Ulpia Traiana Sarmizegetusa
Ulpia Traiana Sarmizegetusa este o fostă capitală romană de pe teritoriul Daciei. Dacă Sarmizegetusa Regia era mândria statului dac, după cucerirea acesteia, s-a construit Ulpia Traiana Sarmizegetusa, ca replică a romanilor. Evident, după cum spune și numele, cetatea a fost în primul rând un omagiu adus împăratului Traian, cel care a reușit să facă din Dacia, provincie romană. Numele complet al capitalei a fost Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa.
Stânga: Templul zeiței Nemesis – Dreapta: Intrarea în situl arheologic.
Avantajul strategic a fost un alt aspect important pentru mutarea capitalei la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Locul a fost considerat perfect datorită barierelor naturale reprezentate de Munții Retezat în sud și Poiana Ruscă în nord. De asemenea, au fost luate în considerare și aspectele economice; pe aici trecea drumul care făcea legătura între Dunăre și nordul provinciei.
Inițial, Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost doar o garnizoană militară construită în timpul luptelor daco-romane din 101-102. După luptele din 105-106, garnizoana devine capitală. Suprafața maximă a acesteia era circa 33 de hectare, asta excluzând ce se afla dincolo de zidurile principale.
Am vizitat Ulpia Traiana Sarmizegetusa de mai multe ori și oarecum seamănă ca și construcție cu Regia. Ambele au altare, temple și alte construcții care ne arată gândirea și preocupațiile din acea perioadă.
Ulpia Traiana Sarmizegetusa a rezistat de-a lungul a peste 2 secole la numeroase atacuri. Totuși, prin jurul anului 270 a fost părăsită de către romani (militari și funcționari) din cauza năvălirii hunilor. Astăzi, aici se află un sat mic numit tot Sarmizegetusa (județul Hunedoara). Drumul care trece exact pe lângă ruinele cetății este DN6B. Din Hațeg sunt aproximativ 15 km până aici.
În prezent, pentru a vizita ruinele de aici, se plătește intrare – 20 lei. Dar pe lângă ruine se poate vizita și Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa, aflat chiar la intrarea în sit.
Amplasarea ruinelor este în 2 părți, prima conține amfiteatrul și forul iar a doua vechea biserică, tribunalul și templele. Pentru a ajunge la a doua parte, trebuie să ieșiți pe poteca din spate și să mai înaintați vreo 3 minute pe jos. Sunt zone interesante. Pentru iubitorii de istorie bănuiesc că e ”obligatorie” vizitarea acestui sit.
În prima parte amfiteatrul este probabil cea mai importantă construcție. Pe vremuri avea o capacitate de 5-6 mii de locuri și aici romanii puteau vedea lupte cu gladiatori, animale, întreceri și alte evenimente importante din acele timpuri. Acesta a fost folosit ca fortăreață după retragerea romanilor. În poza de cover se văd ruinele amfiteatrului, cu arena acoperită de verdeață.
Partea a doua mi s-a părut mai interesantă, deoarece la prima parte vezi exclusiv resturi de ziduri. La a doua sunt tot felul de coloane, inscripții și forme care te duc mai ușor cu gândul la istoria de acum 2 milenii.
Dacă fac o comparație între Ulpia Traiana Sarmizegetusa și Regia ca și trăire, pot spune că Regia trezește în ființă o stare mai aparte. Poate or fi adevărate poveștile legate de câmpul energetic de acolo, cine știe. Cert este că vi le recomand ambele să le vizitați. Că merită.
Prin zonă mai puteți vizita:
– în apropiere: biserica de la Densuș, rezervația de zimbri Hațeg-Slivuț, mănăstirea Prislop.
– puțin mai departe: Parcul Național Retezat, Tunelul Dragostei, Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.
Activități ce se pot face la Ulpia Traiana Sarmizegetusa:
– vizitarea situl arheologic, a muzeului, relaxare, poze și filmări.
No Comments