Brândușele de pe Valea Sâmbetei

Brândușele de pe Valea Sâmbetei, Munții Făgăraș, înfloresc începând cu mijlocul lui aprilie și, în funcție de vreme, pot fi admirate până la mijloc de mai. Asta dacă nu sunt prea călcate în picioare de către drumeți.

Brândușele de pe Valea Sâmbetei

O singură dată am ajuns la timpul potrivit aici, anul trecut, pe 28 aprilie. Mi s-au părut ușor trecute majoritatea florilor, plus că datorită noilor construcții, zona brândușelor era parțial afectată. La brândușe am mai fost și în alte părți: în Munții Gilăului, pe Nimăiasa (Munții Vlădeasa), la Lacul Știol în Munții Rodnei, la Călineasa, la Petreasa și prin Munții Maramureșului. Ultima ieșire a fost pe vârful Briței unde am și filmat. A fost fabulos de-a dreptul aici. Uitati-vă la clip și-mi veți da dreptate.

Brândușele de pe Valea Sâmbetei

Fereastra Mare a Sambetei

Pentru cei care nu știu, vechea cabană Sâmbăta a fost demolată recent și se construiește altă cabană nouă. De asemenea, acum este și un drum forestier ce duce din stațiune până sus în zona cabanei. Se vede în pozele de mai jos.

Brândușele de pe Valea Sâmbetei

Brândușele de pe Valea Sâmbetei

Mi-am dorit de ceva timp să văd brândușele de pe Valea Sâmbetei dar am tot amânat din diverse motive. Anul trecut am zis că mă duc și eu să văd frumusețile acestea.

Din capătul stațiunii climaterice Sâmbăta, de unde se termină asfaltul, sunt circa 7 km până la cabană. Totuși, se poate înainta cu orice mașină până mai sus de păstrăvărie, concret, până la barieră. De aici mai aveți circa 5-5.5 km. E un traseu destul de lejer, căci eu l-am parcurs accidentat fiind la un genunche și am scos circa 2 ore.

Brândușele de pe Valea Sâmbetei

Marcajul folosit este triunghi roșu, dar ruta efectiv nu poate fi ratată. Diferența de nivel este de circa 700 de metri, dar întinsă pe așa distanță nu se simte tare. Pe traseu veți putea admira apele Văii Sâmbăta și micile cataracte făcute pe alocuri de aceasta.

Brândușele de pe Valea Sâmbetei

De la podețul de lemn poteca turistică vă bagă prin pădure, dar eu cum ziceam, eram accidentat, așa că am ales să merg pe drumul forestier până la cabană.

Brândușele de pe Valea Sâmbetei

Peisajul devine spectaculos înainte de cabană căci se poate vedea de departe Fereastra Mare a Sâmbetei cu ale sale celebre Colțuri: Bălăceni (piscul din stânga) și Slănina (dreapta). Am nenumărate poze făcute cu acest loc și de aproape și de la distanță. Este o zonă ușor recognoscibilă a Munților Făgăraș.

Fereastra Mare a Sambetei

Brândușele de pe Valea Sâmbetei

Fereastra Mare a Sâmbetei e una din căile de acces la creasta principală a masivul Făgăraș. Aici am ajuns în 2019 când am urcat pe Vârfurile Dara și Hârtopul Darei. Sunt panorame deosebite de aici din creastă.

Cabana Sambata

Revenind la brândușele de pe Valea Sâmbetei, aceste flori mov, superbe, au făcut locul tare cunoscut ultimii ani. Nenumărați turiști vin aici să pozeze florile. E plin internetul de poze cu zona aceasta. Locul fiind așa pitoresc și emblematic e clar de ce este așa căutat.

Coltul Balaceni

Cabana Sâmbăta

Aventură în România

Pe lângă brândușele de pe Valea Sâmbetei se pot vizita cabana Sâmbăta, aflată la 1401 metri altitudine și chilia părintelui Arsenie Boca. La prima am mai fost și am și mâncat aici și mi-a plăcut. La chilie n-am ajuns dar cu următoarea ocazie urc și acolo. Doritorii de drumeții pot merge mai departe spre creastă de unde se despart diverse trasee.

Brândușele de pe Valea Sâmbetei

Brândușele de pe Valea Sâmbetei

Brândușele de pe Valea Sâmbetei

Brândușele de pe Valea Sâmbetei

Brândușele de pe Valea Sâmbetei, când sunt la apogeul înfloririi, creează un covor mov spectaculos, pitoresc, de neuitat.

Baraian Cristian

Brândușele de pe Valea Sâmbetei

La capitolul flori și munți, o singură zonă de la noi mi se pare mai frumoasă – zona brândușelor din Munții Maramureșului, unde pe fundal ai toată creasta Rodnei. Dar asta ține de preferințe…

Fereastra Mare a Sâmbetei

Brândușele de pe Valea Sâmbetei

Brândușele de pe Valea Sâmbetei

Brândușele de pe Valea Sâmbetei

Chiar acum la momentul scrierii acestui articol, ar trebui ca brândușele să fie la maximul înfloririi. Repet, asta dacă nu sunt afectate toate de lucrările din zonă. Cei care știu exact cum stă treaba pot să-mi scrie în comentarii sau pe pagină dacă doresc. Ca să nu întind discuția, vă mai las câteva poze cu Munții Făgăraș. 😊

Colțul Bălăceni

Colțul Bălăceni.

Munții Făgăraș la apus

Munții Făgăraș văzuți la apus de soare. Dați zoom că se mai mărește poza.

Galaxia Calea Lactee în Munții Făgăraș

Munții Făgăraș, Oltul și Galaxia Calea Lactee.

O poză spune mai multe decât o mie de cuvinte, așadar, dacă aveți ocazia mergeți să vedeți și voi brândușele de pe Valea Sâmbetei, că merită pe deplin.

 

2 Comments
  • Nuconteaza
    Posted at 08:09h, 20 septembrie Răspunde

    Salut,
    Interesante poze insa am o remarca: la panorama Muntilor Fagaras la apus de soare ai o greseala gramaticala maricica si anume “da-ti zoom…”. Pentru ca este vorba de verbul “a da” corect este “dati zoom…”. Forma “da-ti” se foloseste in constructii de genul “Da-ți spun adevărul.” unde “da-ti” inlocuieste” da iti” sau “Da-ti de lucru daca nu ai ce face”.
    Spor la calatorii si la fotografiat!

    • Cristi
      Posted at 16:19h, 26 septembrie Răspunde

      Salut. Multumesc de corectura si de explicatie. Acum am si corectat. Sincer, n-am bagat de seama. Spor in toate si sanatate! 🙂

Post A Comment

fifteen + seventeen =