Cascada Cailor, Maramureș

Cascada Cailor este una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din România. Cu o înălțime de 100 de metri, mult timp se credea că este cea mai înaltă cascadă de la noi. Din ce știu eu, este detronată de Cascada Cociu (denumită și Roșeț – 120 de m) din Munții Mehedinți și de încă una din Retezat. Chiar și așa, Cascada Cailor rămâne în top.

Cascada Cailor

Cascada Cailor se află pe cursul Văii Cailor, în rezervația Piatra Rea din Parcul Național Munții Rodnei, Maramureș. Altitudinea la care se află cascada este de 1300 de metri.

Cascada Cailor

Cascada Cailor

Cascada Cailor

Destul de aproape de acest obiectiv e stațiunea Borșa, de unde și pornesc cele 2 trasee spre aceasta. Anul trecut când am vizitat locul acesta, am fost puțin contratimp așa că am optat pentru varianta rapidă de deplasare, adică cu telescaunul. Se poate ajunge la cascadă și pe jos, dar traseul durează (din stațiune) cam  o oră, doar dus. Ruta e marcată cu triunghi roșu.

Cascada Cailor

Deci, eu am luat telescaunul, care m-a costat 30 lei dus-întors. Doar dus, faci cu telescaunul cam 10 minute. E ceva distanță, dar peisajele sunt de vis. Brazi perfecți și de o parte și de alta; vite care pasc fără vreun gând, cer albastru și verdeață peste tot. În iulie, asta am văzut. 🙂

Cascada Cailor

Cascada Cailor

Ca să nu uit, programul telescaunului e între 9-17. La coborâre majoritatea aleg varianta asta. Din locul de unde m-am dat jos, am mai mers grăbit cam 10 minute pe potecă prin pădure. Deduc că e vreun kilometru până la baza cascadei. Dar ce cascadă! Am fost plăcut surprins de Cascada Cailor. Chiar e interesantă. Apa cade în mai multe trepte, revărsându-se într-un mod uimitor: șirurile de apă albicioasă parcă sar peste stâncile portocalii. Memorabilă! Vă recomand să o vizitați după topirea zăpezilor sau ploi abundente. Astfel profitați din plin de debitul mărit al acesteia.

Cascada Cailor

Pe lângă Cascada Cailor se poate vizita mai sus Lacul Știol. Dar sunt cu totul vreo 6 rezervații naturale prin zonă. Îmi amintesc că una din ele avea parcă cea mai mare concentrare de jnepeni. În alta trăiește cocoșul de mesteacăn, protejat de lege. Sau poate aveți noroc de o capră neagră. Zona binecuvântată, nu alta.

Cascada Cailor

La fel ca și alte căderi de apă din România, Cascada Cailor are niște povești în spate. Se spune că odată, pe o vreme rea, o herghelie de cai ar fi fost urmărită de către un urs. Cai fiind surprinși, au sărit de pe stânci, murind toți. De atunci, apa de aici se numește Cascada Cailor. Altă legendă spune că o herghelie de cai ar fi sărit în hăul de aici ca să nu fie prinsă de tătari. Borșenii, care își adorau caii, au plâns mult după aceștia, până s-a format cascada. Și muntele a primit numele de Muntele Cailor, valea se numește Izvorul Cailor iar locul izbucului, Podul Cailor. Zâmbesc când scriu aceste rânduri. Dar admit că în copilărie, citeam și eu povești, snoave și legende. 🙂

Cascada Cailor

Fără doar și poate, Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase și interesante căderi de apă de la noi. În plus, zona e renumită iarna pentru sporturile practicate aici. Clar, avem o țară superbă, doar de am știi să o prețuim pe măsură…

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Băile Borșa, Lacul Știol, rezervația de jnepeni.

– puțin mai departe: Lacurile Lala Mare și Lala Mică, Vârful Ineu, Pietrosul Rodnei, Lacurile Buhăescu.

Activități ce se pot face la Cascada Cailor:

– drumeții montane, relaxare, studierea faunei și florei locale, poze și filmări, canyoning (doar cu ghizi autorizați), ski și snowbording (iarna).

No Comments

Post A Comment

4 + eighteen =