Cascada Cailor, Maramureș
Cascada Cailor este una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din România. Cu o înălțime de 100 de metri, mult timp se credea că este cea mai înaltă cascadă de la noi. Din ce știu eu, este detronată de Cascada Cociu (denumită și Roșeț – 120 de m) din Munții Mehedinți și de încă una din Retezat. Chiar și așa, Cascada Cailor rămâne în top. Dacă vreți să vedeți un clip recent cu cascada la sfârșit de iarnă, aruncați un ochi pe canalul meu de Youtube.
Cascada Cailor se află pe cursul Văii Cailor, în rezervația Piatra Rea din Parcul Național Munții Rodnei, Maramureș. Altitudinea la care se află cascada este de 1300 de metri.
Destul de aproape de acest obiectiv e stațiunea Borșa, de unde și pornesc cele 2 trasee spre aceasta. Anul trecut când am vizitat locul acesta, am fost puțin contratimp așa că am optat pentru varianta rapidă de deplasare, adică cu telescaunul. Se poate ajunge la cascadă și pe jos, dar traseul durează (din stațiune) cam o oră, doar dus. Ruta e marcată cu triunghi roșu.
Deci, eu am luat telescaunul, care m-a costat 30 lei dus-întors. Doar dus, faci cu telescaunul cam 10 minute. E ceva distanță, dar peisajele sunt de vis. Brazi perfecți și de o parte și de alta; vite care pasc fără vreun gând, cer albastru și verdeață peste tot. În iulie, asta am văzut. 🙂
Ca să nu uit, programul telescaunului e între 9-17. La coborâre majoritatea aleg varianta asta. Din locul de unde m-am dat jos, am mai mers grăbit cam 10 minute pe potecă prin pădure. Deduc că e vreun kilometru până la baza cascadei. Dar ce cascadă! Am fost plăcut surprins de Cascada Cailor. Chiar e interesantă. Apa cade în mai multe trepte, revărsându-se într-un mod uimitor: șirurile de apă albicioasă parcă sar peste stâncile portocalii. Memorabilă! Vă recomand să o vizitați după topirea zăpezilor sau ploi abundente. Astfel profitați din plin de debitul mărit al acesteia.
Pe lângă Cascada Cailor se poate vizita mai sus Lacul Știol. Dar sunt cu totul vreo 6 rezervații naturale prin zonă. Îmi amintesc că una din ele avea parcă cea mai mare concentrare de jnepeni. În alta trăiește cocoșul de mesteacăn, protejat de lege. Sau poate aveți noroc de o capră neagră. Zona binecuvântată, nu alta.
La fel ca și alte căderi de apă din România, Cascada Cailor are niște povești în spate. Se spune că odată, pe o vreme rea, o herghelie de cai ar fi fost urmărită de către un urs. Cai fiind surprinși, au sărit de pe stânci, murind toți. De atunci, apa de aici se numește Cascada Cailor. Altă legendă spune că o herghelie de cai ar fi sărit în hăul de aici ca să nu fie prinsă de tătari. Borșenii, care își adorau caii, au plâns mult după aceștia, până s-a format cascada. Și muntele a primit numele de Muntele Cailor, valea se numește Izvorul Cailor iar locul izbucului, Podul Cailor. Zâmbesc când scriu aceste rânduri. Dar admit că în copilărie, citeam și eu povești, snoave și legende. 🙂
Fără doar și poate, Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase și interesante căderi de apă de la noi. În plus, zona e renumită iarna pentru sporturile practicate aici. Clar, avem o țară superbă, doar de am știi să o prețuim pe măsură…
Prin zonă se pot vedea următoarele:
– în apropiere: Băile Borșa, Lacul Știol, rezervația de jnepeni.
– puțin mai departe: Lacurile Lala Mare și Lala Mică, Vârful Ineu, Pietrosul Rodnei, Lacurile Buhăescu.
Activități ce se pot face la Cascada Cailor:
– drumeții montane, relaxare, studierea faunei și florei locale, poze și filmări, canyoning (doar cu ghizi autorizați), ski și snowbording (iarna).
buturav
Posted at 16:49h, 08 augustAm fost acum un an in maramures, am vizitat mai multe obiective turistice, ne-au placut multȘ Cimitirul Vesel Sapanta, Manastirea Peri, Manastirea Barsana, Mocanita de la viseul de Sus, dar nu am ajuns la cascada. Am inteles ca este un traseu destul de dificil!
Cristi
Posted at 23:19h, 09 augustNu e asa dificil. Depinde de unde se porneste. Se poate urca si cu telescaunul din statiune iar apoi se mai merge 1 km pe jos.
simona
Posted at 19:57h, 26 augustDaca nu ai conditie fizica nu e de mers, traseu foarte dificil. 1 km dar la urcarea in panta iti plangi de mila si nu e chiar atat de frumos ca si pe net.
Cristi
Posted at 00:16h, 27 augustDeci dvs considerati 1 singur km de mers pe jos pe ditamai poteca, traseu dificil? Pai atunci sus pe creste cum e? Sa fim serios, traseul e pt orice om relativ sanatos. De unde opreste telecabina in 15 minute ajungeti la cascada. Vedeti clipul postat pe canalul de Youtube din aprilie.