Cascada Ciumfu, Retezat

Cascada Ciumfu este cea mai spectaculoasă cădere de apă din Munții Retezat. Deși nu așa cunoscută ca și Lolaia, aceasta este însă mult mai mare și mai frumoasă.

Cascada Ciumfu

Deși peste tot pe unde citești despre Cascada Ciumfu poți afla că are în jur de 100 de metri lungime, mie sincer mi se pare mult mai lungă. De ce spun asta? Păi dacă urcați pe versantul opus se poate vedea mai bine lungimea acesteia.

Cascada Ciumfu

Nu știu exact de unde au măsurat experții/topografii/geografii această cădere de apă, dar dacă te raportezi la faptul că de la Lacul Ciumfu Mare de unde izvorăște pârâul și până la vărsarea în Râu Bărbat apa este într-o continuă prăvălire la vale, ai putea zice că lungimea totală a acestei cascade este mult mai mare. Lacul Ciumfu Mare este un lac glaciar glaciar aflat la 2040 de metri altitudine. Din păcate, neajungând până aici, nu am poze cu el. Credeam că-l pot vedea din creasta opusă dar nu se vede.

Și ca o curiozitate a lungimii, cascada ce se află pe pârâul ce izvorăște din Tăul Țapului, creând diverse cataracte, are și aceasta o cădere ce depășește lejer 100 de metri, poate și dublu.Valabil și pentru pârâul ce cred că provine din Tâul Adânc. Nu sunt sigur, cert e că sunt căderi lungi de apă.

Cascada Ciumfu

Cascada Ciumfu

Probabil se calculează doar o anumită porțiune care o fi având o cădere cât mai aproape de verticală. Oricum, Cascada Ciumfu e plină de cataracte și trepte pe toată lungimea ei.

Cascada Ciumfu

Ca treaba să fie clară, apele pârâului Custurii se varsă în Lacul Ciumfu Mare, de unde pârâul curge mai departe formând Cascada Ciumfu. Apoi apele se unesc cu pârâul ce vine de sub Șaua Custurii și cu pârâul ce curge din Tăul Țapului, formând Râu Bărbat, care se varsă în Strei.

Cascada Ciumfu

Când am revenit anul trecut de pe Vârfurile Peleaga și Păpușa, am coborât prin Șaua Custurii spre refugiul Stâna de Râu, unde aveam bagajele. Nu mă mai încadram cu timpul ca să fac și Vârful Custurii și să văd tăurile. Sper să revin într-o tură viitoare. În schimb văzusem Cascada Ciumfu cu o seară înainte. De la refugiu sunt 15 minute până la cascadă, o plimbare lejeră.

Cascada Ciumfu

Traseul este marcat cu triunghi albastru, cascada fiind foarte ușor de găsit. Problema este drumul până la refugiu. Acesta are cam 23-24 de km din satul Hobița până aici și este drum forestier. Anul trecut au fost câteva locuri inaccesibile pentru mașinile cu gardă la sol joasă. Eu am urcat vreo 8-9 km și am abandonat mașina, continuând pe bicicletă.

Stana de Rau

Revenind la traseu, acesta merită făcut deoarece din zona refugiului pornesc alte trasee care duc spre locuri de o frumusețe deosebită.  În plus, eu cu fratele meu, căci cu el am fost aici, am fost invitați la stână de către unul din ciobani, unde am fost omeniți și tratați bine. Sunt oameni foarte de treabă pe la stâna aceasta. Am avut noroc că am fost primii turiști prin zonă după numeroasele ploi din luna iunie a anului trecut. 🙂

Refugiu Stana de Rau

Apropo de drumul acesta forestier, pe undeva eu mă bucur că e așa lung și mai rău, în felul acesta natura păstrându-se nealterată mai mult timp. În plus, noi am avut norocul să vedem și o capră neagră ce se afla chiar pe marginea drumului. E zona mai sălbatică, ceea ce e perfect.

Ce să vă mai spun de Cascada Ciumfu? Aveți grijă la urs, cică sunt șanse să-l întâlniți prin zonă. Eu nu l-am văzut deși mi-ar fi plăcut, așa mai de la distanță. 🙂

Cascada Ciumfu

Mai vreau să vă spun că, Cascada Ciumfu nu se poate fotografia cum ne-am dori de la sol. Ideal ar fi o dronă. Eu nu am dronă așa că pozele făcute de la depărtare sunt slăbuțe. Dar chiar și așa se poate vedea curgerea pârâului în poza de mai jos (în stânga).

Varful Custura

M-am obișnuit mereu să scriu la articolele cu cascade, să o vizitați după ploi abundente sau după topirea zăpezilor pentru un plus de spectaculozitate, deși Cascada Ciumfu nu prea ar avea nevoie de alte epitete. Să mergeți să o vedeți!

Cascada Ciumfu

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: stâna, Lacul Ciumfu Mare, Tăul Țapului, Vârful Custura, Tăurile Custurii,

– mai departe: Vârfurile Păpușa, Peleaga, Lacurile Bucura, Peleaga, Galeșul, multe altele.

Activități ce se pot face la Cascada Ciumfu:

– drumeții, poze și filmări, observarea florei și faunei de pe traseu.

No Comments

Post A Comment

eleven − nine =