17 obiective turistice de văzut în județul Cluj

Pentru că sunt clujean și am fost prin multe locuri minunate, am zis că ar fi util să fac un articol cu cele mai interesante zone de văzut din Cluj. Așadar, mai jos aveți o listă cu cele mai spectaculoase obiective turistice din judetul Cluj. Le-am așezat în ordine alfabetică să fie ușor de parcurs.

1.Barajul și Lacul Beliș-Fântânele

Lacul Belis

Cel mai mare lac de acumulare din judetul Cluj, Beliș-Fântânele este un punct major de interes. Acesta seamănă cu Lacul Tarnița, doar că e mult mai mare. Sunt multe zone sălbatice aici, deosebit de frumoase. Barajul și lacul fac parte din Parcul Natural Apuseni. Zona merită văzută fără doar și poate căci oferă escapada perfectă din tumultul orașului. Distanța minimă dintre Cluj-Napoca și lac este de  63 de km. Dar sunt mai multe variante de acces.

2.Barajul și Lacul Drăgan

Barajul Dragan

Este cel mai mare baraj din judetul Cluj și unul dintre cele mari din țară, înalt de 122 de metri și lung de 424 de metri. Barajul Drăgan sau Floroiu cum mai este denumit, oferă priveliști absolut încântătoare. Lacul de acumulare nu este cel mai mare din județ, dar dacă ajungi aici nu ai cum să nu fi uimit. Zona nu este foarte bine pusă în valoare, deși potențial există. Toată Valea Drăganului de altfel, e un loc unde te poți relaxa, regăsi și bucura de sălbăticia naturii. Barajul se află la aproximativ 90 de km de orașul Cluj-Napoca. Parcul Natural Apuseni se află destul de aproape de coada lacului. Aici sunt numeroase obiective turistice: cascade, chei, peșteri și multe altele.

3.Barajul și Lacul Tarnița

Lacul tarnita

Barajul Tarnita

Când vine vara și doresc să înot, știu clar unde merg prima dată: la Tarnița. Unul din cele mai mari și mai cunoscute lacuri din judetul Cluj, Lacul Tarnița, se bucură de un număr mare de turiști care vin la plajă, înot, pescuit, ski nautic, plimbări cu barca, jet ski-ul și altele. Barajul de aici are o înălțime de 97 de metri, fiind destul de impozant. Dealurile împădurite din zonă dau un farmec aparte acestui loc. Singurul aspect ce ar trebui îmbunătățit este educația oamenilor care mereu lasă aici gunoaie peste gunoaie. Este un loc minunat care ar trebui apreciat din plin.

Barajul și Lacul Tarnița se află la doar 25 de km de Cluj-Napoca, după satul Someșul Cald. De fapt din Gilău e o succesiune de 3 lacuri: Lacul Gilău, Barajul și Lacul Someșul Cald, Barajul și Lacul Tarnița.

4.Băile Cojocna

Baile Cojocna

Băi foarte cunoscute, la care am fost de zeci de ori. Amenajate frumos, arată ca un ștrand în aer liber. Băile Cojocna atrag și ele un număr mare de turiști pe durata verii. Apa sărată este bună pentru oricine. Chiar dacă nu știi înota deloc, apa de aici te ține efectiv la suprafață. De menționat că în zonă este și un ștrand ce e deschis și iarna. Dacă s-ar ocupa primăria și de calitatea drumurilor sunt ferm convins că totul ar fi perfect. 🙂

Din Cluj-Napoca sunt doar 25 de km până la băi.

5.Cascada Ciucaș

Cascada Ciucas

O cascadă mică, dar superbă și plină de marmite. Situată la 43 de km de Cluj-Napoca, cascada e în apropierea Cheilor Turzii. Aceste 2 locații se pot lega ușor. Evident, cascada este vizitată mai ales vara. Detalii am scris aici.

6.Cascada Vălul Miresei

Cascada Valul Miresei

Cea mai impresionantă cascadă din judetul Cluj și printre cele mai frumoase din România, Cascada Vălul Miresei este un obiectiv obligatoriu. Spectaculozitatea, legenda și cadrul natural fac din această cascadă un loc ce trebuie văzut măcar o dată în viață. Cascada se află la 80 de km de Cluj-Napoca, în Parcul Natural Apuseni, la 5 km de satul Răchițele. De la cascadă se poate urca spre alte obiective, Pietrele Albe și Vârful Vlădeasa, al doilea vârf ca altitudine din Carpații Occidentali.

7.Castelul Banffy

Castelul Banffy

Castelul se află la  30 km de orașul Cluj-Napoca, în localitatea Bonțida. Este un domeniu ce te duce cu gândul la istoria de odinioară. Aici, pe lângă castelul în sine, care se renovează în prezent, puteți face un tur prin parcul din curte. Există și un lac mic unde vă puteți relaxa, face poze sau admira pur și simplu locul. Taxa de intrare este modică. Locul este cunoscut pentru concertul Electric Castle ce se ține vara aici.

8.Cetatea Bologa

Cetatea Bologa

Aflată la 63 de km de reședința de județ, în satul Bologa, cetatea este o urmă clară a evenimentelor din evul mediu. Ruinele cetății merită vizitate căci se păstrează pe alocuri destul de bine. Chiar ar putea fi exploatat potențialul de aici. Foarte aproape se pot vedea și ruinele unui castru roman.

9.Cetatea Liteni

Cetatea Liteni

Cetatea se află inclusă pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj. Este localizată pe o stâncă deasupra Văii Iara. Atestată documentar din anul 1324, azi mai putem admira câteva ruine din mândra cetate. A fost distrusă din cauza exploziei magaziei de pulbere prin secolul al XVI-lea. Din Cluj-Napoca sunt 30 de km până în Liteni, iar de aici 2 km pe jos până la cetate. Sau cu bicicleta ca mine. 🙂

Ca să nu veniți doar pentru cetate până aici, o puteți vizita la coborârea din Stațiunea Muntele Băișorii.

10.Cheile Tureni

Cheile Tureni

Sunt chei mai puțin cunoscute decât Cheile Turzii, dar spectaculoase și sălbatice. Vă recomand și traseul de creastă pentru vederi panoramice. Chiar sunt superbe. Pe alocuri s-ar putea să vă udați puțin. Dacă porniți din Cluj-Napoca aveți 23 de km până la intrarea în chei. Se pot parcurge prin ambele capete. Am scris despre ele aici.

11.Cheile Turzii

Cheile Turzii

Cele mai frumoase chei din judetul Cluj, Cheile Turzii atrag un număr impresionant de turiști din toate colțurile țării. Aici se pot desfășura activități diverse. Un obiectiv ce nu trebuie să lipsească de pe lista nimănui. Din Cluj-Napoca sunt 43 de km dacă treceți prin Turda. Detalii am mai scris în acest articol, aici.

12.Laguna Albastră

Laguna Albastra

Localizată la doar 36 de km de Cluj-Napoca, laguna este un obiectiv vizitat de multă lume care adoră natura și înotul. Aceasta se află pe locul unei foste mine de caolin, de aici și culoarea apei  de la nuanțe de albastru intens, uneori azuriu la verde. În prezent laguna este proprietate privată, dar deschisă publicului, în sensul că se poate înota aici. Aș zice că e cel mai spectaculos lac din judetul Cluj. Merită vizitat.

13.Mănăstirea Nicula

Manastirea Nicula

Poate cea mai importantă mănăstire din judetul Cluj, Nicula, se află la 50 de km de reședința de județ, în proximitatea orașului Gherla. Aceasta este cunoscută pentru icoana Fecioarei Maria, despre care se spune că ar fi plâns. Aici se fac pelerinaje mari în data de 15 august, când e Adormirea Maicii Domnului. Lăcașul de cult original a fost distrus într-un incendiu și era datat  din secolul al XVIII-lea. Acesta a fost înlocuit cu altul dar e închis publicului. Slujbele se țin în biserica mare, care la rându-i va fi înlocuită de una nouă ce se ridică în spatele acesteia.  Mai sunt obiective interesante în zonă pe care o să le menționez mai jos.

14.Salina Turda

Salina_Turda

Salina Turda este unul dintre cele mai importante obiective turistice din judetul Cluj. Aceasta este inclusă pe lista monumentelor din județ. Din Cluj-Napoca sunt 32 de km până aici. Salina este foarte frumos modernizată, cu spații de agrement și relaxare. Cel mai important aspect este  faptul că aici avem de fapt parte de tratament, datorită salinității. Un fel de aerosol natural de calitate excelentă. Salina se poate vizita în fiecare zi, după un orar anume și contra unei taxe. Aceasta are 2 intrări, una dinspre Turda și una dinspre Durgău. Un obiectiv ce nu trebuie să-l ratați.

15.Stațiunea Muntele Băișorii

Muntele Baisorii

judetul cluj

O zonă superbă, aflată la 55 de km de Cluj-Napoca. Deoarece  iarna bate la ușă, menționez că aici există o pârtie de ski cu telescaun. Din stațiune se poate urca cu mașina, 3 km, până în zona pârtiei Buscat. De aici se poate vedea Vârful Muntele Mare, al treilea pisc ca mărime din Carpații Occidentali. Se pot face drumeții lejere înspre acesta cât și spre altă zonă spectaculoasă, Scărița Belioara, aceasta fiind deja după granița cu județul Alba. Zonele sunt deosebite, fie că le vizitați vara sau iarna.

16.Stufărișul de la Sic

Stufarisul de la Sic

Stufărișul de la Sic, supranumit și Delta din judetul Cluj, este o arie protejată aflată la 50 de km de Cluj-Napoca. Asta e varianta scurtă, dar drumul este foarte rău, așa că vă recomand să o luați prin Gherla.  Vor fi atunci cam 62 de km. Aici sunt numeroase specii de păsări ce sunt atent studiate de biologi. Dacă aveți noroc le puteți zări pe unele. O parte din stufărișul existent aici se poate străbate pe o punte construită de localnici. Aspect pentru care suntem recunoscători. 🙂

Drumeția aici, se poate lega excelent de Mănăstirea Nicula, Lacul Știucilor și orașul Gherla. Detalii mai multe, am scris aici.

17.Nu în ultimul rând, dar necesită timp, vizitați orașul Cluj-Napoca.

Cluj NapocaAveți multe de văzut. Câteva detalii puteți găsi aici.

Nu am scris la toate, dar unele dintre obiective se pot lega între ele. Asta ca să acoperiți o arie cât mai largă. Mă rog, în special cei ce nu dispuneți de foarte mult timp la dispoziție.

Drum bun prin judetul Cluj!

 

11 Comments
 • Lore
  Posted at 09:09h, 26 octombrie Răspunde

  Excelente explicații! Urmează sa petrecem un weekend în Cluj u familia și aici am găsit toate informațiile.necesare!
  Mii de mulțumiri!

  • Cristi
   Posted at 02:05h, 03 noiembrie Răspunde

   E super ca v-a fost de folos articolul meu. Distractie sa aveti! 🙂

 • Luminița Orban
  Posted at 09:36h, 26 august Răspunde

  Foarte frumoasă prezentare! Felicitări! Și mulțumim pentru informațiile detaliate! Sănătate și spor în toate! Luminița

  • Cristi
   Posted at 22:36h, 29 august Răspunde

   Ce cuvinte frumoase… Va multumesc si va doresc la fel! Ma bucur ca-mi cititi articolele. 🙂

 • Pop Marin
  Posted at 13:18h, 30 octombrie Răspunde

  Un articol foarte util. Va multumim pentru idei.

 • Darius Mocan
  Posted at 11:23h, 17 iunie Răspunde

  Multumim

  • Cristi
   Posted at 23:35h, 21 iunie Răspunde

   Merci și eu de vizită. 😉

 • Raymond Pal
  Posted at 14:38h, 24 februarie Răspunde

  Felicitari pentru ce-a ce faci!!
  Postarile tale ne ajuta foarte Mult cand vine vorba de plimbare si relaxare, Bafta in Continuare

 • Irina
  Posted at 20:41h, 11 ianuarie Răspunde

  Ne place ce scrii si cum a detaliat obiectivele. O sa stim de acum unde sa mergem. Multumim, Irina si familia.

  • Cristi
   Posted at 15:39h, 15 iulie Răspunde

   Mă bucur dacă vă e de folos.

Post A Comment

1 × 5 =