Plitvice Jezera, paradisul croat

Plitvice a fost un vis devenit realitate abia anul acesta, deși puteam să ajung aici de mai demult. Totuși, anul acesta după ce mi-am luat mașină nouă, am zis că trebuie să fac o ieșire în afară, că prin România bat drumurile destul. De fapt, de ceva vreme am decis să ies anual din țară că e bine pentru diversitate, nu de alta, dar să nu mă plictisesc. 😊

Plitvice

Parcul Național Plitvice este cel mai vechi și mai mare parc național din Croația, faimos pentru lacurile sale cu apă de culoarea turcoazului. Cum am zis și în titlu, o bucată de paradis, nu alta.

Plitvice

În Plitvice sunt 16 lacuri mari plus numeroase altele mici. Acestea sunt foarte interesante datorită reliefului carstic și depunerilor de travertin. Lacurile sunt poziționate în trepte, apa  curgând dintr-un lac în altul în moduri spectaculoase. Puteți vedea numeroase cascade, cataracte care de care mai frumoase și evident, de diverse înălțimi.

Plitvice

Plitvice este parc național din 1949 și face parte din patrimoniul UNESCO din 1979. 😊

Plitvice

Pe lângă poze, ca să vă faceți o idee și mai clară de cum arată parcul sau mai bine spus, dacă vreți o mostră românească din Plitvice, puteți vizita Cascadele Beușnița, Bigăr, Clocota, Șipote din țara noastră. Apele acestora curg tot pe depuneri de travertin și sunt super mișto. Avem și noi comori destule, doar că nu le prea prețuim cum ar trebui.

Plitvice

Revenind la Plitvice, să vă zic că parcul este imens. Are 296 de km pătrați și este plin de pădure, munte, apă și cam tot ce vrei. Chiar și ture cu vaporașul se fac aici. Vă detaliez imediat.

Plitvice

Deoarece o zi mi se pare prea puțin ca să poți vizita pe îndelete tot ce e de văzut, m-am interesat din timp care ar fi cea mai bună variantă. Aveam doar o zi alocată parcului și voiam să văd cât de mult se putea.

Plitvice

Eu fiind la intrarea a doua, am avut de ales între 4 trasee, din care două merg până la intrarea 1 și retur. Unul din astea două (traseul K) face efectiv ocolul parcului.

Plitvice

Am optat pentru traseul H care m-a dus după o scurtă plimbare în fața stației 2. De aici pornește un mini autobus (panorama train, cum îi zic ei) care te duce până la stația 3, de unde începe traseul H. Zona este denumită Lacurile de Sus. Dacă vrei să te bucuri cât mai mult de lacuri, pădure, cascade, să te dai și cu vaporașul și să revii la locul inițial, atunci traseul H este cel mai bun. Acesta are 9 km față de cel mai lung traseu, K, care are 19 km.  Se poate merge și cu câini dar în lesă; cu cărucioare nu este indicat. Plimbarea pe potecile nemarcate este interzisă.

Plitvice

După ce m-am dat jos din ’’panorama train’’ a urmat o scurtă plimbare pe podețele de lemn amenajate în parc, puțină pădure și apoi a apărut primul lac de care am fost fascinat instant, Lacul Proscansko. Un verde smarald de poveste. Aici este și prima cascadă de pe traseu, dar nu am reușit să aflu cum se numește. Peisajele sunt deosebite, pozele vorbesc singure.

Proscansko Lake, Plitvice

Proscansko waterfall

Plitvice

De aici, traseul coboară pe malurile lacurilor până la Lacul Kozjak. Pe traseu se pot admira numeroase cascade mai mici sau mai mari.

Galovacki buk

Cascada Galovacki buk

 

Prstavac waterfall

Cascada Prstavac

 

Prstavac_Plitvice

Cascada Prstavac

 

Prstavac, Plitvice

Cascada Prstavac, a doua cea mai mare cascadă din Plitvice – 28 de m

Lacul Kozjak se traversează cu vaporașul electric de la punctul P2 la P3, zonele de îmbarcare/debarcare. Lacul este superb, cu o insulă pe mijloc și ape de un albastru puternic care pe mine mă îmbiau la sărituri.

Plitvice

De la punctul P3 se continuă plimbarea până la Lacurile de Jos. De menționat că la P3 se poate mânca, sunt locuri de popas, toalete, tot tacâmul.

Plitvice

Plitvice

Pe traseu am vizitat și o peșteră care e amenajată cu scări și se poate urca până pe coama dealului unde sunt puncte deosebite de belvedere.

Plitvice

Lacurile de jos m-au captivat cu adevărat. Sunt culori excepționale aici: de la albastru închis la verde smarald și un turcoaz memorabil.

Plitvice

Plitvice

Plitvice

Plitvice

Plitvice

Plitvice Jezera

Plitvice

Puțin mai jos, apare și cea mai înaltă cascadă din Plitvice și anume Veliki Slap de 78 de metri. Slap înseamnă cascadă în croată iar veliki, mare. Din păcate debitul acesteia era mult redus.

Plitvice, Veliki Slap

De aici, în câteva minute se poate ajunge la intrarea 1 și o altă serie de magazine de unde se pot lua diverse suveniruri. Sunt și aici puncte de belvedere spre lacuri și cascade.

Veliki Slap

Sastavci waterfall

Cascada Sastavci, a treia ca mărime – 26 de metri

Traseul l-am încheiat aici, deplasarea înapoi la intrarea 2 făcând-o cu ’’panorama train’’.

Câteva aspecte importante: biletul mi s-a părut puțin cam scump; a fost 250 de kuna, asta vine peste 150 de lei. Bine, vorbim de maximul sezonului când prețurile sunt mai ridicate. Dar pe lângă asta am mai plătit aproape 100 de lei parcarea pentru o zi. Parcările sunt separat aici și sunt destul de scumpe în toată Croația. Am văzut prețuri în Dubrovnik de exemplu, de 46 de lei/h. Peste 200 de euro pe zi! Mi s-a părut absurd efectiv, e doar o parcare totuși… În fine, să nu uit, pentru 2020 prețurile cresc, deci să fiți pregătiți. Paradisul costă… 😛

Plitvice

Programul de vizitare vara este de la 7 dimineața la 8 seara. Toți vizitatorii au inclus în biletul de intrare o plimbare cu vaporașul electric, panorama train și asigurare. Înotul, deși ar fi fost un vis frumos, este interzis. Chiar rememorez căldura din august și apa mai mult decât îmbietoare… La un moment dat mă gândeam că nu ar fi așa rău dacă aș aluneca puțin; de pe podețele de lemn ajungeam direct în apă – un lux. 😊

Apropo, dacă mergeți în lunile iulie-august să știți că prindeți maximul de vizitatori. Deci e  chiar plin de lume. La un moment dat dacă te opreai pe vreun podeț  pentru a face o poză blocai efectiv lumea toată. Și am ajuns printre primii la Plitvice că mi-am luat cazare chiar lângă parc.

Parcul Național Plitvice are peste 1 milion de vizitatori anual. Majoritatea vara, dar primăvara și toamna sunt excelente deoarece te miști mai bine prin parc. În plus, cascadele se văd mișto după ploi abundente.  Eu am prins vreme secetoasă, călduroasă și debitul cascadelor pe alocuri era slăbuț.

Plitvice este considerat unul dintre cele mai frumoase parcuri naturale din Europa. Fără îndoială că-și merită statutul, deși mie personal mi-a plăcut mai tare Krka, al doilea parc celebru din Croația. Vă spun doar că la Krka e permis scăldatul, sunt cascade mai faine și zona per ansamblu mie mi s-a părut o idee mai interesantă. Drumurile sunt excelente.

Activități ce se mai pot face la Plitvice:

– turul lacurilor (sunt 8 trasee prestabilite, 4 încep de la intrarea 1, 4 de la intrarea 2).

– hiking – sunt 4 trasee, găsiți detalii la intrările în parc.

– vizitarea peșterilor, la fel puteți cere detalii acolo. Se pot face și excursii/drumeții extra.

Dacă îți plac articolele mele sau le consideri folositoare, mă poți urmări și pe pagina de Facebook (nu uita de Like :P). De asemenea, avem și un grup dedicat unde poți posta și tu poze, clipuri, impresii, articole sau întrebări cu și despre țara noastră dragă. Te aștept.

 

2 Comments
  • lm
    Posted at 09:47h, 17 decembrie Răspunde

    salut,

    in ce perioada ai fost ?
    e foarte aglomerat pe trasee ?
    cazare exista in zona ?

    • Cristi
      Posted at 17:52h, 19 decembrie Răspunde

      Salut. Pai nu ai citit articolul din moment ce ma intrebi asta :)) Am scris ca am fost acum in august, ca e f aglomerat in lunile de vara si ca da, sunt cazari multe prin zona. Toate raspunsurile le ai in articol. 😉

Post A Comment

seventeen + 7 =