Sarmizegetusa Regia

Celebra cetate Sarmizegetusa Regia a fost capitala Daciei și totodată cel mai important centru politic, militar  și spiritual al dacilor. După cucerirea Daciei de către Traian în anul 106, cetatea a fost distrusă, iar capitala mutată la Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Aceasta a fost o colonie nou înființată de romani la 75 de km depărtare.

Sarmizegetusa RegiaSoarele de andezit.

Sarmizegetusa Regia a fost centrul defensivei dacice din Munții Orăștiei. Alături de ea mai erau alte 5 fortificații renumite: Luncani-Piatra Roşie, Costeşti-Blidaru, Costeşti-Cetăţuie, Căpâlna şi Băniţa. Ruinele cetății sunt incluse pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Situl arheologic se află în satul Grădiștea Muncelului din județul Hunedoara.

Sarmizegetusa Regia

Fortăreața a fost construită în vârf de deal, cam pe la mijlocul secolului 1 î.H., la o altitudine de 1.200 de metri. Aceasta avea forma unui patrulater cu o suprafață de circa 3 hectare. Capitala cuprindea în aria sa pe lângă cetate, și o zona sacră, precum  și așezarea civilă.

Zona sacră includea câteva sanctuare, un calendar solar și astronomic. Construcțiile au rămas vizibile până în prezent. Cele mai importante sunt  Soarele de Andezit și Calendarul Circular (Sanctuarul Mare). Despre ultimul s-ar spune că emană energii mistice prin cele 3 cercuri concentrice ce-l alcătuiesc. Personal nu am simțit nimic altceva decât relaxare în cele 3-4 ore pe care le-am petrecut aici. Dar nu contest. Nu sunt eu poate așa receptiv.   🙂

Sarmizegetusa RegiaO clipă de relaxare.

Rămâne oricum foarte interesant, chiar impresionant faptul că acum mai bine de 2 milenii dacii construiseră pe lângă drumurile pavate cu piatră, un sistem eficient de canalizare. Au găsit și o modalitate excelentă de a căra piatră de la zeci de kilometri depărtare și sculptau în andezit. Andezitul este o rocă dură. Deci  sunt de admirat strămoșii noștri, nu glumă.

Sarmizegetusa RegiaDrum vechi de 2000 de ani.

Ruinele cetății Sarmizegetusa Regia au revăzut lumina zilei în anul 1923. Asta datorită săpăturilor efectuate sub comanda profesorului D.M. Teodorescu de la catedra de arheologie a Universității din Cluj-Napoca. Ulterior săpăturile au fost continuate până în anul 1944 de către profesorul Constantin Daicoviciu și H. Daicoviciu. În prezent nu se mai fac săpături. Se fac însă constant lucrări de întreținere. Ceea ce e bine.

La Sarmizegetusa Regia se poate ajunge plecând dinspre Orăștie înspre Orăștioara de Sus (drumul 705A). Se trece prin Costești, mai departe spre Grădiștea de Munte și în final situl arheologic. În prezent drumul este în stare foarte bună, fiind terminat recent. Când am fost eu era dezastru. Noroc că eram cu bicicleta. La Costești se poate ajunge plecând și din Călan. La fel, drumul este destul de bun. Eu pe aici am venit când am vizitat cetatea iar la întoarcere am plecat către Orăștie.

Sarmizegetusa RegiaDimineață mistică în apropierea cetății.

Sarmizegetusa Regia este păzită de jandarmi și angajați ai administratorului sitului, de vreo 5-6 ani. Din cauză că veneau căutători de comori și stricau totul. Programul de vizită este de numai nouă luni pe an, mai exact între 1 martie şi 30 noiembrie. Iarna se fac lucrări de mentenanță. Pentru vizită se achită o taxă modică de 5 lei. Studenții și copiii au reducere. Se taxează și filmatul sau pozatul în scop comercial. Pentru scop personal, nu. Dacă rețin bine era 300 de lei pe oră. Cu drona știu că nu au vrut jandarmii să lase pe cineva, deci nu mă pot pronunța. Recent am aflat că accesul cu autoturismul pe Valea Albă se taxează cu 10 lei. Locuri de parcare sunt în jur de 140 în urma modernizării.

Oricum ar fi, este clar că merită vizitată cel puțin o dată. Eu inițial, voiam să văd această rămășiță de cetate dacică doar pentru pasiunea mea pentru reptile. În mod special vipere. Știam din povești  vechi că se găsesc vipere prin zonă. Și chiar am reușit să văd, dar din păcate, doar pe jumătate. Un exemplar adult de Vipera berus, melanică, fusese mai mult ca sigur tăiat de coasă.

Sarmizegetusa Regia viperaO fostă frumusețe de viperă.

Iarba era proaspăt cosită când am fost eu. Și chiar este și un semn în interiorul sitului cu  “Atenție vipere!”.  Lângă semn mai găsisem și o bucată de piele de șarpe năpârlită. Aveți grijă pe unde călcați! Sper ca data viitoare să fiu mai cu noroc și să văd una vie.  🙂

Sarmizegetusa RegiaE interzis să călcați pe pietre.

În concluzie, zona este deosebită, cu un iz de antic și ocult ce te rupe rapid de cotidian. Interesanți strămoși am avut… M-am bucurat că am bifat această locație pe lista cu destinații de văzut. Sper să mai revin. După ce îmi iau un aparat foto mai profi, eventual. 🙂

Prin zonă mai puteți vizita și:

– în apropiere: Cetatea Costeşti-Blidaru, Costești-Cetățuie.

– puțin mai departe: Rezervația de zimbrii Hațeg-Slivuț, Parcul Național Retezat.

Activități ce se pot face lângă Sarmizegetusa Regia:

– camping, poze și filmări, ture pe munte.

 

No Comments

Post A Comment

17 − seven =