Cascada Cociu – cea mai înaltă cascadă din România

Cascada Cociu este cea mai înaltă cascadă din România. Deși inițial se credea că acest titlu aparține Cascadei Cailor, s-a dovedit că prima este mai înaltă. Vorbim, mai concret, de o prăvălire a apei de peste 120 de metri.

Cascada Cociu

Cascada Cociu mai este cunoscută și sub numele de Roșeț. Acest nume vine de la pârâul pe care s-a format: Ogașul lui Roșeț.

Cascada Roset

Această cascadă se află în Munții Mehedinți, aproape de Băile Herculane. Dacă veniți dinspre băi, se trece de camping-ul 7 Izvoare, pe drumul DN 67D și se merge până la Crucea Ghizelei. Acest loc se află, chiar într-o curbă mare, unde se varsă pârâul Ogașul lui Roșeț în râul Cerna. Distanța de la ieșirea din Herculane până aici e 4,5 km. Pe partea stângă se află o parcare, unde vă puteți lăsa mașina, iar pe stânga se vede Poiana Cociu. Loc unde se și poate campa. În prezent s-ar putea să fie îngrădit aici.

Cascada Cociu

Traseul este destul de sălbatic. Acesta începe pe punct roșu și aș zice că e mediu, ca dificultate.  Poate chiar greu pentru unii. Se urcă continuu cam o oră, o oră și jumătate până la cascadă. Problema sunt bolovanii mari și trunchiurile de copaci căzute prin multe părți pe traseu. Trebuie avut grijă și la rădăcini și pietrișul de pe alocuri, să nu vă pună probleme.

Cascada Cociu

Spre final, marcajul dispare pe alocuri și trebuie atenție sporită. Dar peisajul merită efortul. Sus, la baza cascadei, este superb. Căderea de apă peste stâncile calcaroase ale munților este impresionantă. Porțiunea superioară a cascadei nu se vede foarte bine și în întregime. Pentru a vedea cât mai mult din ea trebuie să vă deplasați puțin pe la baza acesteia. Este puțin mai greu de fotografiat cascada completă. Aici este mai mult de admirat și de trăit. 🙂

Cascada Cociu

Cascada Cociu nu este foarte cunoscută, de aceea nici nu sunt foarte multe informații clare pe internet. Dar se poate găsi cu minim de interes. Dar vă atașez poza aceasta ca să fie mai clar.

Cascada Cociu

Am văzut prima dată Cascada Cociu prin 2005, într-o excursie la Herculane. Apoi, în 2014, am vizitat-o iar. Nu-mi aminteam foarte bine traseul, căci e cam slab marcat. Nici punctul de start nu se vede. Dacă nu știi ce cauți o să treci pe lângă fără să bagi de seamă.

De data aceasta însă, am făcut ceva poze mai bune. Mă rog, în prezent sunt mai evoluat. Cel puțin așa vreau să cred. 🙂

Dacă aveți întrebări legate de traseu, vă stau la dispoziție. Vă recomand să vizitați Cascada Cociu primăvara devreme sau după ploi abundente.

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Băile Herculane, Lacul Prisaca, Camping 7 Izvoare, La Cădițe, Cheile Țășnei, Cascada Vânturătoarea și altele.

– puțin mai departe: Sfinxul de la Topleț, Domogledul Mic, Fluviul Dunărea, Orșova, Cheile Corcoaiei.

Activități ce se pot face la Cascada Cociu:

– relaxare, camping în poiană, poze și filmări, observarea florei și faunei de pe traseu.

Cărări însorite!

 

5 Comments
 • Valentin Zlatanov
  Posted at 18:26h, 30 septembrie Răspunde

  Hi, Could send me GPS co-ordinates of the waterfall?

  • Cristi
   Posted at 20:36h, 30 septembrie Răspunde

   Hi. 44°55’07.9″N 22°27’48.4″E

 • Cristi
  Posted at 17:07h, 17 august Răspunde

  Distanța față de ce anume? De la ieșirea din Herculane sunt 4,5 km până la Crucea Ghizelei, de unde începe traseul. Marcajul e punct roșu, dar trebuie atenție că nu era marcat foarte bine.

 • Maria z Pogórza Przemyskiego
  Posted at 15:56h, 17 august Răspunde

  Indiciile traseului duc la cascada Cociu, care este distanța? În cazul în care pentru a găsi începutul căii, pentru a nu se pierde 🙂
  Mergem în această zonă la începutul lunii septembrie, din întâmplare am găsit locul pe blogul dvs. … frumos, neobișnuit.
  Vă mulțumesc și cu plăcere.

  • Maria z Pogórza Przemyskiego
   Posted at 11:51h, 21 august Răspunde

   Indiciile traseului duc la cascada Cociu, care este distanța? În cazul în care pentru a găsi începutul căii, pentru a nu se pierde 🙂
   Mergem în această zonă la începutul lunii septembrie, din întâmplare am găsit locul pe blogul dvs. … frumos, neobișnuit.
   Vă mulțumesc și cu plăcere.
   Îmi pare rău, m-am exprimat imprecis, m-am gândit la distanța de parcare de drumul Herculane până la cascada Cociu. Mi-am dat seama deja, mulțumesc.

Post A Comment

5 + 3 =