Cascada La Văioaga
Cascada La Vaioaga este o cădere de apă superbă situată în Parcul Cheile Nerei-Beușnița (perla Banatului). Când am fost prima dată în zonă mă gândeam să nu cumva să o ratez. Este mai ascunsă ochiului, să zic așa, deoarece drumul care trece pe lângă cascada La Vaioaga se află vreo 20 de metri mai sus decât cascada. E și zonă cu vegetație, iar dacă nu sunteți atenți la drum se poate rata cascada.
Să ajungeți aici este extrem de simplu și ușor. Este un traseu recomandat oricui. De fapt e o plimbare ușoară în natură, mai bine spus. De la Podul Bei, locul unde se bifurcă traseele înspre Cheile Nerei, respectiv Lacul Ochiul Beiului, aveți de mers cam 30-40 de minute. Este un drum pietruit, pe care se poate merge și cu mașini cu gardă mai înaltă, dar eu recomand mersul pe jos pentru a vă putea bucura de frumusețile naturii. Podul Bei este punctul de început al traseelor importante din zonă și se află la 2 km de satul Potoc, ultimul sat înainte de intrarea în parcul Cheile-Nerei – Beușnița. Este un mic loc de parcare aici.
Cascada La Vaioaga e semnalizată de un indicator de lemn situat pe partea dreaptă a drumului. De aici se coboară 2 minute până la apă.
Cascada La Vaioaga este formată pe pârâul Bei și are o frumusețe aparte. Nu e prea înaltă (cam 5-6 metri), dar dacă o vizitați după ploi abundente are debit mare și este chiar spectaculoasă. Am mai spus-o prin alte articole, cascadele trebuie vizitate după ploi sau topirea zăpezilor. Doar așa le puteți vedea în adevărata splendoare.
Pentru poze mai reușite ar fi indicată intrarea în apă. Deși sunt destule stânci la bazele cascadei, parcă nici una nu te ajută pentru o încadrare perfectă. Sau poate eu nu aveam așa ochi format pe atunci. 🙂
Cascada La Vaioaga este formată pe stânci calcaroase pline de mușchi, iar zona este umedă prin jur. Dacă vă urcați pe copacul din poza de mai jos, să fiți atenți să nu alunecați, mai ales după ploi. Diferență de 3 ani între poze. 🙂
Pentru cei care vin în acest parc natural, cascada La Vaioaga poate fi cuplată cu vizite la Lacul Ochiul Beiului (+ 40 de minute), Cascadele Beușniței (+1 oră), La Tunele (+10 minute) sau chiar Cheile Nerei. Și mai sunt obiective, unul mai superb ca altul. Doar să țineți minte că, pentru Cheile Nerei, traseul este foarte lung, solicitant și durează o zi doar dus.
Mai menționez că, jumătate de oră mai sus de Cascada La Vaioaga, se află un camping unde se poate rămâne cu cortul. De aici se poate cumpăra păstrăv proaspăt și mai nou cred că se închiriază și biciclete. Dar repet, traseele astea e indicat să le faceți la picior.
De la scrierea articolului am mai fost pe la cascadă. Chiar anul acesta in iunie am fost aici. Zone absolut mirifice care mă atrag ca un magnet. 🙂 Pozele de mai jos sunt făcute cu un timp mai lung de expunere, undeva la 2-3 secunde.
Prin zonă se pot vedea următoarele:
– în apropiere: Lacul Ochiul Beiului, Cascadele Beușniței, La Tunele, Cantonul Damian.
– puțin mai departe: Cheile Nerei, Lacul Dracului, Cascada Șușara, Cascada Bigăr, Cheile Minișului.
Activități ce se pot face la/spre Cascada La Vaioaga:
– drumeții, relaxare, poze și filmări, observarea faunei și florei locale.
No Comments