Rezervația Scărița-Belioara

Scarita-Belioara este o zonă impresionantă ce aparține grupului muntos Muntele Mare și este declarată rezervație naturală. Scarita-Belioara se află pe teritoriul județului Alba, puțin mai sus de comuna Poșaga. Rezervația are o suprafață de aproape 48 de hectare și cuprinde un frumos platou calcaros numit Șesul Craiului, aflat la altitudinea de 1350 de metri.

Scarita-Belioara

La Scarita-Belioara am fost de 2 ori până acum plus alte 2 tentative eșuate. O primă tură acum mulți ani, din care nu am poze. Altă tură acum vreo 2 ani iar tentativele acum vreo 3 ani. De ce spun tentative? Pentru că eram în coborâre cu bicicleta de pe Vârful Muntele Mare și mă gândeam să ajung și la Scarita-Belioara. Problema e că nu-mi aminteam exact traseul și am dat de o zonă cu jnepeni de nepătruns și zone pline de apă. Cu bicicleta îmi era peste poate.  Am făcut cale întoarsă până în zona Vârfului Buscat și de aici am urmat un alt traseu, de asemenea greșit, ce m-a scos… habar n-am unde. Am pedalat la greu să ajung iar în stațiunea Muntele Băișorii de unde pornisem dimineața.

Dorind neapărat să ajung la Scarita-Belioara, am făcut traseul prin sud, prin Poșaga. Din Cluj-Napoca sunt cam 80 de km. Am luat-o prin Turda, Buru, Poșaga de Jos (DN75) iar de aici spre Poșaga de Sus, pe drumul comunal 750F, până la baza muntelui. Se trece prin Cheile Poșegii, dar nu e nimic spectaculos aici.

Scarita-Belioara

Traseul este marcat bine, cu punct roșu și e de dificultate medie. Zic asta căci avem o diferență de nivel de aproape 900 de metri, deci e ceva de urcat. Porțiunea de început a traseului o constituie o potecă de piatră ce pornește de la baza masivului Scarita-Belioara.

Scarita-Belioara

La un moment dat se intră prin pădure. Asta e excelent dacă faceți traseul vara, când pădurea e perfectă pentru răcorire. La ieșirea din pădure urmează o porțiune de fâneață, tot în urcare. Deja, pe partea stângă se poate vedea Scarita-Belioara foarte clar. Se continuă urcarea pe lângă un crâng de mesteceni. E o zonă frumoasă, presărată pe alocuri cu câte o colibă veche, tradițională. Sau probabil grajduri, nu sunt sigur.

Casa_traditionala_Transilvania

Pe partea dreaptă se poate recunoaște, pe lângă dealurile din zonă, Platoul Bedeleu. Un alt masiv spectaculos, pe care vi-l recomand ca traseu. Se pare că nu l-am prins în poză de data asta. 🙂

Scarita-Belioara

Pe stânga, cum înaintăm, o să apară principala atracție a rezervației Scarita-Belioara, peștera Coșul Boului.

Scarita-Belioara

Sunt mai multe peșteri prin zonă, dar aceasta e deosebită prin forma ei. Nu este lungă, dar intrarea are vreo 60 de m înălțime iar acoperișul este lipsă. Gaura din tavanul peșterii are circa 30 de metri în diametru. Asta mă duce cu gândul la o altă zonă remarcabilă, din Bulgaria, pe care vreau să o văd – God’s Eye (Prohodna). Ce forțe are natura să creeze așa minunății!?

Scarita-Belioara

Scarita-Belioara are o floră deosebită, reprezentată prin plante rare și protejate. Dintre cele mai renumite menționez floare de colț, sângele voinicului, argințica, gențiana și crinul pestriț. Ca faună, prin zonă sunt căprioare, mistreți, vulpi, urși, păsări răpitoare și diverse reptile.

Floare de colt

Abrupturile calcaroase, pline de vârfuri și creste inaccesibile fac din Scarita-Belioara o zonă excelentă pentru iubitorii de munte. Mai sus, spre Șesul Craiului am fost o singură dată (circuit integral), dar cum spuneam, nu am poze căci asta a fost demult tare. Se poate face circuitul rezervației cam în 6-7 ore. Eu am coborât pe unde am urcat de data asta, dar recomand traseul complet. Dacă veniți cu cortul, se poate campa liniștit prin zonă.

Scarita-BelioaraPoate aveți noroc ca și mine, de un răsărit perfect.

Aventura in Romania

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Cheile Pociovaliștei, Runcului.

– puțin mai departe: Stațiunea Muntele Băișorii, Vârfurile Muntele Mare și Buscat, Cascada Șipotelor, Platoul Bedeleu.

Activități ce se pot face la Scarita-Belioara:

– drumeții montane, campare la cort, relaxare, poze și filmări, observarea florei locale.

No Comments

Post A Comment

twelve − nine =