Vârful Cucurbăta Mare, drumeție scurtă de iarnă
Pe Vârful Cucurbăta Mare am fost doar de 2 ori până acum. Datorită distanței față de Cluj-Napoca nu mi-am prea dorit să ajung mai des aici. Și de fapt nu atât distanța, care e de circa 150 de km dus, ci timpul necesar. Din Cluj-Napoca îți ia vreo 3 ore, 3 ore și jumătate doar dus. Pai în timpul ăsta aproape ajung în Făgăraș, care e mult mai spectaculos.
Revenind, nu zic că nu e frumos și pe Vârful Cucurbăta Mare. Dacă permite vremea, sunt panorame frumoase în jur. Obiective turistice în zonă sunt multe ce e drept. Am văzut pe aici cascadele Vârciorog, Pătrăhăițești, Muzeul Etnografic din Pătrăhăițești, Peșterile Porțile Bihorului, Poarta lui Ionele, Ghețarul de la Scărișoara, Groapa Ruginoasă și altele.
După cum se vede e o zonă cu potențial turistic mare. De aceea e indicat să vă legați măcar 2-3 obiective. Mă rog, eu așa procedez de obicei.
Drumeția asta de iarnă a fost relativ scurtă căci am urcat cu niște prieteni cu mașina până la un loc mai larg unde am observat că majoritatea își lăsa mașinile. Deși pe Vârful Cucurbăta Mare era zăpadă destul de multă, până la locul cu parcarea s-a urcat fără probleme. Despre prima urcare pe Cucurbăta Mare am mai scris mai demult pe site.
Vremea a fost frumoasă, parțial senină, nu foarte rece. Totuși, vizibilitatea nu a fost chiar ceea ce îmi doream. Chiar și așa, am putut vedea și poza Făgărașul, Parângul, Retezatul, Vlădeasa și Muntele Mare.
De pe Muntele Mare am poze mai multe din diverse ture cu Vârful Cucurbăta. E un vârf ușor recognoscibil datorită releului aflat acolo. Prima poză din articol e elocventă. Vă mai arăt una de pe Pietrele Mărunte (Muntele Mare), de la circa 46 de km în linie dreaptă.
Am și o poză făcută de pe Iezerul Caprei din Făgăraș cu Vârful Cucurbăta Mare, acum în octombrie, dar atmosfera nu era ce trebuie. Dar vă puteți face o idee…
Vârful Cucurbăta Mare / Bihor este cel mai înalt punct din Carpații Occidentali. Aici e o zonă cu precipitații multe, de aceea în unele ierni e un strat mare de zăpadă din care mai rămân petice chiar și-n luna mai. Asta deși vorbim de o altitudine de doar 1849 de metri. Și fapt interesant, știați că, deși e cunoscut ca și Vârful Bihor, acesta e de fapt localizat în Alba?
De la locul cu parcarea, până pe vârf am făcut circa o oră lejer, cu poze și mers agale. Asta însă depinde de câtă zăpadă este și dacă avem cărare făcută. Dacă se dorește urcarea de jos de la șosea, atunci durata de timp crește de pe la circa 3-4 ore în sus doar dus. Asta în funcție de cât e stratul de omăt.
Sus pe vârf am stat vreo oră, timp în care am făcut poze și am admirat împrejurimile. Acum când scriu aceste rânduri, mă gândesc că mi-ar plăcea să văd un răsărit aici. Pe celelalte 2 masive din Apuseni, Vlădeasa și Muntele Mare, am văzut mai multe răsărituri și apusuri absolut superbe. Sunt momente deosebite care-ți rămân în suflet dacă iubești muntele, natura…
Pentru Munții Făgăraș am coborât puțin de pe vârf și am urcat pe vecinul său, Cucurbăta Mică. Era mulți nori fix în direcția dorită dar am reușit să-i văd.
No Comments