Peștera Grota Haiducilor

Peștera Grota Haiducilor este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din apropierea stațiunii Băile Herculane. Denumită și Peștera Hoților, această grotă este relativ mică (143 de metri), în prezent având statut de rezervație arheologică.

Grota Haiducilor

De-a lungul timpului am vizitat Grota Haiducilor de mai multe ori, în primul rând că este foarte aproape de șosea și a devenit oarecum o tradiție să urci până la peșteră. Cred că marea majoritate a turiștilor din Herculane au trecut cel puțin o dată pe aici.

Grota Haiducilor se află în versantul Munților Cernei, la 186 de metri altitudine și puțin la peste jumătate de kilometru de celebra statuie a lui Hercules din stațiunea veche (centrul istoric). Săpăturile arheologice din peșteră au scos la iveală urme umane din paleolitic. Este clar că Grota Haiducilor a fost cunoscută și folosită constant. Pe panoul de pe traseu chiar citisem că s-ar fi descoperit aici și oase de urs de cavernă. Cu fraza asta îmi amintesc că trebuie să vizitez Peștera Urșilor, căci n-am vizitat-o și e pe listă.

Pestera_Hotilor

Revenind, Grota Haiducilor este cunoscută pentru numeroasele semnături de pe pereți. Cea mai veche dintre ele ar fi de prin 1820. Eu nu m-am semnat niciodată deoarece prefer să nu intervin mai deloc în istoria locurilor ce le vizitez. Vă recomand să faceți la fel. 🙂

Pestera Hotilor

Grota Haiducilor are 3 deschideri. Principala, la care se ajunge urcând câteva trepte din beton vechi, plus alte două care sunt prevăzute cu balustrade metalice pentru protecție. De la marginea uneia se pot admira Munții Mehedinți, care sunt practic vizavi.

Grota Haiducilor

Deschiderile peșterii comunică între ele prin galerii, ultima galerie fiind mai interesantă. Aceasta este denumită galeria cu gururi, deși eu niciodată nu am văzut apă aici. Gururile sunt niște depuneri de calciu/travertin/calcar sub forma unor bazine mici și conțin apă. Oricum, galeria aceasta este numai bună de fotografiat. 🙂

Grota Haiducilor

Grota Haiducilor

Am citit pe panoul cu informații cum că în Grota Haiducilor ar trăi o colonie de lilieci. Nu am văzut-o niciodată.

Grota Haiducilor_ Galeria cu gururi

Grota Haiducilor

De ajuns la Grota Haiducilor este extrem de ușor. De la Hotelul Roman (cum se merge spre 7 Izvoare), într-o sută de metri drumul are o deviere spre stânga. Aici e punctul de plecare. Se urcă 3 minute pe cărarea marcată cu triunghi albastru (și roșu, căci ambele marcaje merg până sus la Grota cu Aburi) și gata, ați și ajuns în fața treptelor de beton de la intrare. De departe cel mai accesibil obiectiv natural din zonă.

Grota Haiducilor

Poate nu o să vii se pară prea grozavă peștera, dar aceasta este de o importanță istorică deosebită pentru Banat. Numele de Grota Haiducilor s-ar putea să vină de la lotrii (un fel de haiduci) care jefuiau zona Banatului acum câteva sute de ani și despre care se crede că se mai adăposteau aici.

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Băile Herculane, Lacul Prisaca, Camping 7 Izvoare, La Cădițe, Cheile Țășnei, Cascada Vânturătoarea, Vârful Domogledul Mic și altele.

– puțin mai departe: Sfinxul de la Topleț, Orșova, Cazanele Dunării, Cheile Corcoaiei, Cheile Tâmnei.

Activități ce se pot face lângă/la Grota Haiducilor:

– relaxare, drumeții montane, camping la 7 Izvoare, poze și filmări, observarea florei și faunei specifice, băi termale la cădițe și multe altele.

4 Comments
  • Mihai Nicolau
    Posted at 00:08h, 13 octombrie Răspunde

    Mai tine cineva mnte de BTT? ii consideram tampiti dar uite ca acum nu mai este nimic si chiar o forta ‘nevazzuta’ care sa te tina in fata calculatorului departe de natura si munti – pentru ca in munti e greu sa fiii controlat daca nu imposibil insa in fata calculatorului esti online nonstop..

    • Cristi
      Posted at 11:09h, 17 octombrie Răspunde

      Eu nu stiu exact la ce va referiti, dar da, sunt de acord ca acum suntem controlati si verificati non stop cu toata tehnologia asta, PC-uri, laptopu-uri, telefoane si asa mai departe. Comoditatea oraselor vine clar cu niste preturi…

  • marius tipa
    Posted at 12:33h, 18 iunie Răspunde

    Este incredibil ce mazgalituri sunt inauntru, e practic vandalizata de spary-uri cu vopsea.

    • Cristi
      Posted at 23:31h, 21 iunie Răspunde

      Din păcate, unii nu prea știu aprecia frumusețile României. Putem spera doar că se vor educa în timp și nu vor mai face.

Post A Comment

thirteen − 6 =