20 de cetăți care merită să fie vizitate (II)

11. Cetatea Mehadia, județul Caraș Severin.

Cetatea Mehadia

Ruinele cetății se pot vedea în localitatea Mehadia, sus pe deal, după o urcare de vreo 20-30 de minute. Cetate medievală așezată strategic, oferă azi puncte de belvedere panoramice. Din cetate au rămas relativ puține ruine. Despre ea am scris mai demult aici.

12. Cetatea Neamț, județul Neamț.

Cetatea Neamt

Este una dintre cele mai spectaculoase cetăți medievale de la noi. Aceasta se află la marginea orașului Târgu Neamț. Fortăreața face parte din ansamblu de cetăți construite în Moldova prin secolul al XIV-lea cu scop de apărare în fața Imperiului Otoman. Cetatea are o istorie bogată și interesantă. Momentan construcția arată perfect și se poate vizita contra unei mici taxe. De remarcat intrarea în cetate, pe podul construit peste cei 11 piloni imenși din piatră.

13. Cetatea Poenari, județul Argeș.

Cetatea Poenari

Dacă vei coborî pe Transfăgărășan, de la Bâlea spre Curtea de Argeș, la 2-3 km după Barajul Vidraru, poți admira acest monument istoric deosebit. Cetatea a fost ridicată pe un deal ce pare de neurcat, la porunca domnitorului Vlad Țepeș. Totuși, se poate vizita. Asta dacă cele 1480 de trepte ce trebuie urcate, nu vă demoralizează.  Sau țepele cu oameni în ele (evident, manechini), de la intrarea în cetate.

14. Cetatea Râșnov, județul Brașov.

Cetatea Rasnov

O cetate medievală superbă și una dintre cele mai bine păstrate din Transilvania. Datorită poziționării sale, Râșnov a fost mereu supusă invaziilor. Aceasta e datată documentar din anul 1335. Are o bogată istorie în spate, care te duce instant cu gândul la viețile celor din evul mediu. Aici s-au turnat mai multe filme românești și nu numai. Vizavi de cetate se află un parc tematic cu dinozauri din fibră de sticlă, în mărime naturală.

15. Cetatea Rupea, județul Brașov.

Cetatea Rupea

Atestată documentar din 1324, Rupea a fost folosită secole de-a rândul ca fortificație și refugiu. Aici era un important centru meșteșugăresc și comercial. Amplasată în localitatea omonimă, construcția se poate vedea de pe drumul E60. În prezent cetatea este restaurată complet. Se poate vizita contra unei taxe de 10 lei.

16. Cetatea Sarmizegetusa Regia, județul Hunedoara.

Sarmizegetusa Regia

Una dintre cele mai cunoscute și faimoase cetăți de la noi. Despre ea am scris mai demult aici. Doar completez că, în cazul vizitei Sarmizegetusei, se mai poate urca în apropiere la alte 2 cetăți. Este vorba despre Blidaru și Costești. Toate sunt ruine dacice, protejate de lege.

17. Cetatea Sarmizegetusa Ulpia Traiana, județul Hunedoara.

Sarmizegetusa Ulpia Traiana

Din celebra cetate azi au rămas doar ruine. Acestea sunt foarte importante pentru istoria noastră, deoarece sunt de pe vremea căderii regatului dac. Ulpia Traiana a fost fondată din porunca împăratului Traian. Aceasta a devenit ulterior capitala provinciei, după cucerirea Daciei. Înainte, capitala dacilor era la Sarmizegetusa Regia.

În prezent se mai pot vedea vestigii ale amfiteatrului, temple, altare și ziduri. Lângă cetate funcționează și un muzeu unde se regăsesc obiecte descoperite aici. Se percepe o taxă de intrare modică. Cetatea se află în localitatea Sarmizegetusa, la vreo 15 km de Hațeg.

18. Cetatea Târgu-Mureș, județul Mureș.

Cetatea Targu Mures

Este o cetate medievală ridicată în secolul al XV-lea pe urmele unor fortificații. Construcția, după cum o cunoaștem în prezent, a fost reconstruită și modificată prin secolul al XVII-lea. Ea se află chiar în orașul Târgu-Mureș, cu intrare de pe Bulevardul Cetății. Taxă nu am plătit, când am fost eu aici, acum un an. Pe atunci se mai lucra la restaurarea cetății. Înăuntru este chiar frumos și fiind așa accesibilă, nu este scuză pentru a nu o vizita. 🙂

19. Cetatea Trascăului (Colțești), județul Alba.

Cetatea Trascaului

O cetate situată într-o zonă superbă, în satul Colțești, aproape de cunoscuta Piatră a Secuiului, din Râmetea. Construită la sfârșitul secolul al XIII-lea, este una dintre cele mai vechi cetăți din țară. A fost folosită ca locuință și refugiu. Acest monument istoric se poate vizita gratis și relativ lejer. Dealul pe care sunt ruinele cetății nu presupune efort mai deloc. Dacă sunteți aici, să poposiți și prin Râmetea, locul unde soarele răsare de 2 ori. O să vă explic în alt articol ce înseamnă asta.

20. Cetatea Tricule, județul Mehedinți.

Cetatea TriculeCetatea medievală Tricule (Tri-kule) se află pe malul stând al Dunării.  Aici mai sunt 2 turnuri rămase în picioare, restul fiind înghițit de apele fluviului. Construcția datează undeva de prin secolul al XV-lea, dar e posibil să fie și mai veche. Dacă veniți dinspre Moldova Veche spre Orșova, puteți vedea pe lângă Ladislau, Drencova și Tricule. Un monument istoric afectat permanent de ape…

Pe lista mea sunt acum cetăți ca: Suceava, Drobeta Turnu Severin, Sighișoara. În sfârșit, sper să vă placă articolul și vă aștept cu sugestii și păreri. 🙂

Prima parte a acestui top poate fi citită aici.

3 Comments
  • Smaranda Enica
    Posted at 19:21h, 27 septembrie Răspunde

    Scuzati, cetatea Devei a fost menționată. Adaug atunci cetatea din Ineu, de la Șoimuș, din Oradea, Halmyris din Dobrogea…

  • Smaranda Enica
    Posted at 19:17h, 27 septembrie Răspunde

    Si celelalte cetăți dacice, precum Costești și Blidaru? Sau Capidava, Histria ori cetatea Devei? Chiar meritau mai mult decât Drencova sau Ladislau din Banat!

    • Cristi
      Posted at 21:21h, 28 septembrie Răspunde

      Nu stiu daca meritau sau nu, ideea este ca unele nu le-am vizitat inca. Pe langa unele doar am trecut. Topul include cetati vazute personal pentru a putea fi cat mai autentica parerea despre acestea.

Post A Comment

1 × three =