Peștera Meziad

Peștera Meziad este una dintre cele mai cunoscute peșteri din Munții Apuseni și chiar din țară. Până iarna trecută nu fusesem niciodată la ea, deși prin zonă am mai vizitat obiective, chiar de mai multe ori.

Peștera Meziad

Peștera Meziad

Peștera Meziad

Peștera Meziad

Peștera Meziad este amenajată pentru vizitare, mă rog, o parte din ea, dar accesul se face doar pe bază de bilet și numai cu ghid. Trebuie avut grijă dacă se dorește vizitarea peșterii căci programul variază foarte tare în funcție de anotimpuri, de zilele săptămânii și de numărul vizitatorilor. Vă sugerez să căutați la ei pe site și să-i sunați în prealabil, să nu aveți surprize.

Peștera Meziad

Peștera Meziad

Eu am așteptat la alte peșteri și câte o oră. De exemplu, la Mina cu Cristale Farcu. Sau chiar n-am reușit să intru odată la Peștera de la Vadu Crișului pentru că eram doar 2 persoane. Bine, a fost vorba de o lipsă de bun simț din partea ghidului aici. Asta deoarece efectiv nu a vrut să intrăm, deși era timp încă pentru vizită. I-am făcut o reclamație și mi s-au cerut ulterior scuze pentru povestea asta de către cei ce administrează locul, dar fapta era deja făcută. E nasol să te trezești că dai peste un individ de genul, care se crede stăpân pe plantație.

Peștera Meziad

Peștera Meziad

Regulamentul mai multor peșteri specifică un număr minim de persoane pe intrare. Personal mi se pare penibil pentru că efectiv n-ai de unde știi câți vor veni, dacă vor veni și când vor veni. Din moment ce ai program iar peștera e totuși un bun național, pentru care plătim taxe de administrare mi se pare de bun simț să intre și 2-5-8 vizitatori chiar dacă unii pretind minim 10. Și acest aspect mi-a fost confirmat ulterior de cei mai sus puși, dar totuși se mai întâmplă. În plus, trebuie avut în vedere că la unele peșteri nu prea e semnal și dacă ghidul nu e acolo, ați mers degeaba. La fel, dacă sunați ghidul când e înăuntru, ghinion…

Peștera Meziad

Peștera Meziad

Peștera Meziad

Revenind la Peștera Meziad, aceasta a fost descrisă mai întâi de geograful austriac Adolf Schmidl în anul 1863. Ulterior a fost explorată în mare parte de Gyula Czaran la începuturile secolului al XX-lea.

Peștera Meziad

Peștera Meziad

Peștera Meziad se află în Munții Pădurea Craiului, cum ziceam, destul de aproape de Beiuș, județul Bihor.

Peștera Meziad

Peștera Meziad

Intrare se face printr-un portal mare de circa 16 metri înălțime și 10 metri lățime. Interiorul de asemenea este uriaș. La un moment dat poți zice că intră în peșteră lejer un bloc cu 10 etaje. Este efectiv uriașă.

Peștera Meziad

Peștera Meziad este un monument al naturii, declarată evident arie protejată, mai ales că aici se adăpostesc colonii impresionante de lilieci. Eu n-am avut norocul să văd nici măcar unul. În alte peșteri cum ar fi Peștera Poarta Zmeilor am văzut atât lilieci cât și diverse specii de insecte și arahnide. Sunt diverse specii. Nu mai rețin exact, sper să nu greșesc, dar parcă erau în țara noastră vreo 25 de specii. Vietăți interesante…

Peștera Meziad

Pe lângă lilieci, fauna este îmbogățită și de alte diverse insecte endemice.

Peștera Meziad

Frumusețea peșterii este dată de curgerile parietale, stalactite, stalagmite, draperii și coloane. În poza de mai jos se vede cum se unește în timp o stalagmită cu o stalactită. E un fenomen interesant și foarte, foarte întins în timp.

Peștera Meziad

Peștera Meziad

Ce e cu adevărat spectaculos este că aici se află și un schelet întreg de urs de cavernă (Ursus spelaeus).

Peștera Meziad

Urs de caverna, Pestera Meziad

Urs de cavernă

Pe lângă oase de urs, au fost găsite și urme ale omului preistoric. În multe peșteri s-au găsit diverse urme ale activității umane ceea ce cumva pare de înțeles, căci cavitățile astea naturale ofereau practic adăpost fără prea mari bătăi de cap.

Peștera Meziad

Peștera Meziad

Peștera Meziad se află la circa 400 de metri altitudine și e împărțită în 2 mari niveluri. Cel inferior are peste 1,5 km lungime și prezintă spații uriașe, iar cel superior e mai mult decât dublu cu circa 3,2 km. Publicul vede doar o parte, cam cât e amenajat. Sunt pe alocuri scări, balustrade și lumini.

Peștera Meziad

Peștera Meziad

Durata vizitei este de circa 45 de minute. În timpul vizitei ghidul vă vorbește despre peșteră și vă prezintă multe detalii interesante, în funcție de cum se înaintează.

Peștera Meziad

Temperatura de la interior e relativ constantă în jurul valorii de 12 grade Celsius. Cam ca în majoritatea peșterilor pe care le-am vizitat.

Peștera Meziad

Peștera Meziad

La peșteră se poate ajunge pe rutele:

– Cluj – Ciucea – Bratca – Remetea- Meziad. Din capătul satului Meziad mai sunt circa 2.5 km până la peșteră.

– Oradea – Beiuș – Remetea – Meziad.

– Pentru orice alt traseu dinspre alte zone trebuie să ajungeți în Beiuș.

Ultima porțiune de drum este un forestier bun, cu pietriș, după cum se vede în primele poze. Cum înaintați se vede la un moment dat pe stânga Peștera Meziad. Nu prea aveți cum să ratați obiectivul. Sunt și indicatoare, vă duce lejer aici și Google Maps-ul sau alte aplicații.

Destul de aproape de Peștera Meziad se poate vedea și Mina cu Cristale Farcu, care e spectaculoasă. Puțin mai departe se poate vedea Peștera Urșilor. Succes! 🙂

4 Comments
  • Anonim
    Posted at 11:56h, 18 martie Răspunde

    Desi accesul in interiorul pesterii este doar pe o distanta de aproximativ 470 de metri, experienta este cu adevarat memorabila. Este important sa respecti regulile de protectie a acestei minuni naturale si sa te bucuri de frumusetea sa. Merita o vizita, chiar daca poate dura o ora pana vei putea intra, iar timpul petrecut inauntrul sau este mai scurt decat ai vrea sa fie. Dar cu siguranta va fi o experienta impresionanta pentru toti cei care aleg sa o descopere.

  • Cătă drogatu
    Posted at 19:01h, 02 martie Răspunde

    Frumos articol. Foarte bune imaginile. Am călătorit citind articolul

    • Cristi
      Posted at 22:09h, 03 martie Răspunde

      Multumesc. Ma bucur ca v-a placut.

Post A Comment

thirteen + 2 =