Cascada Vălul Miresei

Cascada Vălul Miresei este cea mai spectaculoasă cădere de apă din județul Cluj. Cu o înălțime de circa 30 de metri în două trepte, Cascada Vălul Miresei e și unul din obiectivele de top ale județului. Pe drept vorbind, merită inclusă în topul cascadelor din țara noastră. 🙂

Cascada Vălul Miresei mai este denumită și Cascada Răchițele datorită satului din apropiere (Răchițele, comuna Mărgău). Eu am vizitat de 5-6 ori locul până acum deoarece zona e superbă. Puțin mai sus de cascadă se poate ajunge pe Vârful Vlădeasa, al doilea cel mai înalt vârf din Apuseni.

Cascada_Vălul_Miresei

Accesul la cascadă e facil și se face pe marcajul punct roșu. Distanța din satul Răchițele până aici e de 5,2 km, din Huedin sunt 31 de km și din Cluj-Napoca sunt 80. Drumul este asfaltat până aproape de cascadă.

Cascada_Vălul_Miresei

Cascada_Vălul_Miresei

Cascada Vălul Miresei este formată pe Valea Stanciului, o vale superbă, unde am sesizat că apar locuri de campare și cazare tot mai dese.

Cascada Valul Miresei

De menționat că, dacă vizitați cascada iarna când e frig tare, faceți-vă un bine și lăsați-vă mașina în sat. O plimbare prin zăpada și natură e perfectă. În plus, nu riscați accidente pe drumul înghețat și foarte îngust. Eu chiar ieri am revenit de la cascadă și am văzut mai mulți șoferi care se cam chinuiau cu mașinile. Nu merită…

Cascada_Vălul_Miresei

Deoarece e iarnă și majoritatea pozelor sunt de ieri, vă mai spun că peretele din dreapta cascadei, cum stai cu fața la ea, se poate escalada. Evident, cu echipamentul adecvat. Iar pe traseu puteți admira și fotografia țurțuri imenși de gheață pe mai toate colțurile stâncoase.

Cascada_Vălul_Miresei

Cascada_Vălul_Miresei

Cascada_Vălul_Miresei

Cascada_Vălul_Miresei

Cascada_Vălul_Miresei

Denumirea de Cascada Vălul Miresei este dată de aspectul de voal de mireasă. Clar, există și o legendă ca la mai toate cascadele din România. Cică aici, o mireasă ar fi căzut de pe stâncă și voalul i-ar fi rămas agățat. Nuntașii ar fi plâns-o și astfel a apărut căderea de apă. 🙂

Cascada_Vălul_Miresei

Alt aspect important, dacă veniți pe vreme caldă aici: vă recomand să aveți bocanci înalți. Prin zonă sunt vipere berus. Chiar erau și 2 panouri de atenționare anii trecuți dar acum nu le-am observat. Iar dacă faceți drumeții mai sus, spre Pietrele Albe și Vlădeasa să aveți grijă și la câinii ciobănești. Că ei sigur nu prea o să aibă grijă de voi. Am fost într-o drumeție cu bicicleta pe aici și ca pățitul nu știe nimeni. 😛

Cascada_Vălul_Miresei

Cascada Valul Miresei

Fără să o mai lungesc, vizitați locul. Cascada Vălul Miresei este foarte accesibilă și memorabilă. Vă aștept cu impresii.

Cascada_Vălul_Miresei

Prin zonă se pot vizita următoarele:

– în apropiere: Pietrele Albe, Vârful Vlădeasa și stația meteo, Peștera Șușman.

– mai departe: Doda Pilii, Ic Ponor, Cascadele Miss și Dracului (drumeții lungi), Padiș.

Activități ce se pot face la/lângă Cascada Vălul Miresei:

– drumeții, moutain biking, studierea faunei și florei locale, poze și filmări, escaladă iarna, camping, cazări la cabane.

No Comments

Post A Comment

4 − 4 =