Peștera Grota lui Șerban
Grota lui Serban este o peșteră aflată în Munții Mehedinți, mai puțin știută decât alte grote din zonă. Altitudinea la care se află Grota lui Serban este de 750 de metri. Aceasta are o lungime de 86 de metri, dar majoritatea celor ce o vizitează, nu parcurg mai mult de câțiva metri în interiorul acesteia. Probabil că nu vin pregătiți cu surse serioase de lumină. La fel ca mine, de altfel. Peștera era oricum un punct de popas scurt în ascensiunea mea din Băile Herculane spre Vârful Domogledul Mic.
Numele grotei provine de la un haiduc de prin zonă, Șerban, despre care se crede că folosea peștera ca ascunzătoare. De asemenea, aici este și un vârf Șărban, care-i poartă numele.
Ca să încep cu începutul, vorba aceea, traseul urmat a avut startul din drumul 67D, traseu ce urcă la Crucea Albă. Ca și durată până la cruce îmi ia de obicei 30-40 de minute. E doar urcare. Nu foarte dificilă, dar te solicită puțin. Traseul este marcat cu bandă galbenă.
De la Crucea Albă, despre care o să scriu altădată, la Grota lui Serban, se mai fac alte 20-30 de minute. Iar pentru cățărători mai buni, de la peșteră se poate urca mai departe până pe Vârful Domogled. Urcarea este relativ grea, abruptă pe alocuri, cu stânci care parcă stau să pice. De reținut, foarte important, că printre stânci sunt vipere cu corn. Unii localnici spun că sunt și pe la Crucea Albă și eu îi cred. În ascensiunea spre vârf am găsit una acum vreo 4 ani. Urcarea este cunoscută sub numele de Poteca Pisicii. Acest nume ne arată clar cu ce potecă strâmtă și abruptă avem de-a face. De la Grota lui Serban până pe vârf aveți nevoie de o oră bună.
Dar trebuie să vă spun că pe cât de greu e, pe atât de superbă e priveliștea de sus. Veți avea un punct de belvedere asupra stațiunii, a văii și chiar a Dunării, în zilele senine. E ceva de neuitat. O să scriu un articol și despre Vârful Domogledul Mic, că sunt mai multe de zis.
Revenind la Grota lui Serban, prea mult nu am zăbovit la ea. Am făcut câteva poze, mi-am tras sufletul și am bifat-o pe lista cu obiective văzute. Sigur o voi revizita, căci îmi doresc să refac acest traseu.
Pe traseu se poate observa flora și fauna specifică, endemică și protejată. Aici este de fapt un parc național (Domogled-Valea Cernei). Și țineți minte că animalelor le e mult mai frică de noi, decât nouă de ele. Lăsați-le spațiu și totul va fi ok.
În peșteră nu am sesizat nici o mișcare. Cică ar fi lilieci pe aici, dar pentru asta trebuie înaintat serios. Poate am noroc data viitoare. 🙂
Prin zonă se pot vedea următoarele:
– în apropiere: Băile Herculane, Crucea Albă, Vârful Domogledul Mic, Cheile Jelerăului.
– puțin mai departe: Cădițele cu apă termală, Cascadele Cociu, Vânturătoarea, Cheile Țășnei, Sfinxul Bănățean.
Activități ce se pot face la Grota lui Serban:
– drumeții, relaxare, poze și filmări, observarea faunei și florei specifice.
No Comments