Cum recunoști șerpii veninoși

Cum recunoști serpii veninosi? De-a lungul timpului mi-au pus multe persoane întrebarea aceasta. Așa că am zis că e momentul să explic clar asta într-un articol. Sunt deja multe articole asemănătoare pe internet, dar unul simplu și concret nu strică niciodată.  🙂

În România există o regulă, care de fapt este valabilă cu puține excepții în toată Europa. De regulă șerpii neveninoși au pupilele ochilor rotunde, iar serpii veninosi au pupilele eliptice. Adică de forma unei elipse. Mai popular, ca și ochii de pisică. La noi, o excepție este boa de nisip – șarpe neveninos cu pupila eliptică. Pe alte continente nu mai este valabilă această regulă!

Aici aveți un exemplu. În stânga este un șarpe de apă iar în dreapta o viperă cu corn. Șarpele de apă este inofensiv, vipera însă e un șarpe veninos.

Sarpe neveninos - veninos

De menționat că la lumină scăzută, pupilele eliptice pot fi deschise, asemănătoare celor rotunde. Asta datorită faptului că pupila încearcă să capteze mai multă lumină. Puteți vedea asta în poza următoare, unde avem aceeași viperă în condiții de luminozitate diferită. Despre vipera cu corn, puteți citi mai multe aici.

serpii veninosi

Pe lângă această diferență mai sunt și altele. De exemplu toți șerpii veninoși din Europa au cozile relativ scurte. Neveninoșii au cozi relativ lungi comparativ cu anteriorii. Forma capului, de asemenea, diferă la unele specii. Serpii veninosi au atât cap triunghiular, cum e vipera cu corn, cât și mai oval cum e berus. E delimitat destul de bine capul de restul corpului datorită glandelor cu venin. Neveninoșii au capul relativ oval, dar unii, cum e șarpele de casă și-l lățesc tare să pară mare pentru intimidare.

Sunt diferențe majore și la colorit, modelul de pe spate, lungime și atitudine. Serpii veninosi, cu precădere vipera cu corn, mi s-a părut mai nervoasă întotdeauna. Sâsâie, hârâie și pufăie mai des, mai tare, mai mult. Evident, mă refer la caractere ale șerpilor văzuți/ studiați personal de-a lungul anilor. Sunt și neveninoși mai turbați, cum e șarpele rău (Dolichopis caspius). Unii neveninoși mai fac și pe morții. O singură dată am văzut un șarpe veninos să facă pe mortul: o viperă comună.

Majoritatea șerpilor vor fugi mereu din calea omului dacă au ocazia. Ceea ce e perfect. Uneori însă ei mizează pe camuflaj. Dacă vedeți vreun șarpe și nu știți ce e, lăsați-i spațiu! Evitați astfel eventualele probleme.

Referitor la modelul de pe spate, viperele de la noi au celebrul zig-zag. Plus semnul de forma literei V sau uneori H, pe cap. În poza următoare aveți un exemplu.

vipera comunaȘarpe veninos: viperă comună.

Neveninoșii au pe corp alte tipuri de modele: puncte, linii, pete. Un exemplu în poza de mai jos.

Coronella austriacaȘarpe de alun, inofensiv, din păcate omorât de cineva…

Serpii veninosi au dimensiuni relativ mici, de obicei sub un metru. Groși maxim cât degetul mare de la picior. Deci nu există vipere de 2 metri sau groase ca brațul cum susțin unii. Nu în Europa. Unii neveninoși cresc până la 2-2.5 metri. Dar greu veți vedea un șarpe așa lung, deoarece sunt rari și din păcate, pentru că omul elimină adesea tot ce îi provoacă frică. De multe ori am salvat eu șerpi din mâna unuia și altuia. Dar frica vine din necunoaștere și ignoranță. Șerpii, toți fără excepție sunt foarte importanți pentru ecosistem. Sunt benefici, prin faptul că ajută la menținerea sub control a numărului de rozătoare. Protejați-i!

De mușcat, poate mușca orice animal, că de aceea are gură. Clar, poate mușca și orice șarpe. Dar asta nu prea înseamnă nimic. Dacă te mușcă un șarpe de alun de exemplu, s-ar putea nici să nu bagi de seamă. Dinții sunt prea mici și la un șarpe adult, ca să îți faci vreo problemă. După un minut de la mușcătură o să și uiți ce s-a întâmplat. Un șarpe de 2 metri, da, te poate mușca puțin mai tare, dar tot așa, fără nimic grav. Am fost mușcat de neveninoși de mai multe ori, de asta zic.

Dacă interacționați cu șerpii mai des, după un timp recunoașterea și identificarea lor va fi rapidă. La noi sunt chiar ușor de diferențiat.

Șerpii neveninoși de la noi din țară:

– Natrix natrix sau șarpele de casă.Natrix natrix

– Natrix tessellata sau șarpele de apă.

Natrix tessellata

– Zamenis longissimus sau Șarpele lui Esculap.Zamenis longissimus

– Coronella austriaca sau șarpele de alun. Coronella austriaca

-Dolichopis caspius sau șarpele rău. Dolichopis caspius

– Elaphe sauromates sau balaurul dobrogean. Nu l-am întâlnit până acum. Dar găsiți poze pe net.

– Eryx jaculus sau boa de nisip. Nici pe acesta nu l-am întâlnit. Sunt poze pe net.

Serpii veninosi de la noi din țară sunt:

– Cea mai răspândită, Vipera berus sau vipera comună. Vipera berus

– Vipera ammodytes sau vipera cu corn. Vipera cu corn

– Vipera ursinii sau vipera de stepă. Nu am întâlnit-o nici pe ea. Dar găsiți poze pe net.

Mai sunt câteva subspecii la serpii veninosi, dar nu intrăm acum în detalii de genul. Dacă o să știți aceste lucruri va fi suficient. Așa că fiți atenți pe unde umblați și unde călcați. Să nu auzim de întâmplări nefericite. Sper că v-am ajutat ca pe viitor să puteți deosebi și identifica șerpii fără probleme.

Drum bun!

42 Comments
 • Laura Cozma
  Posted at 20:45h, 19 august Răspunde

  Buna seara!
  Interesant articol!Am găsit în această seară un șarpe in apropierea casei părinților,care stau in mijlocul unui câmp.As fi dorit să vă întreb dacă este viperă,deoarece așa pare după culori deși l-am văzut cu burta in sus,fiind atacat de o pisică.Am poza cu el ,dar nu o pot atașa aici.
  Bărbia era albă,până la gât în jos,partea de mijloc neagră și lateralele cu dungi albe…
  Mulțumesc!

  • Cristi
   Posted at 10:31h, 21 august Răspunde

   Buna. Puteti trimite poza pe pagina de FB si il identificam acolo, din descriere pare a fi un sarpe de casa.

 • Lari
  Posted at 14:37h, 07 iulie Răspunde

  Salut. Ai idee ce serpi se gaseac pe lacul Snagov, inafara de cei de apa?

  • Cristi
   Posted at 22:09h, 07 iulie Răspunde

   Salut. Prin zonele alea n-am fost, deci nu ma pot pronunta. Probabil sunt si serpi de casa, de alun, posibil si sarpele lui Esculap.

 • Eduard Stefoni
  Posted at 22:11h, 23 iunie Răspunde

  Salut! Imi poti spune te rog daca viperele pot respira sub apa ca si serpii de apa (nu sunt sigur daca serpiide apa chiar respira sub apa dar na?) sau pot doar sa innoate pentru a trece de pe o parte a apei pe alta cum spuneai tu? Si toti serpii care ,,respira” sub apa sunt inofensivi sau exista la noi in tara si serpi veninosi de apa?

  • Cristi
   Posted at 22:48h, 23 iunie Răspunde

   Nu respira sub apa serpii de apa. Isi tin respiratia cat stau sub apa sau vaneaza. Viperele doar traverseaza apa. Ma indoiesc ca vei fi muscat vreodata sub apa de vreun sarpe de la noi.

   • Eduard Stefoni
    Posted at 23:03h, 23 iunie Răspunde

    Oh, multumesc pentru informatie, oricum voiam sa stiu pentru ca sunt foarte fascinat de serpi in special de cei de apa si avand un rau in apropiere uneori incerc sa prind serpi (evident pentru a-i vedea de aproape si dupa ii eliberez) oricum, multumesc mult!

    • Cristi
     Posted at 00:51h, 24 iunie Răspunde

     N-ai pentru ce. Merci de vizita. 😉

 • Sorin M
  Posted at 13:00h, 27 septembrie Răspunde

  Felicitari pentru articol. Foarte util si cuprinzator.

 • Pop Dan
  Posted at 18:46h, 30 august Răspunde

  Salut ,am citit articolul și este foarte instructiv
  Ieri pe olt , un băiat era in apa mica si lucra ceva .
  La un moment dat a fost mușcat de mana de un șarpe in apa de mărime cam 70 cm
  La început nu a dat atentie ,însă noaptea locul in care la mușcat sa rosit și a început să i amintească mana …
  Sa dus la spital și acolo i ai spus ca nu au antivenin si l au trimis la Bucuresti la terapie
  Ce sarpe crezi ca a fost și daca stii ce Antovenin se poate folosi intr o astfel de situație
  Multumesc

  • Cristi
   Posted at 18:59h, 30 august Răspunde

   Salut. Daca nu ati apucat sa vedeti bine sarpele sa-l descrieti sau sa-l pozati nu am de unde stii ce l-a muscat. Dar m-as mira sa fi fost vipera din moment ce doar noaptea a simtit ceva. Viperele doar tranziteaza apa nu stau in apa. Serpii de apa sau de casa stau si i-am vazut deseori dar acestia nu prea musca si si daca ar musca ar fi inofensiva exceptand poate o jena din cauza bacteriilor din gura reptilei ceea ce nu ar trebui sa ridice probleme serioase. Antiveninul il decide medicul in cazul dovedirii muscaturii de vreo specie de vipera.

 • Alin Crişu
  Posted at 22:21h, 03 iulie Răspunde

  Se pot intalni serpi veninosi prin judetul dolji ?

  • Cristi
   Posted at 11:54h, 04 iulie Răspunde

   Din ce stiu eu, nu prea. In judetele vecine da, puteti intalni. Totusi, poate sporadic sa fie si prin Dolj… Nu pot zice 100%, ssa ca fiti atenti pe oriunde umblati in natura. Cel mai bun sfat pecare il pot da.

 • Gümüştaş Roksana
  Posted at 20:27h, 12 iunie Răspunde

  Buna am ıntılnit un sarpe la o casa de vacanta ın Turcia langa mare!!Poate fi un sarpe veninos? In zona İstanbulului!

  • Cristi
   Posted at 22:58h, 12 iunie Răspunde

   Buna. De putut, se poate, dar fara poze nu ma pot pronunta.

 • ana maria gorgan
  Posted at 13:07h, 03 mai Răspunde

  Multumesc pentru aceste informatii foarte utile. De curand in padurea de langa noi o vipera Berus a muscat un caine. Cristi, eu am un copil de 4 ani cu care ma plimbam des prin padure, pana sa aflu despre acest incident. Acum nu stiu ce sa fac: nu as renunta complet la plimbare dar nici nu as risca pentru copilul meu. Exista un mod de a preveni eventuale atacuri in timpul plimbarilor ( citeam de ex ca te poti folosi de incaltaminte care acopera glezna si de un bat cu care sa dai prin frunze/iarba ca sarpele sa il auda si sa fuga? Ai niste sfaturi in acest sens sau trebuie sa renunt complet pentru siguranta copilului, nu se stie pana cand …. Imi plac serpii… am citit si cate ceva despre ce trebuie sa faci cand esti muscat de unul veninos si scria ca trebuie sa ramai calm si sa eviti miscarea pentru a nu se raspandi mai repede veninul, dar spune-i asta unui copil mic care are doar 1 mt inaltime .Nu imi dau seama cat de repede se poate raspandi veninul in corpul unui copil, nici cat de sus ajunge un sarpe sa muste. Suntem cateva blocuri chiar langa padure si dupa ce s-a aflat despre vipera, copii evita si locul de joaca de la marginea padurii. Referitor la cele de mai sus, te-as ruga daca ne poti fi util cu mai multe informatii sa imi scrii, chiar si pe mail (anamariagorgan@gmail.com). Multumesc mult.

  • Cristi
   Posted at 20:09h, 03 mai Răspunde

   Buna. Deduc din comentariu ca esti clujeanca ca si mine sau cel putin locuiesti in Cluj, deoarece aici a fost cazul cu cainele muscat. Ideea e ca oamenii invadeaza constant teritoriul animalelor, in cazul acesta al serpilor. Cele 2 aspecte mentionate de tine sunt excelente pentru a preveni intalnirea cu o vipera. De obicei serpii fug din calea oamenilor cu mult inainte sa-i vedem noi. Uneori insa, stau pe loc camuflati, in speranta ca nu-i vom observa. Din pacate accidente se mai intampla. Incaltaminte inalta cand mergem pe la marginea padurii, batul miscat prin vegetatie (serpii nu aud, dar simt vibratiile din sol), verificat stanci sau copaci cazuti daca trecem peste si putina atentie. Trebuie sa avem in vedere, ma repet, ca oamenii se plimba exact prin arealul acestor serpi, deci intalniri pot fi. Daca vedeti vreun sarpe lasati-i loc sa fuga sau ocoliti-l. Viperele berus (acestea traiesc aici) sunt relativ mici, rar ating 80 de cm si stau adunate. Practic iti incape in palma sarpele. De muscat, musca in raza a maxim jumatate din corpul sau, deci daca suntem la un metru de el suntem in regula. Copiii, batrani si indivizii cu probleme de sanatate sunt mai periclitati in cazul unei muscaturi. Orice muscatura trebuie tratata cu maxima seriozitate. Imobilizarea si linistirea victimei, extractoarele de venin, drumul rapid la spital sau apelat nr de urgenta sunt principalele masuri care se pot lua in cazul unui eveniment nefericit. E bine sa pozati serpii ca medicii sa stie clar despre ce e vorba. Unii au impresia ca vad vipere peste tot cand de fapt sunt serpi total inofensivi. Serpii de fapt, sunt importanti pentru ecosistem,acestia tinand numarul rozatoarelor sub control. Cred ca sunt mult mai periculosi cainii vagabonzi sau masinile de pe strada decat viperele, atat doar ca se face mare tam tam la fiecare aparitie a unui sarpe, aspect care in fond este perfect normal. Numai bine!

 • ana muntean
  Posted at 19:36h, 12 septembrie Răspunde

  ieri am trimis un mesaj. Azi nici macar nu apare intre mesaje si evident nu mi-ai dat un raspuns.Te rog din tot sufletul sa-,mi raspunzi. Multumesc. Ana Muntean

  • Cristi
   Posted at 17:28h, 15 septembrie Răspunde

   Am fost plecat în Africa și nu am intrat pe site de 10 zile.Ți-am răspuns acum. 🙂

 • ana muntean
  Posted at 12:57h, 11 septembrie Răspunde

  Azi am gasit in livada mea o teaca goala de sarpe (semana cu poza de Sarpele Rau. M-am speriat caci toata ziua sunt in livada unde am crengi, iarba, buruieni, plante uscate, etc iar eu adeseori imi bag mainile pe sub ele. Am intrebari si va multumesc anticipat pt raspunsuri:
  1. Cand isi leapada serpii (Sarpele Rau) pielea?
  2. Cand intra in pamant?
  Sunt cam speriata acum caci avea cel putin un metru si parea destul de groasa. Partea de pe burta era din loc in loc alba, ca si cand n-ar fi avut solzi.
  Felicitari pt articolul edificator.

  • Cristi
   Posted at 17:27h, 15 septembrie Răspunde

   Șarpele rău este relativ inofensiv. Are dinți prea mici ca să pună probleme omului. Toți șerpii năpârlesc în funcție de cum cresc sau dacă sunt răniți ori au acarieni. De regulă, năpârlirea are loc de câteva ori pe an. Hibernatul șerpilor în România începe cu sfârșitul lui septembrie, început de octombrie, depinde cum e vremea, iar ca durată ține până pe la sfârșit de martie, aprilie.

 • Aurelian Avram
  Posted at 05:08h, 13 mai Răspunde

  Cu cativa ani in urma am vazut in Giumalau, prinsa de cineva o vipera. Am putut sa o privesc de aproape minute bune. Avea pe cap nu un corn, nu doua, ci o coroana de cornite, parea exact o regina incoronata, Nu am avut atunci posibilitatea unei fotografii si ajuns acasa am cautat,o pe net. Nu am gasit,o, ceea ce ma face sa cred ca in materie de studiul serpilor avem inca multe de invatat.

  • Cristi
   Posted at 22:08h, 13 mai Răspunde

   Pai în zona aceea nici vorbă să fie vipere cu corn. Doar berus pot fi. Se poate să fi fost vreo anomalie genetică, că altfel nu-mi prea explic. Fără o poză e greu să mă pronunț corect.

 • Dori
  Posted at 21:12h, 25 aprilie Răspunde

  Mersi de articol. Am luat puterea sa ma uit si la poze, desii, fiind o mare iubitoare de natura si munti, am fobie de serpi. In imaginea mea sunt cei mai impredictibili/imprevizibili. Iar cand nu vad poteca in fata mea atunci am flashuri cu imagini in care calc pe o sarpe si ma musca la glezna… Stiu ca suna aiuriea si e caraghios 🙁 Ai vreo sugestie cum as putea sa inving aceasta fobie. Cunosti vreun terapeut in tara? Am inteles ca apropierea lenta spre animal ar avea efect.
  Ma intereseaza si ce ar trebui sa fac daca vad o sarpe, iar ce e de facut in caz ca te musca? ( in 2006 langa Portile de fier era sa ma prind de o vipera (au analizat ulterior baietii) care retrasa sub trunchiul si radacinele unui copac. Desii au trecut multi pe langa ea, nu s-a retras, nu s-a mobilizat.
  Iar eu vazand-o m-am panicat si brusc am luat-o la fuga)
  Mersi de raspuns.!

  • Cristi
   Posted at 09:33h, 26 aprilie Răspunde

   Nu cunosc un terapeut specializat in fobia fata de serpi. Dar intelegerea animalului, vederea lui intr-un mediu sigur si cunostintele legate de ceea ce reprezinta el de fapt, te pot ajuta sa-ti depasesti frica asta. Eu am serpi si acasa ca si animale de companie. Scrie-mi pe Facebook, in privat si iti detaliez. Succes!

 • Bakos Loránd
  Posted at 18:23h, 24 aprilie Răspunde

  Suppper articol cu poze!!!! Foarte folositor pt ca nu odata am auzit ca la cabane…unii si alții..omoara şerpi pe motiv ca sint veninoşi..vipere,de si habar nu au si le pun capat vieții lor DE-ŞI NU AR TREBUI IN NICI UN FEL FIE VENINOŞI SAU NU PENTRU CA FIECARE ARE ROLUL LUI IN NATURĂ !!!

  • Cristi
   Posted at 23:30h, 24 aprilie Răspunde

   Da, frica nejustificată și lipsa cunoștințelor fac ca mulți să omoare animale nevinovate, chiar folositoare. Sperăm ca prin genul acesta de articole să ajutăm oamenii să înțeleagă aceste reptile mai bine și să le protejeze.

 • Radu
  Posted at 09:04h, 28 octombrie Răspunde

  Super articol, cu informatii foarte utile!
  Si nici nu mi-am dat seama pana acum, dar vaii, ce frumosi sunt serpii astia 🙂

  • Cristi
   Posted at 15:51h, 31 octombrie Răspunde

   Mă bucur să citesc că sunt și alții care îi văd frumoși. Merci de comentariu. 🙂

 • Virus vrs
  Posted at 10:06h, 16 iulie Răspunde

  Frumos articol, imi plac serpii, dar inca nu pot convinge familia sa ma lase sa cresc un neveninos 🙂 ar fi ceva aparte :))
  Un articol cu cei mai frumosi serpi din lume as vrea sa citesc, scris de tine.
  Felicitarile mele 🙂
  Daca o sa scrii ceva de genul, da-mi un share pe mail 🙂 Bafta si multunesc anticipat 🙂

  • Cristi
   Posted at 14:44h, 16 iulie Răspunde

   Merci. Referitor la articolul menționat de tine, pot să spun că e totul relativ. Gusturile nu se discută deci ar fi tare subiectiv articolul :P. Daca fac ceva de genul te anunț.

 • George Urdrovisteanu
  Posted at 11:06h, 21 iunie Răspunde

  Felicitari, excelent articol!
  Sunt multi ignoranti care ucid serpii degeaba. Daca ii intrebi ce au cu serpii nu sunt in stare sa-ti raspunda coherent sau logic…
  De asemenea, felicitari ca ati precizat ca ”Pe alte continente nu mai este valabilă această regulă!”. Este extrem de important ca ati spus asa ceva, De exemplu, in India, Cobra regala are ochii rotunzi!

  • Cristi
   Posted at 07:16h, 22 iunie Răspunde

   Vă mulțumesc pentru aprecieri. Mă bucur ca împărtășim aceleași principii. Sănătate!

 • .Patrik123
  Posted at 17:17h, 03 iunie Răspunde

  Foarte interesant! Si sunt lucruri bune de stiut, imi place mult. Felicitari!

 • Marius
  Posted at 16:14h, 26 mai Răspunde

  Excelent, felicitari!

 • Cuibus.ro
  Posted at 09:48h, 30 aprilie Răspunde

  Este foarte util pentru cei care sunt la început de drum prin natură.. Felicitări și la cât mai multe articole de calitate!

  • Cristi
   Posted at 13:00h, 04 mai Răspunde

   Mulțumesc. Mă străduiesc să fiu la înălțime. 🙂

 • Alin
  Posted at 13:32h, 23 aprilie Răspunde

  Excelent articolul!
  Pentru un necunoscator mi se pare de ajutor serios.

  • Alexandr
   Posted at 15:04h, 28 iulie Răspunde

   Buna. Mulțumesc pt articol. Foarte util. Știți ce specii de șarpe se pot întâlni in jud Bihor la granița cu Salaj in munți și păduri? Mulțumesc mult.

   • Cristi
    Posted at 10:03h, 10 august Răspunde

    Merci si eu. Poti gasi vipere berus, serpi de alun, de apa, de acasa si ai lui Esculap.

Post A Comment

two × one =