20 de cetăți care merită să fie vizitate (partea I)
România este plină de cetati. Pentru că am văzut multe dintre acestea în drumețiile mele, am zis că ar fi util să fac un articol despre ele. Topul este în ordine alfabetică. Aici este prima parte, a doua într-un articol următor.
1.Cetatea Aiudului, județul Alba.
O cetate pe care am văzut-o din exterior de nenumărate ori. Nici nu ai cum să nu o vezi, deoarece Cetatea Aiudului este situată chiar pe drumul european E81, șosea ce leagă Cluj-Napoca de Alba-Iulia. Deci, e lesne de înțeles că cetatea este foarte accesibilă.
Cetatea Aiudului are o vechime de peste 600 de ani și este una dintre cele mai bine păstrate cetati urbane. În interiorul cetății sunt 9 turnuri ale vechilor bresle, plus două biserici, casa voievodală și altele. Pe scurt, un obiectiv major al localității Aiud.
2.Cetatea Bologa, județul Cluj.
Aflată la 63 de km de orașul Cluj-Napoca, în satul Bologa, ruinele cetății se păstrează încă bine. Este o cetatea mai puțin căutată și cunoscută, datorită zonei probabil. Este o cetate veche, cu o istorie de peste 700 de ani. Când am vizitat-o, mi-au atras atenția scările de piatră din interiorul turnului donjon. Acestea sunt foarte strâmte, circulare și duceau la fiecare etaj din cele 4 ale donjonului. Interesant.
3.Cetatea Brașov, județul Brașov.
Zisă și Cetățuia, această cetate datează din 1524 și are un trecut tumultuos. A fost distrusă de Petru Rareș, apoi refăcută. Ulterior a fost distrusă într-un incendiu și reconstruită iar. A funcționat atât ca și închisoare, cât și ca spital. În prezent cetatea se poate vizita (când am fost eu intrarea era gratis), în interiorul ei desfășurându-și activitatea un restaurant. Cetatea se află cam la jumătatea distanței dintre Biserica Neagră și centrul Brașovului. Strada care duce la cetate se numește Cetățuia. De aici aveți o panoramă frumoasă asupra orașului Brașov.
4.Cetatea Alba-Carolina, județul Alba.
Situată în orașul Alba Iulia, este una dintre cele mai mari și mai impresionante cetati din România. Simbol al acestui oraș, acest obiectiv turistic necesită timp serios pentru a fi vizitat. Aici au loc constant evenimente importante, unele menite să reînvie istoria. Eu am prins anul acesta scenete dintre luptele daco-romane. În cetate sunt bastioane, numeroase monumente, statui, muzee, relicve romane și multe altele de văzut. În prezent, cetatea se prezintă impecabilă.
5.Cetatea Deva, județul Hunedoara.
Monument istoric important, Cetatea Deva a fost ridicată în secolul al III-lea. Aceasta se află pe dealul Cetății, la o înălțime de 380 de metri. Loc ales special datorită importanței strategice, deoarece se putea controla orice mișcare de pe valea Mureșului. Cetatea a fost distrusă și recondiționată în repetate rânduri. În prezent lucrările nu sunt finalizate. Pentru a ajunge la cetate se poate lua telecabina de la poalele dealului. Dar e mai plăcut dacă porniți din parc, pe jos, pe aleile ce urcă la cetate.
6.Cetatea Drencova, județul Caraș Severin.
Este printre cele mai ruinate cetati din acest top. Asta se datorează în mare măsură și apelor Dunării care afectează non stop zidurile cetății. Ruinele au fost inundate după construirea barajului Porțile de Fier I. Deși cetatea este considerată monument istoric, este clar că e osândită pierii. Cetatea se poate vedea de pe DN57, ce leagă Moldova Veche de Orșova. E cam pe la jumătatea distanței. Din valuri se mai văd doar ruinele care le-am pozat…
7.Cetatea Enisala, județul Tulcea.
Singura cetate cu nume de origine turcă, Enisala (Yeni Sale = sat nou, în turcă), este și cea mai puțin folosită din acest top. Construită de neguțătorii genovezi prin secolul al XIII-lea, cetatea avea inițial scop militar. Dar a fost rapid cucerită de către turci, iar prin secolul al XV-lea, abandonată. În prezent aici e sit arheologic, care se poate vizita contra cost. Merită, deoarece zona este absolut superbă.
8.Cetatea Făgărașului, județul Brașov.
Cetatea mea preferată. Este absolut superbă atât construcția în sine cât și locul unde e amplasată. Toată cetatea este înconjurată de apă și verdeață. Alt motiv de încântare sunt lebedele albe și negre ce-și duc traiul aici. Parcări suficiente și gratis. Cetatea este chiar mare și are personal de nota 10.
Cetatea se află chiar în centrul orașului Făgăraș. Aici sunt peste 700 de ani de istorie. Printre altele, cetatea aceasta a fost chiar capitală a Transilvaniei. Rând pe rând a fost cazarmă, închisoare și chiar episcopie. Din păcate a fost una din închisorile Gulagului românesc. Acum câteva decenii cetatea a fost masiv restaurată. În prezent arată excelent și trebuie vizitată pe îndelete. Recent am scris un articol despre Cetatea Făgărașului. 🙂
9.Cetatea Ladislau, județul Caraș Severin.
Cetatea cea mai ruinată din acest top. Abia se mai văd câteva resturi din zidurile acestei cetati. Ruinele se găsesc pe malul stâng al Dunării, pe dealurile din Coronini. Cetatea a trecut prin mâinile ungurilor, turcilor și românilor. De aici a atacat regele Sigismund cetatea vecină, Golubac, de pe malul sârbesc. În prezent nu este nimic amenajat aici pentru protecția ruinelor.
10.Cetatea Liteni, județul Cluj.
Cetatea se află inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj. Este localizată pe o stâncă deasupra Văii Iara. Pitoresc e puțin spus despre acest loc. Atestată documentar din anul 1324, azi mai putem admira câteva ruine din mândra cetate. Se spune că aceasta nu a putut fi cucerită de nimeni niciodată. A fost distrusă din cauza exploziei magaziei de pulbere prin secolul al XVI-lea. Din Cluj-Napoca sunt 30 de km până în Liteni, iar de aici 2 km pe jos până la zidurile acestei cetati.
Continuarea la acest top o puteți citi aici.
No Comments