Cetatea Mehadia
Cetatea Mehadia am descoperit-o pe drumul dinspre Caransebeș spre stațiunea Băile Herculane. Conduceam prin localitatea Mehadia când am văzut-o sus în vârf de deal. Pentru că zona sudică m-a atras mereu prin frumusețea ei, am zis că merită să opresc. Așa că am dat o raită scurtă până la cetate. Scurt și rapid. Obiectivele ce se află în calea ta merită mereu vizitate. Eu am fost plăcut surprins de multe ori când mi-am rupt puțin timp din programul prestabilit.
Urcarea a fost lejeră și nu a durat mai mult de 25-30 de minute. Zona e frumoasă și când ajungi sus înțelegi de ce a fost construită cetatea aici. De altfel toate cetățile aveau poziții strategice. Ele trebuiau să fie greu de cucerit.
Ridicarea acesteia a avut loc undeva prin secolul al XIV-lea la dorința regalității maghiare. Au ales această culme destul de îngustă. Un veac mai târziu cetatea a fost consolidată la porunca lui Ioan de Hunedoara. Se dorea a fi o piedică serioasă pentru turci. Zidurile cetății după consolidare aveau 2,2-2,3 metri grosime.
Totuși cetatea cade pradă otomanilor în 1523. Apoi treptat își pierde importanța iar două secole mai târziu, în 1738, este distrusă.
Ruinele rămase au cam 15 metri înălțime. Ele servesc drept dovadă a importanței ce a avut-o fortăreața în luptele cu cotropitorii.
În prezent Cetatea Mehadia este considerată monument istoric. Din păcate am remarcat că acest aspect nu-i împiedică pe unii să distrugă orice. Panourile cu informații puse la dispoziție de autorități sunt pline de mâzgălituri. O poză grăitoare, din păcate…
Să sperăm că evoluează și cei ce au astfel de acțiuni reprobabile. Chiar nu e plăcut să vezi așa ceva în vârf de deal…
În contrapartidă, panorama care ni se înfățișează ochilor ne face să uităm de tot. Deci, dacă sunteți prin zonă, nu ratați ocazia să urcați aici. Veți simți un crâmpei din ceea ce a fost odată această cetate. Sigur veți fi încântați. În una din pozele din galerie se poate observa și Râpa Neagră, o arie protejată și interesantă.
Prin zonă se pot vizita următoarele:
– în apropiere: Stațiunea Băile Herculane, Parcul Național Domogled -Valea Cernei, Sfinxul Bănățean.
– puțin mai departe: Cazanele Dunării, statuia Chipul lui Decebal, Porțile de Fier.
Activități ce se pot face lângă Cetatea Mehadia:
– poze și filmări, drumeții pe munte.
No Comments