Cele 14 vârfuri de peste 2500 de metri din România

Munții Carpați sunt mândria țării noastre, aceștia fiind pomeniți de nenumărați scriitori, poeți și iubitori de natură. Sunt munți frumoși care se întind pe suprafețe foarte mari atât în interiorul României, cât și în afara țării.

La noi, Munții Carpați se împart în 3 mari grupe: Occidentali, Meridionali și Orientali. Am umblat pe multe poteci montane din toate cele 3 grupe. Peste tot sunt locuri absolut superbe, dar eu prefer Meridionalii. Aceștia sunt cei mai înalți din țara noastră. Toate cele 14 vârfuri de peste 2500 de metri se află aici.

Balea Lac

Unii ați auzit de ele sau chiar le-ați urcat, alții poate doar vă doriți asta. Eu am reușit să urc pe toate cele 14 vârfuri de peste 2500 de metri, așa că am zis că să fac un top al acestora. Pe unele am fost deja de câte 2 ori. Un vis frumos. 🙂

Deși m-am aflat la altitudini mult mai mari, pentru mine munții noștri sunt de referință. Cele 14 vârfuri de peste 2500 de metri sunt repartizate astfel: 8 în Făgăraș, 3 în Bucegi, 2 în Retezat și unul în Parâng. Mai jos, câteva detalii despre fiecare.

Transfagarasan

Cele 14 vârfuri de peste 2500 de metri sunt, în ordinea înălțimii:

1. Vârful Moldoveanu, Munții Făgăraș

Vârful Moldoveanu

Despre Vârful Moldoveanu am scris pe larg. Acesta nu mai are nevoie de nici o prezentare. Este punctul cel mai înalt al României cu ai săi 2544 de metri și toți iubitorii de munte vor să-l cucerească. Peisajele aici sunt superbe, traseele spre acest vârf fiind însă lungi și destul de solicitante.

Varful Moldoveanu

Despre Moldoveanu se poate vorbi doar la superlativ. Doar cei care au ajuns aici înțeleg asta. L-am cucerit în 5 septembrie 2012.

2. Vârful Negoiu, Munții Făgăraș

Brocken spectre

Al doilea dintre cele 14 vârfuri de peste 2500 de metri, Vârful Negoiu se laudă cu 2535 de metri altitudine. Mai demult se considera că acesta ar fi cel mai înalt pisc de la noi. Diferența este foarte mică între cele două, așa că e de înțeles de ce se credea așa. Ascensiunea lui a fost 15 iulie 2014 și am amintiri palpitante de aici: întâlniri cu ursul brun și capra neagră. De asemenea am surprins spectrul Brocken în poza de mai sus. Datorită soarelui din spate, ceții în față și mai jos, umbra mea alungită are în zona capului un mic curcubeu (efectul Gloria).

Vârful Negoiu

Negoiu văzut de departe, la întoarcerea de pe traseu.

3. Vârful Viștea Mare, Munții Făgăraș

Vârful Viștea Mare

Deși este pe locul al treilea cu 2527 de metri, despre Viștea se vorbește mai puțin. Acest aspect se datorează faptului că Viștea, împreună cu Moldoveanu, formează Trapezul României. Distanța între cele 2 piscuri e mică și durează 15-20 de minute să ajungeți de la unul la altul. Principalul traseu spre Moldoveanu, care pornește de la Lacul Bâlea, îl include și pe Viștea. Evident, am fost pe el tot în 5 septembrie 2012. Vârful Viștea Mare e cel din stânga.

4. Vârful Parângul Mare, Munții Parâng

Vârful Parângul Mare

Acesta este cel de-al nouălea din cele 14 vârfuri de peste 2500 de metri cucerite de mine. Am ajuns aici în vara lui 2018. Parângul Mare are 2519 metri altitudine și traseul spre acesta este lung și solicitant, cam ca pe Moldoveanu. Însă peisajele și starea ce o am pe munte merită orice ascensiune.

5. Vârful Lespezi, Munții Făgăraș

Vârful Lespezi

Pe Vârful Lespezi am urcat în vara lui 2020. Acesta are 2517 metri altitudine (unii susțin chiar 2522); sper să mai ajung și pe acesta deoarece are panorame memorabile. Este la o ”aruncătură de băț” de Negoiu. În prima poză este primul vârf de la stânga la dreapta. În poza de jos, de la dreapta spre stânga: Lespezi, Cornul Călțunului, Negoiu. Pozat de pe Barajul Vidraru.

Cele mai inalte varfuri din Romania

6. Vârful Omu, Munții Bucegi

Varful Omu

Cel mai celebru vârf din Bucegi, Omu este pe locul 6 între cele 14 vârfuri de peste 2500 de metri. Pe vremuri știam că are 2505 metri, ulterior am aflat că ar avea de fapt 2507 metri, dar dacă includem bolovanul imens din vârf atunci ar fi 2514 metri. Normal că-l includem dacă natura acolo l-a pus. Este un vârf accesibil – dacă luați telecabina din Bușteni până la cabana Babele, vă mai rămân 2 ore până pe Omu. Am fost aici în 30 octombrie 2013.

7. Vârful Cornul Călțunului, Munții Făgăraș

Vârful Cornul Călțunului

Alt vârf pe care am ajuns în 2020. Este frate cu Vârful Lespezi, distanța dintre ele fiind foarte mică. Lesne de înțeles că acestea două se fac la pachet. Este al doilea vârf de la stânga la dreapta. Altitudinea Călțunului e de 2510 metri (unii susțin că e 2505 m). Urmează să scriu mai multe despre ele.

8. Vârful Peleaga, Munții Retezat

Varful_Peleaga

Aș zice cel mai frumos loc dintre cele 14 vârfuri de peste 2500 de metri! Vârful Peleaga, cu ai săi 2509 metri, l-am urcat prima dată în 23 august 2014 și am fost fascinat de frumusețea zonei. Cred că nu greșesc cu nimic dacă spun că aici e una dintre cele mai spectaculoase panorame montane de la noi. Am refăcut recent acest vârf și tot ce pot spune e că Retezatul este unul dintre cele mai frumoase locuri din România. Trebuie venit aici obligatoriu!

9. Vârful Păpușa, Munții Retezat

Vârful Păpușa

Cele_14_vârfuri_de_peste_2500_de_metri

Al doilea vârf important din masivul Retezat, Păpușa, se mândrește cu 2508 metri. L-am urcat în aceeași tură cu Peleaga acum 4 ani și am refăcut traseul recent, în 2 iulie (2018). La fel și aici, panoramele sunt de-a dreptul minunate. Am scris mai detaliat despre acest vârf prin iarnă. Ce e subliniat cu roșu reprezintă articole detaliate.

10. Vânătarea lui Buteanu, Munții Făgăraș

Vârful Vânătoarea lui Buteanu

Acesta este cel mai accesibil dintre cele 14 vârfuri de peste 2500 de metri. Se poate ajunge pe el la 2507 metri, într-o oră și jumătate pornind de la Lacul Bâlea. De aici aveți panorame deosebite către celelalte vârfuri din masiv. Numele corect este Vânătarea lui Buteanu dar mulți îl numesc Vânătoarea lui Buteanu. Este vârful din plan secund dintre cele 2 din partea stângă.

Vârful_Vânătoarea_lui_Buteanu

Am trecut pe lângă el acum 6 ani, dar l-am urcat apoi în 14 iulie 2014, însă pe o vreme nasoală. Am prins vreme mai bună în toamna lui 2018 când am urcat iar aici. Puteam și prin toamna lui 2016 dar era zăpadă mare și nu aveam echipament.

11. Vârful Hârtopul Darei, Munții Făgăraș

Vârful Hârtopul Darei

Vârf de 2506 metri, pe care am ajuns recent. Se poate vedea de pe Moldoveanu, dar traseul spre el este destul de lung. Am scris un articol scurt și despre Hârtopul Darei. Poza postată mai sus e de demult, făcută de pe Moldoveanu.

Vârful Hârtopul Darei

12. Vârful Bucura Dumbravă, Munții Bucegi

Vârful Bucura Dumbravă

Denumit și Vârful Ocolit, Bucura Dumbravă are 2503 metri și se află în apropierea Vârfului Omu. Am ajuns pe el în 30 octombrie 2013. Este un vârf mai puțin căutat, din cauza fratelui său mult mai cunoscut.

13. Vârful Capul Morarului, Munții Bucegi

Un vârf care încă este dezbătut, ba respins, ba acceptat. Aflat în imediata apropiere a Vârfului Omu, dar în partea opusă Vârfului Ocolit, Capul Morarului ar avea 2501 metri. Deși am fost acolo, n-am poze. Va trebui mers iar că așa dă bine, să ai poze cu toate. 🙂

14. Vârful Dara, Munții Făgăraș

Vârful Dara

Ultimul dintre cele 14 vârfuri de peste 2500 de metri, Vârful Dara se încadrează cam la limită: are fix 2500 de metri. Probabil cu firele de iarbă de pe vârf 2500,1 metri. Asta doar așa ca să nu fie greșit titlul articolului. Glumesc, evident. Am ajuns recent și aici, pe un traseu foarte lung. Este aproape de Hârtopul Darei, deci cine ajunge în zonă le poate urca ambele.

Acestea sunt cele 14 vârfuri de peste 2500 de metri din România. Ca și curiozitate, cele 14 vârfuri de peste 2500 de metri sunt în oglindă cu cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri din Himalaya. Interesant.

Ca să nu uit, dacă tot am vorbit despre cele 14 vârfuri de peste 2500 de metri din România, măcar să vă menționez și cel mai înalt pisc din întregul lanț Carpatic. Acesta este Vârful Gerlachovsky cu 2655 metri, din Munții Tatra, de pe teritoriul Slovaciei.

Dacă îți plac articolele mele sau le consideri folositoare, mă poți urmări și pe pagina de Facebook (nu uita de Like :P). De asemenea, avem și un grup dedicat unde poți posta și tu poze, clipuri, impresii, articole sau întrebări cu și despre țara noastră dragă. Te aștept.

6 Comments
 • Sunny
  Posted at 07:51h, 28 octombrie Răspunde

  Foarte tare! Felicitari! Am aflat de varfuri pe care nu le-am luat in considerare, mai anonime. Frumos clasament.

 • Florin Jurca
  Posted at 10:24h, 16 octombrie Răspunde

  Pai si de Varful Papusa din Retezat? 2509 metri nimic?

  • Cristi
   Posted at 20:58h, 17 octombrie Răspunde

   Nu ati fost atent ori nu ati citit articolul. Uitati-va bine ca sunt mentionate si varfurile din Retezat si Papusa are de fapt 2508 metri nu 2509, cum spuneti. De asemenea, daca va duceti la linkurile puse in articol puteti citi detalii mai multe despre aproape fiecare varf.

 • Brencea
  Posted at 15:46h, 23 august Răspunde

  Pai si care e topul?Tu le-ai pus doar in ordinea inaltimi

  • Cristi
   Posted at 17:42h, 27 august Răspunde

   Exact, criteriul topului este inaltimea, ca asta e subiectul. :))) Ce nu ti-e clar?

Post A Comment

nine + 20 =