Vârful Bucura Dumbravă (Vârful Ocolit), Bucegi
Varful Bucura Dumbrava, zis și Vârful Ocolit se află în masivul Bucegi. Acesta este un vârf mai puțin cunoscut, deși se află la 5-6 minute de Vârful Omu, despre care am scris anterior. Poate din cauza celebrității celui din urmă, Varful Bucura Dumbrava a primit și numele de Vârful Ocolit. Pur și simplu oamenii nu mai urcau și aici, deși erau atât de aproape de acest pisc. În plus, traseul spre Omu te duce chiar pe la baza Vârfului Ocolit. Asta ar putea fi explicația.
Eu, de când hotărâsem prima dată că voi ajunge la Omu, mi-am zis că nu plec până nu urc și pe Vârful Ocolit. De menționat, că Varful Bucura Dumbrava este unul din cele 14 vârfuri de peste 2500 de metri din România. Concret, acesta are altitudinea de 2503 metri. Să ratezi așa vârf!? Mai ales că am avut și un companion de nădejde, probabil câinele de la cabana Omu, care voia mâncare.
Tot în apropiere, se află și cel de-al treilea vârf de peste 2500 de metri din Bucegi, Vârful Capul Morarului, dar traseul este mai dificil spre acesta. În schimb, pe Varful Bucura Dumbrava se ajunge efectiv în plimbare. Panoramele care ți se înfățișează ochilor, sunt superbe. De aici, se vede frumos alt masiv celebru de la noi: Piatra Craiului. Pe care sper să ajung la vară.
Traseele care te aduc pe acest vârf, sunt tot alea care te duc și pe Vârful Omu. Deci, cei care nu știați de acest loc, de acum nu mai aveți scuză. 🙂
Legat de Varful Bucura Dumbrava, circulă diverse povești despre energii misterioase și alte aspecte ce sfidează rațiunea. Eu nu le contest, nici nu le aprob, cert e că mulți cred în energiile oculte și deosebite ale Bucegilor…
Varful Bucura Dumbrava este marcat cu o cruce metalică de culoare verde. O idee mai jos de aceasta, este o altă cruce, din lemn cioplit. Numele vârfului a fost dat în amintirea unei femei iubitoare de munte, Bucura Dumbravă (fostă Fany Seculici).
Un aspect interesant este că, Varful Bucura Dumbrava pare mai înalt decât Omu, deși nu este. Mie chiar mi se părea cu mult mai înalt, mai ales când eram lângă cruce. Ciudat. Impresia asta am avut-o și când priveam spre trapezul României: Viștea părea mai înalt decât Moldoveanu, dar din anumite poziții. Iluzii optice. 🙂
Fiind așa aproape de Omu, cam tot ceea ce se face aici, se poate face și pe Vârful Ocolit. Dacă ajungeți în zonă, e frumos și util să legați obiectivele din zonă, căci în Munții Bucegi chiar aveți ce vedea. Au fost multe scrieri despre acești munți, care, fără doar și poate, sunt printre cei mai interesanți din România.
Prin zonă se pot vedea următoarele:
– în apropiere: Cabana și Vârful Omu, Panoramă Piatra Craiului, Vârful Coștila, Acele Morarului, Babele și Sfinxul, Crucea Eoilor.
– puțin mai departe: Stațiunea Bușteni, Sinaia, Azuga, Castelele Peleș, Pelișor, Cantacuzino, Cascada Urlătoarea și multe altele.
Activități ce se pot face la Varful Bucura Dumbrava:
– relaxare, meditații, drumeții, poze și filmări, observarea florei și faunei locale.
No Comments