Cetatea Râșnov

Cetatea Râșnov mi s-a părut una dintre cele mai interesante cetăți medievale din câte am văzut. Este o fortificație impresionantă, bine conservată, întinsă pe o suprafață destul de mare comparativ cu alte cetăți transilvănene. O singură dată am vizitat Cetatea Râșnov, deși prin apropierea ei mai trecusem. Aceasta se află în localitatea Râșnov, județul Brașov.

Cetatea Râșnov

Locul pe care a fost ridicată cetatea este perfect din punct de vedere strategic, deoarece pasul Rucăr-Bran a avut mereu o importanță mare de-a lungul istoriei. Aici mă refer atât din punct de vedere economic, comercial, cât și militar. Pe aici se trecea foarte rapid din Țara Românească în Transilvania, Cetatea Râșnov fiind prima, după Bran, care proteja vama de atunci.

Cetatea Râșnov

Prima mențiune a cetății a fost în anul 1335 când Cetatea Râșnov a fost nevoită să facă față atacurilor tătare. Totuși, pe locul acestei cetății fusese înainte cetatea dacică Cumidava. S-au descoperit aici artefacte datând chiar și din epoca bronzului. Strict legat de Cetatea Râșnov se crede că sașii din Râșnov ar fi ridicat-o, ulterior ea fiind preluată de administrația regală.

Cetati Romania

În anul 1427 regele Sigismund de Luxemburg dă cetatea înapoi râșnovenilor. Râșnovul este ridicat la rang de târg, dar datorită poziție sale va fi vandalizat deseori, cetatea devenind loc preferat de refugiu.

Cetatea Râșnov

Cetatea Râșnov

Deși Cetatea Râșnov a fost și ea atacată și asediată de multe ori, numai o singură dată se știe că a fost cucerită. Asta se întâmpla prin anul 1612, când principele Transilvaniei, Gabriel Bathory a reușit să ocupe fortificația prin blocarea accesului la apă al locuitorilor cetății. Aceștia se alimentau dintr-un izvor ascuns, aspect care, ulterior (în 1613 când li s-a înapoiat cetatea), a dus la săparea unei fântâni interioare. Munca a durat 17 ani datorită săpării în stâncă până la o adâncime de aproape 100 de metri. Fântâna se poate vedea și azi în curtea superioară a cetății.

Cetatea Râșnov

Cetatea Râșnov a fost construită din piatră și cărămidă, ea fiind împărțită în două. Partea inferioară (grădina cetății) era locul unde se țineau de obicei animalele, iar în cea superioară, (cetatea propriu-zisă), se aflau casele locuitorilor. Aici se retrăgeau râșnovenii în timpul asediilor. Azi, aici se pot vedea ruinele caselor, bisericii, fântânii, toate dând locului un iz de aer medieval.

Cetatea Râșnov

În timp, Cetatea Râșnov și-a pierdut rolul activ, locuitorii săi mutându-se pe locul actual al orașului. Asta deoarece prin secolul al XVIII-lea granița Transilvaniei a început să fie asigurată militar iar invaziile au încetat.

Accesul în Cetatea Râșnov se face pe un drum pietruit aflat în partea estică. Se urcă până la Turnul Bathory, aici fiind poarta pricipală care dă în curtea inferioară. Cetatea avea 5 turnuri principale, dar numai 4 se mai văd azi în întregime. Din Turnul Bathory, de sus, se poate admira cetatea ca un ansamblu. De aici se vede intrarea în cetatea propriu zisă. Zidurile se păstrează excelent.

Drumul este pe alocuri pietruit în interiorul cetății, mie parându-mi-se chiar bine conservat. Nu știu în ce proporție s-a restaurat interiorul cetății. În mare parte însă, cărările sunt din pământ și pietriș.

Cetatea Râșnov

Cetatea Râșnov

Cetatea Râșnov

Dacă se urcă pe cărările cetății până în vârf, se poate zări masivul Piatra Craiului în depărtare și chiar Munții Făgăraș în zilele senine.

Aventura in Romania

Acest loc e excelent punct de belvedere și pentru localitatea de la poalele cetății. Zona este împrejmuită de pădure, dând un aspect de necucerit. Mă rog, mie cel puțin, impresia asta mi-a lăsat-o. Abia când ești sus de tot, realizezi cât de bine a fost ales locul pentru ridicarea fortificației aici.

Cetatea Râșnov

Cetatea Râșnov este în prezent declarată monument istoric. Turiștii care o vizitează sunt tot mai mulți de la an la an. Eu am auzit  și câțiva străini prin cetate. Asta e semn bun.

La interior pe lângă casele vechi, se poate vedea și un muzeu unde se pot studia arme, unelte, monede vechi și alte obiecte din vremurile de odinioară.

Cetatea Râșnov

Nu puteau să lipsească de aici și mici comercianți de la care puteți achiziționa diverse suveniruri. Acum, că-mi amintesc, este și un tractor cu remorcă care vă poate duce până sus la poarta cetății, asta în cazul în care nu doriți să urcați pe jos cele câteva sute de metri de drum pavat. Sau pe partea opusă a dealului, unde se urcă cu liftul ca și la cetatea Devei.

Cetatea Râșnov

Înainte de intrarea în Cetatea Râșnov, mai există o atracție interesantă și anume, Dino Parcul. Nu am intrat că eram grăbit, poate altădată. Se pot studia aici dinozauri din fibră de sticlă în mărime naturală. Am înțeles că ar fi cel mai mare parc tematic din estul Europei.

Dino Parc Rasnov

În final, deși Cetatea Râșnov nu are frumusețea Făgărașului sau istoria Sarmizegetusei, aici ai ocazia să simți, să guști din timpurile evului mediu. După părerea mea, una din cetățile ce merită vizitate măcar o dată.

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Dino Parcul, Poiana Brașov, Castelul Bran.

– puțin mai departe: Munții Piatra Craiului, orașul Brașov, Castelul Cantacuzino, Peleș, stațiunile de pe Valea Prahovei, Munții Bucegi.

Activități ce se pot face la Cetatea Râșnov:

– relaxare, vizitarea muzeului, turul cetății, poze și filmări, achiziții suveniruri, vizitarea Dino Parcului.

No Comments

Post A Comment

one × 4 =