No Comments

Post A Comment

17 − eleven =