Cascada Vânturătoarea

Cascada Vânturătoarea este una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă de pe Valea Cernei. Personal, prefer din zonă Cascada Fecioara Maria, care are exact același punct de pornire ca și Cascada Vânturătoarea, dar ele sunt total diferite și fiecare are farmecul ei.

Cascada Vânturătoarea

Prima dată, am mers la Cascada Vânturătoarea în 2012, a doua oară anul acesta (2018). Deși mă duc anual prin Băile Herculane, au trecut 6 ani până la revenirea mea la acest obiectiv turistic. Acest aspect se datorează faptului că Valea Cernei este plină efectiv de zone și puncte de interes turistic. Atât în Munții Cernei cât și în Munții Mehedinți puteți vedea locuri absolut superbe.

Cascada Vanturatoarea

Revenind la Cascada Vânturătoarea, să vă dau câteva detalii despre aceasta.

Numele ei provine de la faptul că apele Ogașului Slacini (afluent de dreapta al Cernei), pe care e formată cascada, se lovesc în cădere de un prag de stâncă care pulverizează efectiv apa. Un aspect plăcut e că vă puteți răcori verile sub perdeaua de apă de la baza cascadei. Eu am făcut asta și e super.

Cascada Vânturătoarea

Cascada Vânturătoarea are două trepte, ambele având împreună în jur de 50 de metri înălțime. Vânturătoarea este cascada cu cea mai lungă cădere liberă a apei din țara noastră: 40 de metri (cel de-al doilea prag). Un adevărat spectacol.

Pentru a ajunge la Cascada Vânturătoarea e nevoie de puțin efort. Frumusețea ei merită puțină osteneală. 🙂

Cascada Vanturatoarea

Traseul începe de la capătul Lacului Prisaca: înainte de motel Dumbrava, cum se vine dinspre Herculane (DN67D), este un pod din beton peste râul Cerna. Mașina se poate lăsa pe ambele maluri, că de obicei este loc. Se trece podul și după 10 metri se și poate vedea marcajul Cruce Roșie.

Valea Cernei

De aici, pentru că mulți nu știu dar vă zic eu, spre stânga se poate pleca pe un traseu super lejer spre Cascada Fecioara Maria. Ocoliți bariera și după o plimbare de o oră sunteți acolo. Dacă urmați marcajul care trece chiar pe lângă gardul ultimei case, veți ajunge după o oră de traseu solicitant la Cascada Vânturătoarea. De aici traseul continuă spre Poiana Cicilovete de unde puteți admira crestele Munților Mehedinți.

Aventura in Romania

Bine, când spun solicitant nu vreau să vă speriați, dar să vă așteptați să transpirați oleacă. Urcușul începe destul de abrupt prin pădure, aspect plăcut în zilele călduroase că nu-ți bate soarele în cap. 🙂

La un moment dat, de pe un colț de stâncă mai golaș se pot vedea crestele Munților Cernei și firicelul de apă al cascadei. Zona este inconfundabilă pentru cei ce au mai văzut Cascada Vânturătoarea. De aici nu mai e mult de mers.

Muntii Cernei

După ce ați ajuns, puteți să vă odihniți la baza cascadei, puteți să faceți un meritat duș dacă vremea vă permite, ținând cont că apa e destul de rece sau să treceți prin spatele cascadei. Cred că e unicul loc unde poți face asta la noi în țară.

Cascada Vânturătoarea

Dacă sunteți pasionați de alpinism, să știți că după cascadă sunt amenajate trasee de cățărat. Sau puteți să mergeți mai departe, ori evident să vă întoarceți. Mulți dintre cei ce ajung aici îmbină traseul spre Cascada Vânturătoarea cu un alt traseu frumos spre Cheile Țășnei și stâna de lângă Moara Dracilor. Acestea sunt chiar vizavi; pentru detalii citiți articolul scris mai demult.

Cascada Vânturătoarea

Cascada Vânturătoarea trebuie vizitată când debitul apei este mai mare, altfel puteți avea surprize să vedeți doar firicele de apă. Primăvara după topirea zăpezilor sau după ploi abundente este momentul prielnic pentru vizitarea și fotografierea oricărei cascade.

Cascada Vanturatoarea

Să nu uit! Prin zonă puteți vedea vipere cu corn. Să nu vă impacientați căci șerpii fug din calea omului dacă le lăsați spațiu. Câteva detalii legate de identificarea șerpilor am scris mai demult. Eu nu am văzut decât șopârle de ziduri.

Podarcis muralis

Prin zonă puteți vizita:

– în apropiere: Cascada Fecioara Maria, Cheile Țășnei, Cheile Tâmnei, Crovurile din Mehedinți, Cascada Cociu, Peștera Haiducilor, Grota lui Șerban, Cădițele de la 7 izvoare, etc

– puțin mai departe: Stațiunea Băile Herculane, Cazanele Dunării, Orșova, Drobeta Turnu Severin, Cheile Corcoaiei, Lacul Iovan, altele.

Activități ce se pot face la Cascada Vânturătoarea:

– poze și filmări, alpinism, ture pe munte, observarea florei și faunei de pe traseu.

3 Comments
 • marius tipa
  Posted at 12:31h, 18 iunie Răspunde

  Este foarte utila mentionarea VIPERELOR, am tras o spaima teribila acolo pentru ca am nimerit fix in mijlocul unui cuib. Atentie, nu exista ser antiviperin in zona!

  • Cristi
   Posted at 23:33h, 21 iunie Răspunde

   Păi dacă se merge cu atenție și bocanci înalți, șansele de incidente neplăcute sunt infime.

  • Nety Trutan
   Posted at 13:23h, 02 iunie Răspunde

   Si au am dat de vipere pe acolo . Si mai in toate zonele Romaniei sunt. Daca nu sunt vipere, dai de ursi . ;)) Dar te lasa in pace daca le lasi in pace si eviti sa iti bagi mainile printre stanci .

Post A Comment

16 − 7 =