Crovurile din Mehedinți

Crovurile din Mehedinti reprezintă unul din cele mai frumoase locuri ale Văii Cernei. Pentru mine chiar unul dintre cele mai spectaculoase locuri din România. De ce spun asta? Păi unde ați mai văzut altundeva adevărate stadioane verzi în creierul munților la altitudini de peste 1000 de metri? Dar ce sunt de fapt Crovurile din Mehedinti și ce le face așa speciale?

Crovurile din Mehedinti

Crovul este o denumire dată unei forme de relief cu aspect circular, uneori larg de până la sute de metri, asemănător unei depresiuni.

Crovurile din Mehedinti

Crovurile din Mehedinti sunt mai atipice, deoarece se află la altitudini mari, fiind unice în România. Deși pe ici pe colo mai este câte un copac, vegetația predominant întâlnită în crovuri este iarba. Pe margini e plin de stâncărie, ceea ce dă locului un aspect de amfiteatru/stadion, asemănare descrisă de majoritatea celor ce vizitează aceste zone.

Crovurile din Mehedinti

Munții Mehedinți sunt oarecum speciali pentru mine, deși cred că asta e valabil pentru oricine îi cunoaște cât de cât. Sunt munți relativ mici, calcaroși, cu numeroase chei, peșteri, cascade, lapiezuri, puncte de belvedere absolut superbe și o faună diversă, toate acestea atrăgând ca un magnet un iubitor de natură. Crovurile din Mehedinti sunt cireașa de pe tort. Pozele nu pot reda adevărata frumusețe a acestor locuri ce obligatoriu trebuie văzute în realitate pentru a trăi și simți pulsul naturii, să zic așa.

Crovurile din Mehedinti

Dacă rememorez liniștea de aici, verdele puternic al ierbii din luna mai și starea avută, parcă e justificat să le numesc paradisul Munților Mehedinți. Căci dacă e să mă raportez la paradis, cam așa ar trebui să arate acesta pentru un montaniard. 🙂

Crovul Mare

Crovurile din Mehedinti mai sunt denumite și Poienile de Sus. Asta ca să știți despre ce e vorba, în cazul în care auziți numele acesta. Și da, sunt mai multe la număr, 7 mai exact. Cum se iese din Cheile Tâmnei intri în Crovul Mare; spre stânga se merge spre Poiana Mare și Poiana Beletina. Spre dreapta urmează Poienile Porcului, Crovul Medved, Ploștinioarele și Ploștina. Totuși, din ce știu și m-am interesat eu, majoritatea drumeților merg până în Crovul Medved (la fel și eu) din cauză că marcajele de aici încolo sunt mai mult inexistente și te poți rătăci foarte ușor.

Crovurile din Mehedinti

Când am făcut traseul, voiam să fac circuitul complet, cu pornire de la Piatra Pușcată, Cheile Tâmnei, Crovurile, Pietrele Albe și coborâre prin Cheile Țâșnei. Am renunțat că eram și cu fratele meu, iar traseul e, după cum ziceam, slab marcat și ca durată îți ia vreo 12 ore. Plus că apoi aveam de revenit vreo 7-8 km pe șosea să recuperez mașina. E un traseu frumos, dar destul de solicitant.

Crovurile din Mehedinti

Revenind la traseu, acesta este de dificultate medie și ca durată e undeva în jur de 2 ore până la primul crov. Se pornește de la kilometrul 23 de Băile Herculane (8 km de la pensiunea Dumbrava), înainte de o curbă spre stânga, loc ușor de găsit deoarece există o parcare marcată și un mic loc amenajat de stat, luat masa. Drumul este DN 67D și merge spre Baia de Aramă. Startul e marcat pe partea dreaptă cu punct galben chiar la intrarea în pădure, dar până în Crovul Mare vă puteți orienta și după punct roșu și cruce roșie.

Cheile Tamnei

Ruta include Cheile Tâmnei, chei spectaculoase, despre care am mai scris recent. Odată cu terminarea cheilor, brusc te trezești într-o zonă de plat și realizezi că tocmai ai ajuns în Crovurile din Mehedinți. După stâncării și pereți verticali, aici ai ocazia să vezi aievea tot ce am descris mai sus. Crovul Mare este doar primul din aceste minunății naturale, despărțite între ele de șei mai pietroase care îți răsplătesc privirea la fiecare urcare cu câte o poiană.

Crovurile din Mehedinti

Crovurile din Mehedinti

De aici, eu am luat-o spre dreapta că voiam să văd Crovul Medved. Acesta este cel mai mare dintre crovuri și ai panorame superbe asupra lui. De pe creasta din dreapta ai priveliști deosebite și spre Munții Cernei, Munții Godeanu, satele Ineleț, Scărișoara și Cracu Mare. Aici, altitudinea e între 1000-1200 de metri. Parcă îți vine greu să crezi că e real și nu pictat acest peisaj unic. Clar, Crovurile din Mehedinti  trebuie să fie pe lista tuturor pasionaților de drumeții. Pozele vorbesc de la sine…

Crovurile din Mehedinti

Crovul Medved

Îmi amintesc că la întoarcerea de la Crovul Medved, am luat-o la fugă și fratele meu mă filma. E un sentiment aparte aici, care cred că îi cuprinde pe mulți. Simți nevoia să fugi cu brațele deschise, să simți plenar libertatea ce ți-o oferă natura.

Crovurile din Mehedinti

Crovurile din Mehedinti

Muntele ne arată mereu cât de mici suntem în comparație cu ei, cu lumea aceasta. Aici, în Crovurile din Mehedinti, poți trăi și această stare. Te simți mic, mic, mic și totuși mare…

De reținut, pe traseu puteți vedea diverși șerpi, printre care vipere cu corn. Nu vă impacientați, lăsați-le spațiu și totul va fi în regulă. De data asta am văzut doar cai și șopârle de ziduri.

Podarcis muralis

Alt aspect important, să vă luați apă de la cele 2 izvoare de pe traseu (înainte de ieșirea din pădure) pentru că sus nu sunt surse de apă. Chiar dacă faceți circa 2 ore până în Crovul Mare, durata totală a traseului poate varia și se poate întinde tur-retur până la 5, 6 – 8 ore, depinde câte pauze faceți și ce timp de deplasare aveți.

Crovurile din Mehedinti

Copacul din poza de mai sus mi s-a părut interesant. Faptul că crengile acestuia trag așa tare într-o parte, m-a dus cu gândul la Pădurea Hoia Baciu. Doar acolo am mai văzut tendințe de astea.

Una peste alta, Crovurile din Mehedinti m-au impresionat de-a dreptul; de știam că e atât de frumos aici, le vizitam mai rapid. Realitatea, ca de obicei, depășește fotografia. Aștept feedback-uri din partea celor care le-ați vizitat. 🙂

Crovurile din Mehedinti

Prin zonă mai puteți vizita:

– în apropiere: Vârful lui Stan, La Scărițe, Isverna, Ineleț și Scărișoara, Cascada Vânturătoarea, Cheile Țășnei, Moara Dracilor, Cheile Prisacinei.

– puțin mai departe: Cascada Fecioara Maria, Cascada Cociu, Stațiunea Băile Herculane, Cerna Sat, Cheile Corcoaiei, Lacul Iovan, Munții Godeanu.

Activități ce se pot face în Crovurile din Mehedinti:

– drumeții, observarea faunei și florei endemice, relaxare, poze și filmări.

1 Comment
  • Mihaela
    Posted at 22:02h, 08 noiembrie Răspunde

    Ce minunăție!

Post A Comment

14 + fifteen =