Vârful Păpușa, Munții Retezat

Varful Papusa este al doilea cel mai înalt pisc din masivul Retezat, după fratele său, Peleaga și al 8-lea din România. Diferența dintre aceste două vârfuri e doar 1 metru, Peleaga având 2509 metri iar Varful Papusa 2508 metri. O singură dată am urcat pe acest vârf, dar urmează să refac traseul, căci vreau să merg la Tăul Țapului la vară. Mai mult ca sigur că voi rămâne câteva zile prin zona Lacului Bucura, de unde pornesc mai multe trasee importante.

Varful Papusa

Ca să ajungi pe Varful Papusa nu este tocmai ușor. Eu am pornit din Cârnic spre Lacul Bucura, căci aici e loc de camping. În Munții Retezat se campează doar în locurile destinate pentru aceasta. De la Bucura, am urcat pe Peleaga, apoi coborâre și urcare pe Păpușa.

Varful Peleaga

Traseul cu totul mi-a luat undeva la vreo 10 ore aproape, din care jumătate de oră pauză pe Peleaga, pauze de masă vreo oră, plus instalarea cortului și discuții cu salvamontiștii la refugiu la Bucura. Deci mers efectiv, undeva la vreo 8 ore, doar dus. Pentru retur mult mai puțin deoarece am dormit la Lacul Bucura – cam 2 ore și jumătate. Mai jos e o poză de pe traseu, cu Tăul Pietrele.

Taul Pietrele

De pe Varful Papusa, dacă se dorește, se poate ajunge la Lacul Galeșul, un iezer superb din Retezat. Nu știu dacă e permisă camparea aici, dar o să mă interesez, că mi-ar plăcea să rămân o noapte în zonă. Trebuie avut în vedere că traseele de pe Varful Papusa spre Galeșul sau Tăul Țapului sunt periculoase și dificile. O să revin la vară cu detalii, după ce fac rutele respective.

Vârful Păpușa

Accesul pe Varful Papusa se poate face și dinspre Curmătura Bucurei, dinspre Porțile Închise sau Stâna de Râu. Panoramele care le ai de pe Varful Papusa sunt superbe. Se pot zări Tăul Adânc, Lacul Peleaga, tăurile din Valea Rea și evident, Vârful Peleaga în toata splendoarea. Doar vremea să țină cu voi. Dacă aveți noroc, aveți șanse să observați capre negre și marmote.

Varful Papusa

Varful Papusa

Ca și sursă de apă, nu știu să fie nimic prin zonă decât apa de lângă Lacul Bucura. Uneori se bea apă și din tăurile celelalte. Eu am băut de câteva ori și a fost ok, dar nah, fiecare cum stă cu stomacul, deși cred că apa la peste 2000 de metri e mai curată decât ce avem la robinet.

Taul Adanc

Marcajul din Cârnic spre Lacul Bucura e bandă albastră. De aici spre Varful Papusa e cruce galbenă. Dacă aveți parte de vreme nasoală s-ar putea să fie mai dificil să vedeți marcajul.

Varful Papusa

Varful Papusa

Dacă nu ați mai ajuns până aici și doriți să faceți acest traseu, să aveți în vedere că nu e tură de o zi, decât pentru cei foarte antrenați. Traseul, vi-l recomand să-l faceți în 2 zile sau mai mult, depinde de ce vreți să mai vedeți prin zonă. Asta  implică un bagaj de munte adecvat (rucsac, cort, sac de dormit, izopren, pelerină, haine de schimb, hrană suficientă, etc.). Eu am rămas 3 zile în Retezat. Când ajungi aici, îți dorești să vezi cât mai multe. Foarte important, să studiați vremea! Oricum, efortul merită datorită frumuseții deosebite a Retezatului.

Varful Papusa

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Lacurile Peleaga, Bucura, Galeșul, Tăurile din Valea Rea, Vârfurile Peleaga, Păpușa Mică, Custura și Retezat, Cascada Ciumfu.

– mai departe: Tăul Țapului, Lacul Zănoaga, Cabanele Gențiana și Pietrele, Cascadele Lolaia și Maria Magdalena.

Activități ce se pot face de la/pe Varful Papusa:

– drumeții, poze și filmări, contemplarea masivului, observarea florei și faunei de pe traseu.

Voi ați urcat pe Varful Papusa? Cum a fost, cum vi s-a părut?

No Comments

Post A Comment

five × four =