Creasta Stâncoasă, Muntele Mare

Creasta Stâncoasă este un vârf de 1728 de metri altitudine aflat în masivul Muntele Mare. Pentru doritorii de drumeții ușoare dar cu priveliști deosebite, în special iarna, acest loc merită cu prisosință o vizită.

Traseu_Creasta_Stâncoasă

Traseul cel mai simplu este cu pornire din Șesul Cald, poiana de la poalele Vârfului Buscat. Se merge lejer în plimbare pe drumul militar care duce spre Vârful Muntele Mare.

Traseu_Creasta_Stâncoasă

Traseu_Creasta_Stâncoasă

Creasta_Stâncoasă

Creasta_Stâncoasă_Muntele_Mare

Munții Țibleș văzuți din Apuseni

Munții Țibleș văzuți din Apuseni. Pozele sunt din diverse ture pe aici. Nu mereu am parte de vreme senină…

Marcajul urmărit cruce roșie, marcaj comun cu bandă roșie, circa 2,5 km.

Creasta_Stâncoasă

Traseu_Creasta_Stâncoasă

Creasta Stâncoasă se află chiar înainte de a vira drumul spre dreapta cu 90 de grade, după ieșirea din pădure. La acest viraj începe o ușoară coborâre care duce apoi către ultima urcare spre Muntele Mare. Dar nu aveți treabă cu virajul acesta. Chiar înainte de el se urcă prin stânga, prin iarbă/zăpadă, ce o fi în funcție de vreme. E un loc mai golaș pe unde se urcă încă 300 de metri și gata, sunteți pe Creasta Stâncoasă. În poza de mai sus e fix locul unde trebuie făcut stânga, chiar pe lângă al doilea stâlp de curent.

Creasta Stâncoasă

Aici se vede perfect Creasta Stâncoasă. E grupul de stânci din dreapta, aflat în vârful poienii, la marginea brazilor.

Creasta Stâncoasă, Muntele Mare

Creasta Stâncoasă, Munții Apuseni

Creasta Stâncoasă

De pe Creasta Stâncoasă, dacă permite atmosfera, aveți panorame superbe către multe zone cunoscute. Spre sud-vest se vede perfect Vârful Muntele Mare cu a sa cupolă inconfundabilă.

Vârful Muntele Mare

Pe centru, Muntele Mare împreună cu unitatea militară.

Creasta Stâncoasă

Spre nord-vest se vede perfect Vlădeasa.

Masivul Vlădeasa văzut de pe Muntele Mare

Masivul Vlădeasa.

Foarte aproape, spre nord, se vede Vârful Buscat și pârtia de ski.

Pârtia Buscat

Și, din punctul meu de vedere, acum începe senzația mișto. Spre nord-est se văd Munții Rodnei și Munții Călimani. Vorbim de peste 160-170 de km în linie dreaptă. Practic avem vizibilitate până in Suceava.

Vârful Ineu văzut din Muntele Mare

Vârfurile Ineu, Roșu și Ineuț din Munții Rodnei.

Munții Călimani văzuți de pe Creasta Stâncoasă

Munții Călimani. Se pot distinge Vârfurile Pietrosul Călimanilor, Negoiu Unguresc și Rețitiș.

Spre sud se pot vedea foarte bine Munții Făgăraș, Parâng și Șureanu. Mai multe poze sunt la articolul cu Pietrele Mărunte, vârful vecin cu Creasta Stâncoasă.

Creasta_Stâncoasă

Masivul Bedeleu

Munții Făgăraș văzuți de pe Creasta Stâncoasă

În depărtare e masivul Făgăraș.

Evident, se văd și multe alte masive muntoase mai apropiate, cum ar fi Piatra Cetii și Bedeleul din Munții Trascăului. Mai jos o poză cu o poiană în formă de inimă (în dreapta). Mi s-a părut interesantă.

Creasta Stâncoasă

Vârfurile Ardășcheia și Ugerului

Vârfurile Ardășcheia și Ugerului din Munții Trascăului.

Scărița Belioara

Scărița Belioara.

Am fost de mai multe ori și pe acest vârf. Am prins anul trecut o zăpadă de circa jumătate de metru și chiar mai mare pe alocuri, de abia am înaintat spre Pietrele Mărunte.

Creasta_Stâncoasă

Creasta Stâncoasă

Cei cu o condiție fizică mai bună pot face un circuit mai amplu în zonă. Urcare pe Vârful Muntele Mare, retur și apoi urcare pe Creasta Stâncoasă. De aici pe culme se poate merge și către Pietrele Mărunte. Aveți undeva la vreo 500 de metri în linie dreaptă. Apoi se poate coborî pe marcajul punct galben înapoi spre Șesul Cald.

De pe pârtia Buscat se vede frumos și clar trio-ul format din Pietrele Mărunte, Creasta Stâncoasă și Muntele Mare.

Creasta Stâncoasă

De la stânga spre dreapta: Pietrele Mărunte, Creasta Stâncoasă, Muntele Mare. În șaua dintre ultimele două se văd creste din Munții Retezat.

Creasta_Stâncoasă

Am fost prin acest masiv în toate anotimpurile și fiecare are frumusețea sa. Dar cum ziceam, din punct de vedere al vizibilității iarna mi se pare cel mai spectaculos.

Astă iarnă am văzut și ceva urme pe care mi-e greu să le identific exact. Posibil să fie ceva câine mare sau chiar lup. Alte urme de om în afară de ale mele nu erau prin împrejurimi și de asta mă gândesc la lup. Mai ales că o cunoștință mi-a povestit că a văzut într-o iarnă 12 lupi în apropiere de cazarma militară, mergeau agale în șir indian. Ceva fantastic, părerea mea.

Urma de lup

Lup sau câine?…

De regulă, majoritatea turiștilor are activități în zonele menționate, probabil datorită drumului asfaltat până la pârtia de ski. Dar dincolo de Muntele Mare, spre Vârful Piatra Groșilor, cătunul Smidele, sunt păduri serioase, deci și faună pe măsură.

Revenind la Creasta Stâncoasă, un fapt interesant este că se află fix, dar fix pe linia de demarcație a județelor Cluj-Alba.

Creasta_Stâncoasă

Creasta Stâncoasă văzută de pe Muntele Mare. În stânga ei e Vârful Pietrele Mărunte. În plan îndepărtat sunt Munții Țibleș, Rodnei, Bârgău, Călimani.

Ultima lună n-am prea ieșit în drumeții căci am fost foarte ocupat cu lucru și a nins puțin. Am  făcut doar o tură pe Muntele Mare acum 2 săptămâni. Practic am fost la 200 de metri de Creasta Stâncoasă. Am vrut să mă duc și pe Vârful Neteda, cam 1 km după Muntele Mare. Acesta e al doilea cel mai înalt vârf din masiv cu 1784 de metri dar m-am mulțumit să trec puțin după cazarma militară de aici. Vă las cu pozele și cu dorul de munte. Numai bine! 🙂

1 Comment
  • Femeisex
    Posted at 08:51h, 11 aprilie Răspunde

    O excursie de neuitat pentru iubitorii de natura si drumetii! Creasta Stancoasa este unul dintre cele mai pitoresti varfuri din masivul Muntele Mare, cu o altitudine de 1728 de metri. Drumul militar din Sesul Cald duce spre Varful Muntele Mare, insa va recomandam sa faceti un mic ocol si sa urcati pe Creasta Stancoasa. Privelistea oferita de la varf este spectaculoasa, mai ales in anotimpul iarna. Marcajul cruce rosie, comun cu banda rosie, va va ghida pe o usoara coborare pana la ultima urcare catre Muntele Mare. De pe varf puteti admira cu uimire Muntii Tibles, precum si Muntii Rodnei si Calimani din departare. Daca sunteti in forma, puteti face un circuit care va include si urcarea pe Varful Muntele Mare, pentru o priveliste mai ampla. Fiecare pas pe creasta neasfaltata a acestui munte va va umple sufletul cu respect si admiratie pentru frumusetea naturii. O aventura de neuitat in mijlocul muntilor romanesti!

Post A Comment

1 × 4 =