15 cascade memorabile din România

Cascade impresionante din țara noastră, o listă mai mult sau mai puțin știută. Sper să vă ajute când vă stabiliți obiectivele în excursiile dumneavoastră. Eu am fost norocos să văd toate aceste cascade, așa că le înșir aici să puteți afla despre ele. 🙂

1. Cascada Urlătoarea

Este una din cele mai vizitate cascade din cadrul Parcului Natural Bucegi. Cascada are o înălțime de 15 metri.  Aceasta e localizată pe versantul estic al Munților Bucegi, fiind rezultatul confluenței văilor Comorilor și Urlătoarea Mică. Ca să ajungeți la ea mergeți pe Strada Telecabinei din Bușteni, intrați în pădure și de aici mai sunt 30-40 de minute de mers pe jos. Traseul e marcat cu punct roșu. De menționat că prin zona traseului puteți întâlni urși! Mai multe detalii am scris aici: Cascada Urlătoarea.

Cascada Urlatoarea

2. Cascada Vânturătoarea

Este cea mai cunoscută cascadă de pe Valea Cernei și fără doar și poate, una dintre cele mai frumoase din România. Vânturătoarea se laudă cu o înălțime de aproximativ 50 de metri, dar cu cea mai mare cădere liberă: 40 de metri. E clar că apa este vânturată, de aici trăgându-și numele cascada. E de vizitat după ploi abundente, în special primăvara.

Traseul spre Vânturătoarea începe chiar de la coada Lacului Prisaca. Se trece râul Cerna peste podul de beton și se urcă prin pădure timp de o oră și jumătate.

Cascada Vanturatoarea

3. Cascada Bigăr

O altă cădere de apă impresionantă și inedită. Nu degeaba The World Geography i-a acordat onorabilul loc întâi în lume, ca unicitate. Cascada nu cred că e mai înaltă de vreo 7-8 metri, dar aspectul acesteia de clopot acoperit de mușchi e memorabil.

La Bigăr se ajunge cu mașina căci e situată la șosea, în apropiere de localitatea Bozovici, din Caraș Severin. Pentru detalii și poze, click aici.

Cascada Bigar

4. Cascada Cociu

Deși nu este prea celebră, aceasta e de fapt cea mai înaltă cascadă din România.  Cociu sau Roșeț, cum mai este denumită, are o înălțime de peste 120 de metri. Traseul spre această cascadă începe de la Crucea Ghizelei, puțin mai sus de campingul 7 izvoare, cam la 8 km de Băile Herculane. Se urcă prin pădure cam 2 ore, până ajungeți în fata pereților verticali ai Munților Mehedinți, unde veți zări această minunăție. Merită tot efortul. Și despre ea am scris detaliat: Cascada Cociu.

Cascada Cociu

5. Cascada Fecioara Maria

Cred că este cascada mea preferată. Absolut superbă. Am descoperit-o în 2016, tot pe Valea Cernei. De la capătul Lacului Prisaca, se face stânga vreo 5 km pe drumul forestier. Cascada se află pe valea Bolvașnița, ce se varsă în Cerna. Înălțimea acesteia e de vreo 6 metri, dar căderea de apă formează un mic lac la bază. Poza este grăitoare. Pentru detalii și poze, avem acest articol pe site.

Cascada Fecioara Maria

6. Cascada Vălul Miresei

Această cascadă se află în Răchițele (la 5-6 km de centrul satului), județul Cluj. Este o cascadă deosebită cu legende pe măsură. Înălțimea acesteia e undeva la 30 de metri, în 2 trepte, cu apa împrăștiată sub forma unui văl de mireasă. Iarna, aici se practică escalada. Este cea mai cunoscută cascadă din Munții Apuseni, precum și un obiectiv de neratat al Clujului. Pentru a ajunge la cascada Vălul Miresei, din Răchițele se face dreapta, spre Vlădeasa. Am vizitat-o de mai multe ori, în toate anotimpurile.

Cascada Valul Miresei

7. Cascada Beușnița

Absolut remarcabil și acest monument al naturii, numit cascada Beușnița. Tufurile calcaroase, pline de mușchi asemănătoare celor din Plitvice, Croația, oferă un spectacol de neuitat când sunt brăzdate de apele Beușniței. O cascadă ce trebuie văzută primăvara, după ploi abundente. Înălțimea acesteia e undeva la vreo 8-10 metri. Să fiu mai exact, sunt numeroase mici cascade formate de apele Beușniței. Vă recomand să urcați în amonte pe pârâu ca să vedeți și Beușnița 2 și 3 (ultima se desparte în alte două părți). Sunt de vis căderile de apă după ploi serioase.

Cascada Beușnița 3

Cascada Beușnița 3 dreapta.

La Beușnița se ajunge de la Podul Bei, din Cheile Nerei, spre păstrăvărie. Este același traseu ce duce la Lacul Ochiul Beiului, doar că până la cascadă mai urcați vreo 30 de minute. Tot pe acest traseu, cam pe la jumătate se află următoarea cascadă despre care vă vorbesc.

Cascada Beusnita

8. Cascada La Văioaga

De la podul Bei ajungeți pe jos cam într-o oră la Cascada La Văioaga. O cascadă de basm, cu o înălțime de 5-6 metri. E ușor să o ratați, așa că fiți atenți la panoul de pe traseu. De pe drum, din zona indicatorului La Văioaga, se coboară 2 minute până la apă. Aici, cel puțin pentru mine, e parcă un ținut magic. E greu să te saturi de privit această cădere de apă superbă.

Cascada La Vaioaga

9. Cascada Cailor

Este a doua cea mai înaltă cascadă din România, de o frumusețe aparte și cu legende vechi. Se află în Munții Rodnei, în apropierea stațiunii Borșa. Se poate urca la ea pe jos, cât și cu telescaunul. Mă rog, de unde vă lasă telescaunul mai aveți 10 minute de mers. Personal, mi-am dorit demult să o văd. Un obiectiv turistic de nelipsit de pe lista unui iubitor de natură. Am scris despre ea aici.

Cascada are în jur de 100 de metri înălțime și cade în trepte printre stânci și brazi. Nu poți, dacă ești aici, să nu te înclini din respect, în fața naturii.

Cascada Cailor

10. Cascada Ciucaș

Cea mai mică cascadă din această listă, dar una dintre cele mai interesante. Are doar vreo 4 metri înălțime, este formată din câteva cataracte, două marmite și rupturi de pantă. La baza cascadei, apa formează un mic lac, fiind perfect pentru scăldat. Cascada se află pe Valea Hășdate, aproape de satul Cheia, din comuna Mihai Viteazul, județul Cluj. Înainte de a ajunge în Cheia, cum se trece podul peste Arieș, se face stânga cam 2 km. De aici mai aveți 5 minute pe malul văii, până la cascadă.

Pentru detalii și poze, avem deja un articol pe această temă.

Cascada Ciucas

11. Cascada Bâlea

O cascadă de renume, cu o înălțime de 60 de metri, aflată în Munții Făgăraș. Aici  se ajunge destul de  ușor.  Urcați Transfăgărășanul până în zona cabanei Bâlea Cascadă, iar de aici există traseu prin pădure până la baza cascadei. Traseul durează 2 ore dus-întors.  Cu siguranță veți reveni, dacă vedeți Cascada Bâlea măcar o dată.

Cascada Balea

12. Cascada Capra

Altă cascadă frumoasă a Munților Făgăraș. Se află la 5 km după ieșirea din tunelul Transfăgărășanului, cum mergeți spre Curtea de Argeș. Nu o puteți rata căci este chiar la șosea. Înălțimea acesteia este în jur de 35 de metri. Apa cascadei curge din Lacul Capra, un lac deosebit de frumos din masivul Făgăraș. Am menționat în articol și cea de-a  doua cascadă; citiți detalii acolo.

Cascada Capra

13. Cascada Lolaia

Este cea mai cunoscută cădere de apă din Retezat. Cascada se află la 1 km de satul Cârnic, județul Hunedoara, la intrarea in Parcul Național Retezat. Are o înălțime de 7-8 metri iar accesul este facil. Sunt amenajate câteva trepte și o balustradă de lemn. Un punct de belvedere perfect.

Cascada Lolaia

14. Cascada Clocota

Aceasta cascadă am descoperit-o doar recent. Este situată în Geoagiu Băi și de la capătul străzii Taberei se poate ajunge la ea în 10 minute pe jos. Are o înălțime de circa 20 de metri și ceea ce o face spectaculoasă sunt depunerile de travertin pe rădăcinile copacilor din partea superioară a cascadei. Sunt nenumărate falduri aici care dau impresia unor rămășițe ce atârnă fără vreun scop. Apele cascadei ar fi bune de băut. Cascada colectează apele izvoarelor termominerale din zona stațiunii.

Cascada Clocota

15. Cascada Duruitoarea

O cascadă impresionantă prin forma ei, înălțimea și prin zgomotul făcut. Dintre toate cele 15 cascade enumerate aici, la Duruitoarea se ajunge cel mai greu. Ca și durată, traseul dus întors durează 4-5 ore. Cascada se află în Munții Ceahlău. La ea se poate ajunge din stațiunea Durău, județul Neamț. Este  de o frumusețe aparte. Cascada e formată din 2 trepte, iar la primul prag se poate urca. Înălțimea totală este de 25 de metri, pragul superior având 20 de metri.

La baza acestei cascade sunt amenajate bănci și mese din metal, unde se poate poposi și mânca. De menționat că intrarea în parc se plătește: 5 lei. Mai multe detalii, aici.

Cascada Duruitoarea

Pentru că toate aceste obiective turistice merită dezvoltate, o să fac în viitor un articol separat pentru fiecare din cele 15 cascade enumerate.

 

6 Comments
  • Svetlana Matriuc
    Posted at 08:43h, 17 septembrie Răspunde

    Salut! Nu ai inclus pe lista cascada Pisoaia din județul Alba. Cu siguranță merita sa se afle pe lista! 🙂

    • Cristi
      Posted at 13:40h, 17 septembrie Răspunde

      Am inclus doar cascadele pe care le-am vizitat personal pana in acel moment. Sunt multe cascade faine pe care le-am vazut de atunci si trebuie facuta inca o lista. O sa scriu un articol intr-o zi despre ce am mai vizitat. La Pisoaia n-am fost inca.

      • Svetlana Matriuc
        Posted at 08:21h, 18 septembrie Răspunde

        Te așteptăm! 🙂

  • Adrian Stratica
    Posted at 14:48h, 23 ianuarie Răspunde

    Salut cu respect iubitorii peisajelor extraordinare ale țării noastre. La lista cascadelor spectaculoase aș putea să adaug cascada Dracului din munții Căpățânii. Nu e chiar usor de ajuns dar merită efortul!

    • Cristi
      Posted at 21:22h, 23 ianuarie Răspunde

      Multumesc de apreciere. Nu stiu de cascada asta. Ma interesez, poate reusesc sa o vizitez pe viitor. >)

Post A Comment

9 + 10 =