Platoul Bedeleu – Munții Trascăului

Platoul Bedeleu  se află în Munții Trascăului, o grupă montană a Munților Apuseni.  Apusenii la rândul lor, fac parte din lanțul muntos al Carpaților Occidentali. Cea mai mare altitudine o are Vârful Dâmbău – 1369 metri.

Platoul Bedeleu

Partea nordică a munților este dispusă în județul Cluj, iar restul se situează în județul Alba. Aceștia au înălțimi relativ mici față de alte grupe montane.  Totuși în Munții Trăscăului  găsim peisaje diversificate. Multe peșteri, chei, pereți verticali perfecți pentru escaladat, platouri și altele. Acestea au un bogat potențial turistic și sunt tot mai mult valorificate. Ca o primă impresie, acești munți ne  apar destul de impunători, complecși și sălbatici. Au o faună și floră bogată, ceea ce îi face foarte atractivi pentru drumeții, alpinism și evadare din cotidian. Evident sunt și de o mare valoare științifică.

Din Cluj-Napoca ajungi în mijlocul lor în mai puțin de o oră. Personal, îi consider perfecți pentru un weekend în natură. În primul rînd că sunt aproape de Cluj. Apoi, deoarece sunt numeroase obiective turistice aici. Ca și Cheile Turzii, Cheile Turenilor, Cheile Râmețului, Cheile Vălișoarei. Sunt cascade: Ciucaș, Șipote. Mai e Platoul Bedeleu, Piatra Secuiului, Ardașcheia, Piatra Cetii, Peștera de la Groși, Huda lui Papară. Huda lui Papară este închisă publicului. Precum și superbele defileuri ale Arieșului, Hășdatei și Iarei.

Pentru că sunt așa apropiate sunt indicate pentru circuite. Eu însă le-am luat separat majoritatea. Ca să nu fie pe grabă. 🙂

Platoul Bedeleu

Pentru a ajunge la Platoul Bedeleu, se urmează traseul din comuna Sălciua de Jos. Din Cluj se ajunge cam într-o oră, o oră și jumătate de condus în comuna Sălciua de Jos. Traseul este marcat cu cruce roșie. E destul de lejer în prima parte, doar înspre final este puțin mai solicitant. Pe la jumătatea distanței se află un minunat loc de campare cu priveliște deosebită. Se numește Poiana La Șipote: aici se pot admira de aproape pereții verticali ai Bedeleului. Zona este liniștită și perfectă de cort.

Muntii Apuseni

Aici am găsit și un companion de nădejde care m-a urmat până sus pe platou. Pe cărare am găsit și o năpârcă. Contrar a ce cred unii, năpârca este o șopârlă. Șopârlele au pleoape, șerpii nu au. Deși nu are picioare, năpârca nu este șarpe. Evident că este inofensivă.

Dacă se coboară puțin spre stânga se pot vedea depuneri de travertin. Ele formează fenomenul carstic complex denumit Cascada Șipote. Partea finală a acesteia se poate vedea și din stradă (DN 75). Cam la 2 km înainte de Sălciua de Jos, pe partea stângă cum vii dinspre Turda. Dar dacă e secetă, cascada are apă puțină. Să nu vă așteptați la nu știu ce…

Platoul Bedeleu

Durata traseului din sat, doar dus, este undeva la vreo 2 ore, 2 ore și jumătate. Dar merită. Odată ajunși sus, ni se dezvăluie ochilor o panoramă superbă.  Se vede Râul Arieș, ondulat ca un șarpe printre păduri și sate. În depărtare se vede Muntele Mare și Rezervația Scărița Belioara. De vis!

Iar ca să poți privi cât mai bine, cineva a construit aici un balcon din lemn. Terasa este scoasă în marginea peretelui de calcar pentru o cât mai autentică impresie și trăire. Noroc bun creatorului acestuia! Excelentă idee. Să nu-l ratați dacă ajungeți aici. Cum ați ajuns sus, e ușor în stânga.

Platoul Bedeleu

Vedere cu Arieșul și satele de la poalele Bedeleului, de pe balconul menționat. Dacă optați la fel ca mine să mai înaintați pe traseu, coborâți puțin (5 minute de mers) și dați de Peștera de la Groși. Sau Poarta Zmeilor cum spun unii. Merită vizitată, dar este nevoie clar de surse de lumină. Peștera are 125 de metri lungime, dar intrarea în aceasta este destul de mică după cum se poate vedea în poze. Aș fi întrat mai mult și eu dar lanterna îmi făcea feste așa că am lăsat-o pe o dată viitoare.

Pestera Poarta Zmeilor

Mai jos  vreo 15 metri este și un portal natural de piatră la 10-15 metri în fața peșterii. O ditamai arcada unde nici nu te aștepți. Parcă special creată pentru a trece pe sub ea. Te simți ca la finalul unui maraton. Mi se par foarte interesante stâncile de genul. Portalul acesta pare șlefuit în partea inferioară. Mă întreb oare cum face natura așa ceva?…

Pestera Poarta Zmeilor

Aici a fost destinația finală. Am stat puțin prin zonă iar apoi retur. Pe lângă Platoul Bedeleu am mai trecut de câteva ori. Dar nu am mai urcat. Poate pe viitor. Sunt zone frumoase… Ca mai toate zonele din acești munți. Doar timp să ai  ca să le poți vedea. 🙂

Prin zonă se pot vizita următoarele:

– în apropiere: Cascada Șipote, Valea Arieșului, Baia de Arieș.

– puțin mai departe: Cheile Borzești, Rîmetea cu Piatra Secuiului, Cheile Vălișoarei, Cheile Turzii, Scărița Belioara.

Activități ce se pot face lângă Platoul Bedeleu:

– camping, poze și filmări, ture pe munte, pescuit pe Arieș.

2 Comments
  • Coni
    Posted at 09:26h, 03 aprilie Răspunde

    Ziceai ca traseul dureaza 2 ore sau 2 ore jumate doar dus.De unde? Din sat sau de la poiana Sipote?

    • Cristi
      Posted at 22:05h, 06 aprilie Răspunde

      Bună. AM completat acum. Durata din sat e circa 2 ore și jumătate, doar dus până sus la balcon. Poiana se află cam la jumătatea distanței. Evident, timpul este relativ deoarece depinde fiecare de cum merge, câte pauze face șamd.

Post A Comment

sixteen − 3 =