Gușterul, cea mai mare șopârlă din România

Gusterul este printre cele mai cunoscute șopârle de la noi. Acesta este foarte răspândit și cum am spus și în titlu, este cel mai mare reprezentant al șopârlelor românești.

Cazanele Dunarii

Gusterul poate atinge lungimi de peste 40 de centimetri, cei din zona Dobrogei chiar mai mult. Din lungimea totală, mai mult de jumătate însă, este coada. Denumirea științifică a șopârlei este Lacerta viridis. În poza de mai jos e un exemplar tânăr de Lacerta viridis meridionalis – Munții Măcin.

Lacerta viridis meridionalis

De-a lungul timpului am văzut foarte mulți gușteri, atât femele cât și masculi. Gusterul este o sopârlă verde,cu nuanțe gălbui pe burtă și maroniu în zona cozii. Principalele deosebiri între sexe sunt mărimea și coloritul. Masculii sunt mai robuști, au cap mai mare și sunt colorați de regulă în albastru pe gât, față de femele, care sunt albe. Cu cât masculul e mai mare și mai potent, cu atât culoarea albastră e mai intensă. În poza de mai jos e un mascul adult care, după cicatricile avute, pare un adevărat războinic reptilian. 🙂

Gusterul

Ambele sexe au numeroase punctulețe negre pe tot corpul. Coloritul ajută gusterul să se camufleze perfect uneori. Aceasta e o modalitate excelentă de a scăpa de prădători.

Lacerta_viridis

Gusterul este extrem de rapid, mai ales după ce a stat la soare. Când corpul acestuia atinge temperatura optimă, reptila e capabilă de adevărate sprinturi. De multe ori nu am putut să mă apropii foarte mult să-l pot poza după plac. De prins, nici vorbă. 🙂

Guster

Un aspect interesant, ca la multe alte șopârle de fapt, gusterul își poate desprinde coada la nevoie. De obicei asta se întâmplă când animalul este atacat și prins de coadă. În felul acesta, gusterul surprinde și amăgește prădătorul, câștigând timp pentru a scăpa cu viața. Apoi, în timp, coada îi va crește la loc.

Gusterul

Habitatul preferat de guster este variat, de la margini de păduri, deal, câmpie, zone stâncoase sau pline de tufișuri. Eu am găsit gușteri prin majoritatea locurilor pe unde am umblat. De exemplu, prin Cheile Turzii, Turenilor, Nerei, Băile Herculane, Dobrogea, Beliș, Tarnița, Vlădeasa și alte locuri. Cei mai mulți i-am văzut la Cazanele Dunării, în habitatul viperei cu corn.

Gusterul

Hrana principală a gușterului este formată din insecte, dar consumă și alte nevertebrate mici, uneori ouă și chiar alte șopârle. La rândul lui, oferă și el tribut paraziților, în special căpușelor. Am văzut mulți care erau plini de căpușe. Dar și pe internet sunt multe poze cu gușteri parazitați de acest artropod nedorit, care este căpușa. Alți prădători ai gușterului sunt șerpii și păsările răpitoare.

Pe durata anotimpul rece, gusterul hibernează prin diverse scorburi, printre rădăcini și pe sub stânci. La încălzirea vremii, de obicei martie-aprilie, iese din ascunzători, șopârla fiind mare iubitoare de căldură.

Gusterul

Prin mai-iunie are loc reproducerea, masculii luptându-se pentru dreptul la împerechere. Femela de guster depune între 6 și 12 ouă pe care le abandonează apoi. Pui vor ecloza în funcție de temperatura și umiditatea locului, după 2-4 luni. Aceștia nu au culorile părinților, ci sunt cafenii-maronii. Ating maturitatea după 1,5-2 ani. Speranța de viață a gușterului este în jur de 10 ani.

Lacerta viridisGusterul este o reptilă superbă, de aceea el este ținut adesea ca animal de companie de către pasionații de reptile. Aș fi vrut să spun iubitori de reptile, dar un iubitor ar admira animalul în libertate, acolo unde acesta se simte cel mai bine.

14 Comments
 • Alex
  Posted at 07:46h, 26 iunie Răspunde

  Salut,

  As vrea sa repopulez un teren cu gusteri si soparle gri. Era o populatie activa in zona, dar au disparut de cativa ani. Care ar fi pasii? Daca sunt protejati prin lege, exista vre-un program de relocare? Sunt in Muntenia. As vrea sa le ofer toate conditiile necesare pentru o populatie sanatoasa. Credeti ca este posibil?

  Multumesc,
  Alex

  • Cristi
   Posted at 22:15h, 29 iunie Răspunde

   Salut. Soparle gri, adica Podarcis muralis, zooteca vivipara, Lacerta agilis? Nu stiu care ar fi pasii la asemenea proiect. Ar trebui sa vorbesti cu biologii si ecologistii din zona. Posibil cred ca ar fi, nu vad de ce nu. Succes!

 • Loredana
  Posted at 21:00h, 30 mai Răspunde

  Și ați putea să ne spuneți cum ii îndepărtăm? Noi avem o mulțime!

  • Cristi
   Posted at 22:55h, 02 iunie Răspunde

   Reptilele sunt protejate prin lege la noi. In mod normal nu aveti voie sa interveniti asupra habitatelor acestora si nici a lor. In plus, ei sunt inofensivi, nu vad cu ce va incurca. Pardon, rectific: sunt chiar benefici ca va mananca o multime de insecte, viermi si asa mai departe de pe langa casa.

 • Radu
  Posted at 14:31h, 22 aprilie Răspunde

  Foarte fain scris si util, i-am citit baietelului si a inteles perfect.

  • Cristi
   Posted at 18:11h, 24 aprilie Răspunde

   Multumesc. Ma bucur ca oamenii gasesc utile articolele mele. 🙂

 • Ada
  Posted at 21:00h, 05 august Răspunde

  Multumesc de articol. Foarte bine si frumos scris! Bravo!

  • Cristi
   Posted at 20:25h, 07 august Răspunde

   Multumesc ca ma citesti. 🙂

 • Daniela
  Posted at 23:11h, 02 mai Răspunde

  Puteti sa-mi spuneti va rog, cat de mari sunt ouale de guster?

  • Cristi
   Posted at 00:27h, 09 mai Răspunde

   Cam ca unghia de la degetul mic.

 • Șerbana Bogdan Andrei
  Posted at 09:23h, 09 mai Răspunde

  Frumos articol. Felicitări!

  • Cristi
   Posted at 22:43h, 10 mai Răspunde

   Multumesc. 🙂

   • Maria S.
    Posted at 13:39h, 23 mai Răspunde

    Buna ziua! Imi puteti spune ,va rog, daca gusterii sunt veninosi sau daca prezinta vreun pericol pentru oameni si copii ?
    Avem foarte multi in zona in care stam, si de cateva zile avem un puiut de guster si in curte.

Post A Comment

9 − three =